Informații despre lipsa poftei de mâncare la copii
În calitate de părinte se poate să observi o scădere în apetitul copilului, ceea ce nu constituie obligatoriu un motiv de îngrijorare. În cazul copiilor mai mari de 1 an pofta de mâncare crește și scade raportat la vârsă, nivel de energie și alți factori, reprezentând o problemă frecvent întâlnită în categoria de vârsta 2-6 ani. Unii copii mănâncă mai mult în timpul perioadei de iarnă și mai puțin când este cald, preferând de altfel să se joace cât mai mult timp în aer liber; se poate pur și simplu ca celui mic să nu îi fie foame și în acele momente este important să nu îl forțezi. Va recupera cu siguranță fie la masa următoare, fie în ziua următoare. Există de asemenea și categoria binecunoscută a copiilor mofturoși, prin urmare în cazul lor lipsa poftei de mâncare are legătură cu mâncarea care le este oferită la masă. Nu trebuie să uităm de un consum excesiv de dulciuri precum bomboane și suc care poate conduce la pierderea apetitului.
Citește și: Lipsa poftei de mancare la copii: Cauze psihologice
Niciuna dintre situațiile menționate nu reprezintă un motiv de îngrijorare, însă dacă lipsa poftei de mâncare este însoțită de o scădere în greutate sau de simptome de îmbolnăvire (de obicei este vorba de o temperatură corporală crescută, manifestări specifice infecții respiratorii), este indicat să apelați la sfatul unui medic pediatru. Din fericire, de cele mai mult ori odată tratată afecțiunea, apetitul revine la normal. Între timp este important să oferiți copilului o cantitate sporită de lichide pentru a-l menține hidratat. În ceea ce privește alimentația, cu cât alimentele sunt mai ușor de digerat, cu atât sunt șanse mai mari să le consume.
Cauze fiziologice pentru lipsa poftei de mâncare la copii
1. Un ritm scăzut de creștere
După cum am menționat, modificările în tiparul de creștere (toți copiii se dezvoltă într-un anumit ritm) pot cauza o scădere în apetitul copilului, În timpul primului an de viață cel mic se dezvoltă rapid (în special în primele 6 luni), însă după această vârstă creșterea sa este încetinită și poate să ajunge să consume mai puține alimente (între 12-18 luni). În acest interval de timp este perfect normală o scădere a apetitului deoarece corpul său nu mai necesită la fel de multe calorii.
2. Bacterii și virusuri
În extrem de multe situații, un apetit scăzut se datorează unei infecții de natură bacteriană sau virală. Simptomele sunt însoțite de manifestări de tip gripal precum tuse, oboseală sau strănut. Printre cele mai des intâlnite afecțiuni cu impact asupra poftei de mâncare la copii sunt infecțiile de la nivelul urechii, bronșita (apare dificultate în respirație), durerea de gât (apare o dificultate în înghițire, mai ales dacă sunt inflamați nodulii limfatici), diareea și durerea de cap, copilului fiindu-i dificil să mănânce sau să doarmă. Deoarece aceste afecțiuni sunt pe termen scurt, persistând rareori mai multe săptămâni, pofta de mâncare va reveni la normal după perioada de convalescență.
3. Erupția dentară
În cazul bebelușilor această problemă poate fi legată de o scădere a poftei de mâncare din cauza disconfortului și a durerii resimțite la nivelul gingiilor de către copil. Erupția dentară apare în general în intervalul 4-7 luni de viață și poate fi ameliorată fie prin oferirea unor jucării speciale de dentiție, fie a unor alimente reci.
4. Un aport prea mare de lichide
Un aport excesiv de lichide precum apă sau suc poate determina o scădere a poftei de mâncare. Reține că în cazul copiilor alăptați exclusiv, laptele matern este suficient pentru a-l menține hidratat până la vârsta de 6 luni. Dacă îi oferi celui mic prea multă apă, aceasta influențează abilitatea corpului de a asimila nutrimentele din lapte, dar si conferă sațietate (prin urmare nu va dori alimente si va avea un apetit scazut).
5. Supraîncălzirea
Căldura poate cauza probleme în special bebelușilor, determinând irascibilitate, iritație la nivelul pielii și refuzul alimentelor (în cazuri extreme poate chiar să conducă la deshidratare). Trebuie să acorzi atenție deosebită hidratării celui mic în special în timpul verii; îmbracă-l cu haine subțiri din bumbac, care nu se lipesc de corp.
6. Intoleranța alimentară
Alergia sau intoleranța la anumite alimente precum lapte, ouă, alune și soia poate determina simptome precum balonare, mâncărimi, vărsături, diaree și pierderea apetitului. În cazul alergiilor trebuie să identifici alimentele cauzatoare și să le îndepărtezi complet din alimentația copilului. Există și formule de lapte hipoalergene care pot ameliora simptomele alergiei și restabili pofta de mâncare.
7. Anemia
Un nivel redus de fier în organism și simptome precum slăbiciune generală, oboseală și irascibilitate sunt simptome specifice anemiei. În cazul unui tratament inadecvat, poate avea un impact asupra dezvoltării copilului și a performanței sale școlare.
8. Paraziți intestinali
Paraziții intestinali pătrund în sistemul digestiv al copilului și trăiesc folosindu-se de resursele gazdei, cauzând sângerare intestinală, pierderea apetitului, diaree etc.
9. Constipația
Un tranzit intestinal neregulat la copii poate cauza apariția constipației, iar scăderea apetitului constituie unui dintre simptomele caracteristice.
De reținut
În cazul în care copilul urmează un tratament medicamentos, este posibil ca acesta să cauzeze ca efect advers o scădere a apetitului (cum se întâmplă în cazul antibioticelor). Uneori un copil poate dezvolta și o aversiune psihologică față de mâncare denumită anorexia nervoasă (este însoțită și de sentimente de vină cu privire la alimentele ingerate) care necesită intervenția unui specialist în tulburări alimentare. Există și o serie de cauze medicale care pot cauza o scădere a poftei de mâncare la copil, destul de rar întâlnite: boală hepatică cronică sau insuficiență renală, insuficiență cardiacă, hepatită, HIV, hipotiroidism sau chiar cancer (localizat în colon, stomac, ovare sau pancreas). Apelați de urgență la medic dacă scăderea apetitului apare în urma depresiei sau a unei tulburări alimentare.
Citește și: Apetitul scazut la copii poate fi simptom de boala
Surse:
www.healthline.com; www.mylittlemoppet.com; www.momjunction.com; www.livestrong.com