Reflux gastroesofagian la sugari

Reflux gastroesofagian la sugari

Alexandra Negreanu

Refluxul gastroesofagian la sugari se manifesta prin eliminarea unor cantitati de lapte prin cavitatea bucala sau varsaturi, uneori abundente, survenind spre sfarsitul mesei si declansate de cea mai mica miscare. Aceste manifestari trebuie diferentiate de micile regurgitari care insotesc eructatia si care sunt absolut normale la sugari dupa mese.

Ce este de refluxul gastroesofagian?

Refluxul gastroesafagian reprezinta regurgitarea continutului stomacului in esofag ce survine la sugar si este legata, de cele mai multe ori, de maturitatea neincheiata a tubului digestiv (beanta a sfincterului inferior al esofagului). Refluxul gastroesofagian poate aparea, de asemenea, atunci cand bebelusul tuseste, plange sau sughite.

Bebelus hranit la biberon

Care sunt simptomele de reflux gastroesofagian?

Acest reflux este frecvent la sugarii sanatosi. Mai mult de jumatate din bebelusi prezinta simptome usoare de reflux in primele 3 luni de viata, dar varsaturile se pot prelungi pana la varste cuprinse intre 12 - 24 luni. Doar un numar mic de copii au simptome severe.

Simptomele pot fi:

* Laptele/mancarea vine inapoi 
* Varsaturi
* Tuse
* Iritabilitate
* lipsa poftei de mancare
* Sange in scaun

In cazuri foarte rare simptomele reprezinta un motiv de ingrijorare, cum ar fi:

* bebelusul a pierdut brusc in greutate;
* Iritabilitate sau refuzul hranei din cauza durerii
* Eliminarea de sange pe gurita
* Probleme respiratorii

Aceste probleme pot fi cauzate si de alte tulburari decat refluxul gastroesofagian. In cazuri ca acestea, medicul va trebui sa stabileasca clar de ce afectiune sufera bebelusul tau.

Bebelus iritat din cauza refluxului

Regurgitarea la bebelusi: cum o diferentiezi de reflux?

Regurgitarea la bebelusi reprezinta o problema mai ales la proaspetii parinti. In general, principalul simptom este cand laptele inghitit de bebelus revine fara efort inapoi pe esofag sau in gura, fiind regurgitat in cantitati mici. In primele trei luni de viata chiar este un simptom normal, asa cum spuneam si mai sus, motivul fiind insuficienta dezvoltare a organismului. Regurgitarea la bebelusi nu este o boala, insa daca perioada se prelungeste, iar bebelusul incepe sa aiba simptome ca scaderea in greutate, scaun in sange, inapetenta si iritabilitate, atunci va trebui sa mergeti cu el la medic.

Cum este diagnosticat refluxul gastroesofagian?

Un sugar care prezinta varsaturi constant poate avea boala refluxului gastroesofagian. Medicul de familie va vorbi cu tine despre simptomele copilului tau si poate cere sa se efectueze anumite teste, dupa ce bebelusul a fost examinat, in prealabil de catre acesta. Testele pot fi recomandate pentru a determina daca simptomele copilului sunt legate de refluxul gastroesofagin. Uneori, tratamentul este inceput, fara teste. In cazul In care sugarul este sanatos, manaca bine si se dezvolta armonios, testele sau tratamentul nu sunt necesare.

In ce consta tratamentul ?

Tratamentul pentru refluxul gastroesofagian depinde de simptomele si de varsta sugarului. Unii bebelusi poate nu au nevoie de tratament, deoarece de multe ori refluxul gastroesofagian se rezolva de la sine. Copiii sanatosi pot avea nevoie doar ca regimul lor de alimentatie sa fie ingrosat cu cereale sau pudre speciale, in general cu pudra de roscove, si sa fie pastrati in pozitie verticala dupa masa.

Alimentatia necorespunzatoare poate agrava refluxul si, de aceea pot fi necesare noi sesiuni de alaptare. De exemplu, alaptarile mai dese si in cantitati mai mici pot ajuta la scaderea sanselor de regurgitare. Daca o alergie alimentara este suspectata, se recomanda schimbarea formulei de lapte a copilului. Pentru mamele care alapteaza, medicul poate recomanda ca acestea sa-si schimbe dieta lor timp de 1 pana la 2 saptamani.

Ce este refluxul silentios la bebelusi

Refluxul gastroesofagian se poate manifesta si fara varsaturi sau fara eliminarea alimentelor, iar acest tip de reflux poarta numele de reflux silentios la bebelusi. Ce se intampla in aceasta situatie? Alimentele ajung in stomac, insa continutul este respins, dar nu ajunge afara, ci se ”bocheaza” in laringe sau faringe. Medicii au clasificat acest tip de reflux sub denumirea de reflux laringo-faringian.  Simptomele refluxului silentios sunt:

  • respiratie dificila sau cu suieraturi
  • refuzul alimentelor
  • raguseala
  • tuse
  • iritabilitate cand este asezat pe spate (din cauza durerii) 

Refluxul gastroesofagian evolueaza spontan spre vindecare, aceasta fiind mai rapida atunci cand copilul incepe sa mearga; cele mai multe dintre refluxurile gastroesofagiene dispar cand copilul se afla la aceasta varsta. Totusi, este necesar un tratament pentru a reduce simptomele, complicatiile si pentru a facilita maturarea fiziologica a sfincterului esofagului inferior. In afara medicamentelor utilizate pentru a creste presiunea acestui sfincter, se mai recurge la culcarea copilului in pozitie inclinata (la 30 de grade fata de orizontala), la evitarea hainelor prea stramte care strang ventrul si a expunerii la fum.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?
    Asimilarea vitaminei D la sugari. Cum o putem gestiona?

    Vitamina D face parte dintre nutrienții de care un copil are nevoie încă din primele sale zile de viață. Astfel, nu numai că această vitamină joacă un rol esențial în...

    Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze
    Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze

    Copiii mici tușesc cel mai adesea atunci când mucoasa traheei devine iritată, ceea ce se întâmplă de obicei în caz de infecții respiratorii. De asemenea, se pot...

    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?
    Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?

    Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi din întreaga lume. Atât de mult iubim această băutură aspră și aromată, încât consumul de cafea, la...

    Cacao: beneficii și proprietăți
    Cacao: beneficii și proprietăți

    Boabele de cacao sunt un aliment apreciat de mii de ani, menționate inițial în culturile precolumbiene din America Centrală și de Sud.

    Soțul meu m-a convins să rămân însărcinată. Am făcut copilul și apoi l-am părăsit
    Soțul meu m-a convins să rămân însărcinată. Am făcut copilul și apoi l-am părăsit

    Chiar dacă anumite femei nu visează să devină mame, odată ce dobândesc acest statut își regândesc prioritățile și realizează cât de important este să-și...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Ceai de marar: beneficii și proprietăți
    Ceai de marar: beneficii și proprietăți

    Ceaiul de mărar este o băutură aromată și plină de beneficii pentru sănătate, obținută prin infuzarea frunzelor și semințelor de mărar în apă fierbinte. Mărarul (Anethum...

    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac
    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac

    Suferi de arsuri gastrice, după fiecare masă? Aciditatea gastrică este o afecțiune cronică, care apare atunci când acidul gastric se întoarce frecvent în esofag, ceea...

    © 2025 Qbebe