Credinta populara a gasit diverse explicatii pentru aparitia semnelor din nastere pe pielea copilului: unele semne sunt fructe sau legume la care mama a poftit in timpul sarcinii, altele sunt urmele ciocului barzei sau chiar saruturi de ingeri. Dincolo de aceste mituri, parintii doresc intotdeauna sa stie ce anume sunt semnele aparute pe pielea bebelusului , care este explicatia stiintifica si, mai ales, daca pot avea urmari neplacute pentru sanatatea copilului. Dr. Luminita Marinescu, medic primar dermato-venerologie de la Esthera Medical Center ne ofera cateva informatii.
Ce sunt semnele din nastere pe pielea copilului?
In cazul in care si copilul tau are semne din nastere pe suprafata pielii si doresti sa stii mai multe despre acestea Qbebe a stat de vorba cu dr. Luminita Marinescu, medic primar dermato-venerologie de la Esthera Medical Center pentru a ne lamuri.
Qbebe: Cum pot fi definite si clasificate semnele din nastere?
Dr. Marinescu: Semnele din nastere prezente pe pielea bebelusului sunt suprafete cu aspect diferit cu care bebelusii se nasc sau care se dezvolta in primele luni de viata. Trebuie sa stii ca, statisticile spun ca aproximativ 10% dintre bebelusi prezinta semne din nastere pe piele. Semnele din nastere pot fi plate sau bombate, pot avea margini drepte sau neregulate si diferite nuante, de la maronii, cafenii, negre, sau albastru deschis pana la nuante de roz, rosii, albe, galbui sau violet. Cele doua tipuri principale de semne din nastere sunt semnele rosii, vasculare (spre exemplu, "capsunile" hemangioanele, petele rosii - nevus flammeus) si semnele din nastere pigmentate (precum alunitele, pete de culoare "cafea cu lapte" sau petele mongoliene).
Qbebe: Ce cauzeaza aparitia semnelor din nastere?
Dr. Marinescu: Semnele din nastere nu pot fi prevazute si nu exista un anume eveniment petrecut in perioada sarcinii care sa conduca la aparitia acestora. Nu sunt adevarate acele povesti ale batranilor despre "pete", precum ca ar fi cauzate de ceea ce mananca, bea, pofteste sau face mama in timpul sarcinii. Cauza semnelor de nastere, in majoritatea situatiilor, este necunoscuta. Acestea pot fi mostenite, dar, in cele mai multe cazuri, ele nu sunt, si in mod tipic nu sunt asociate traumei pe care o sufera pielea la nastere.
Semnele rosii, vasculare
Semnele vasculare apar atunci cand vasele de sange nu se formeaza corect, fie sunt prea superficiale, fie sunt prea multe, fie sunt mai largi decat in mod normal. Printre semnele vasculare mai des intalnite se numara semnele maculare (roz), hemangioamele si petele in pata de vin.
Semnele maculare - sunt asa-numitele pete roz (somon), pete deasupra sprancenelor sau nevus simplex vasculare si sunt cele mai des intalnite semne vasculare. Apar, de obicei, pe frunte sau pleoape, pe ceafa, pe nas, pe buza superioara, sau pe ceafa. Pot fi mai sesizabile atunci cand bebelusul plange. Majoritatea dintre aceste pete se retrag de la sine pana la varsta de un an sau doi, desi unele pete se mentin pana la varsta adolescentei. Acestea sunt semnele din nastere denumite popular "piscatura de barza" sau "sarutul ingerului".
Hemangioamele - sunt, de obicei, plate sau foarte putin proeminente si sunt colorate rosu viu sau chiar vinetiu. Hemangioamele pot aparea oriunde pe corpul bebelusului, insa cel mai frecvent apar pe fata, gat si cap. De obicei, hemangioamele sunt prezente la nastere sau se dezvolta in timpul primelor saptamani de viata. Trebuie sa stii ca aceste semne din nastere au tendinta sa creasca foarte repede pe parcursul primelor 12 luni de viata a copilului, apoi se opresc din crestere treptat si incet-incet, dispar. Hemangioamele pot sa apara si in interiorul organismului bebelusului, nu doar pe pielea acestuia. Exista 2 tipuri de hemangioame:
• hemangiomul capsuna -Acest tip de hemangiom este, de obicei, protuberant si rosu aprins, asemenator cu o capsuna, de unde si numele. Culoarea sa rosu-aprins se datoreaza numeroaselor vase de sange dilatate care se afla aproape de suprafata pielii. De obicei, acest tip de hemangiom dispare de la sine pana in jurul varstei de 10 ani. Majoritatea hemangioamelor tip capsuna nu necesita tratament decat in cazul in care ulcereaza ori sunt localizate in zone unde ar putea impiedica realizarea normala a functiilor organismului, cum ar fi in jurul gurii, nasului, ochilor, gatului sau anusului.
• hemangiomul cavernos - este localizat sub piele, are un aspect mai "pufos" decat al celui capsuna si o nuanta mai albastruie. Acest tip de hemangiom dispar foarte rar de la sine. Din pacate, hemangioamele faciale de tip cavernos pot fi asociate cu deficiente vasculare cerebrale, de aceea poate fi necesar un examen RMN pentru o diagnosticare corecta si completa.
Petele rosii (pata de vin) - sunt discoloratii care seamana cu un vin care a fost varsat pe o portiune a corpului, cel mai des pe fata, pe gat, pe maini sau pe picioare. Aceste pete pot avea marimi diferite, insa ele cresc odata cu dezvoltarea corpului si au tendinta de a se accentua la culoare in timp. Aceste pete se pot simti la palpare ca niste noduli, in perioada adolescentei, daca nu sunt tratate la timp. Acestea nu se retrag niciodata de la sine. Petele care se situeaza in apropierea ochilor trebuie sa fie evaluate pentru posibile complicatii ce pot implica ochii si/sau sistemul nervos.
Semnele pigmentate brune
Semnele din nastere pigmentate brune sunt cauzate de o crestere a celulelor care creaza pigmenti in piele. Cele mai comune semne din nastere pigmentate sunt: petele de culoarea "cafea cu lapte", petele mongoloide si alunitele.
Petele cafea cu lapte - Semnele "cafea cu lapte" sunt pete din nastere care au o culoare pala, ca si cum pielea bebelusului s-ar fi bronzat patat. Atunci cand pielea bebelusului prezinta doua sau trei asemenea pete, de obicei nu ridica nici un fel de probleme. Insa, in cazul in care pe pielea bebelusului exista mai mult de 3 asemenea pete, acestea pot constitui un simptom al unei boli numita neurofibromatoza, care este o tulburare genetica ce cauzeaza o crestere anormala a celulelor tesuturilor nervoase.
Petele mongoloide - sunt pete albastrui-cenusii si plate care se gasesc, de obicei, pe partea inferioara a spatelui si pe posterior. Petele mongoloide sunt mai des intalnite la copiii descendenti din Asia, Africa, amerindieni, hispanici sau din Europa de Sud. De obicei, dispar - adesea in totalitate - pana la varsta cand trebuie sa mearga la scoala, fara urmarea unui tratament.
Alunitele (nevi congenitali, nevi congenitali pilosi). Alunita este un termen general pentru nevii maronii (mai este numit si nev pigmentar). Majoritatea oamenilor dezvolta alunite in decursul vietii. Daca acest semn apare la nastere, el se cheama nev congenital si va fi prezent toata viata. Nevii congenitali mari sau giganti pot dezvolta, mai tarziu in viata, cancer de piele (melanom). Alunitele mici prezinta un risc mic de a dezvolta un cancer de piele. Alunitele pot fi cafenii, maronii sau negre, plate sau bombate si poate creste par din ele.
Cum pot fi diagnosticate si cum se trateaza semnele din nastere?
In ciuda faptului ca majoritatea semnelor din nastere nu afecteaza sanatatea si dezvoltarea normala a bebelusului, multi parinti se intreaba daca aceste semne nu trebuie totusi tratate si care ar putea fi optiunile de tratament.
Qbebe: Cum pot fi diagnosticate semnele din nastere?
Dr. Marinescu: In primul rand, este nevoie de un consult dermatologic. Majoritatea semnelor din nastere pot fi diagnosticate cu precizie prin simpla observare a pielii. In cazul in care medicul are indoieli, poate fi necesara o biopsie. Majoritatea semnelor din nastere ar trebui lasate in pace. In general, tratamentul este recomandat numai in cazul in care semnul este deranjant din punct de vedere estetic si nu pare sa dispara de la sine, daca provoaca disconfort ori complicatii, sau daca (in rare cazuri, dar este cel mai important motiv) are predispozitia de a se dezvolta intr-o afectiune grava.
Qbebe: Care sunt optiunile de tratament in cazul semnelor din nastere?
Dr. Marinescu: Exista cateva optiuni de tratament care pot fi aplicate, evident, in functie de tipul si localizarea semnului din nastere:
• Medicatie din categoria corticosteroizilor sau / si betablocantelor - care pot fi administrate oral sau injectabil. Acesta este cel mai comun tratament in cazul hemangioamelor care se dezvolta rapid si este un tratament de mai lunga durata. Din pacate, in cazul copiilor tratament administrat pe cale orala poate avea efecte secundare serioase, care trebuie avute in vedere.
• Tratamentul cu laser - este optiunea ideala in cazul hemangioamelor (pentru a preveni cresterea acestora) si in cazul petelor de vin.
• Tratamentul chirurgical - poate fi o alternativa pentru indepartarea unei leziuni pigmentate sau a cicatricilor ramase in urma altor tratamente. Unele, indeosebi hemangioamele mari, pot lasa cicatrici in timp, ce se redreseaza si pot fi corectate de mici interventii plastice.
Qbebe: Un sfat pentru mamicile care descopera un semn din nastere pe pielea bebelusilor?
Dr. Marinescu: Cel mai simplu este ca bebelusul sa fie consultat de un medic dermatolog cu experienta. In cazul in care medicul dermatolog considera ca semnul din nastere trebuie tratat, este important sa respectati tratamentul si sa mergeti cu cel mic la controale periodice pentru ca medicul sa observe evolutia semnului.
Multumiri doamnei doctor Luminita Marinescu, medic primar dermato-venerologie la Esthera Medical Center, Bucuresti.