Colicile bebelusului: tot ce trebuie sa stii

Colicile bebelusului: tot ce trebuie sa stii

Ioana-Catalina Pavel

Colicile sunt stari de irascibilitate dusa la extrem care se manifesta la bebelusii pana in 4-5 luni, prin plans neincetat timp de cel putin 3 ore. Nu exista cauze clare ale acestor afectiuni. Exista insa anumiti factori care favorizeaza aceste stari si pe care este bine sa le cunosti. Iti oferim si cateva solutii.

Colicile: ce sunt?


Colicile sunt afectiuni de ordin fizic sau emotional care il fac pe bebe sa planga foarte mult si foarte des. Bebelusii incep de cele mai multe ori sa planga din senin sau pentru ca un anumit zgomot sau vederea unui anumit lucru/persoana i-a iritat. Toti bebelusii dezvolta colici in primele 6 luni de viata, de regula in jurul varstei de 4 luni.

Colicile: cauze

Doctorii spun intr-un glas ca nu exista anumite cauze clare pentru care bebele sufera de colici. Totusi au stabilit cativa factori probabili care favorizeaza aceasta reactie:


-reactii alergice;
-hiperexcitabilitate nervoasa;
-alimente care produc gaze si se transfera in laptele matern (fasolea, varza, conopida, broccoli, ardeiul, ceapa, usturoiul, castravetii etc. )
- sistem digestiv si nervos insuficient dezvoltat;


Pentru fiecare bebe, cauzele care duc la colici sunt diferite. Uneori este vorba de o combinatie de mai multi factori. Cauza cea mai intalnita este sistemul digestiv si nervos insuficient dezvoltat. In primele luni de viata, sistemul gastrointestinal abia invata sa functioneze. Muschii „responsabili" cu digestia nu s-au dezvoltat suficient de mult pentru „a aseza" mancarea in tubul digestiv.


Din cauza sistemului nervos inca nedezvoltat, este foarte posibil ca micutii sa se incarce cu diferite imagini si sunete pe care le percep in timpul zilei. In aceste momente, de obicei, incep sa planga usor, sa devina irascibili, adorm si dorm foarte greu. Cu cat mai multi „vizitatori" iti iau copilul in brate si cu cat mai mult zgomot „indura" bebele (discutii in preajma bebelusului sau televizorul aprins o perioada lunga de timp), cu atat cresc sansele ca bebele sa dezvolte colici.

  

Colicile: simptome


Este mai greu sa stabilim anumite simptome ale colicilor, intrucat bebele plange din orice si pentru orice. Totusi plansul care arata ca bebele sufera de colici se manifesta putin diferit:


-dureaza cel putin 3 ore, si nu inceteaza in ciuda oricarui efort de a-l consola;
-apare de obicei in acelasi moment al zilei, de regula dupa masa, si se termina la fel de brusc cum a inceput;
-abdomenul este tare si umflat;
-pozitia bebelusului atunci cand plange este cu spatele incovoiat, cu genunchii ridicati la piept si cu pumnii stransi;
-apare insotit de insomnii, si pe un fond de iritabilitate si nervozitate;


Cel mai sigur mod prin care iti poti da seama daca bebele sufera de colici este sa fii atenta la cat de mult plange bebele. Este vorba de colici atunci cand bebele plange mai mult de 3 ore pe zi, de cel putin 3 ori pe saptamana de-a lungul unei perioade de 3 luni.


Colicile: tratament si solutii


Fii calma si iubeste-l mai mult ca oricand

Trebuie sa stii ca aceste colici sunt durerile cele mai mari pe care le poate experimenta bebelusul si ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa ii vorbesti frumos, sa il tii in brate, sa il mangai.
Bebelusul este extrem de sensibil si se prea poate ca el sa fi preluat starea de nervozitate de la tine. Nu ai obsevat ca de multe ori cand tu esti nervoasa sau nelinistita in legatura cu un anumit lucru sau persoana, si bebele incepe sa planga deodata? Asta pentru ca inca este extrem de legat de tine emotional. De aceea, in primul rand, ai grija de tine, odihneste-te si fa tot posibilul sa fii tu linistita, calma, bucuroasa.

  


Leagana-l


Unii bebelusi se calmeaza la auzul muzicii instrumentale sau vocale, la zgomotul de aspirator sau la cel al motarelor auto. Un alt lucru pe care il poti face pentru a-l calma pe bebe este sa il legeni. Leganatul predispune la somn si multi bebelusi adorm in brate, in carucior sau in masina.


Maseaza-i burtica


In momentele cand sugarul este linistit, culca-l pe genunchi sau pe un prosop intins pe pat si maseaza-i usor abdomenul, cu miscari circulare. Inainte de aceasta, unge-i pielea cu putin ulei cald de masline sau de jojoba combinat cu o picatura de ulei de maghiran, romanita sau portocala.

 


Tu ai avut probleme cu colicile bebelusului tau? Ce ne poti spune despre asta? Cum te-ai descurcat?

 

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
    Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

    Sarcina reprezintă perioada din viața unei femei în care au loc numeroase schimbări, atât din punct de vedere psihologic, cât și la nivelul corpului. În sarcină,...

    © 2024 Qbebe