Ce este imunizarea?
Imunizarea reprezinta o serie de vaccinuri menite sa previna bebelusul de la a contracta anumite boli, cum ar fi poliomielita, tetanusul, pojarul, oreionul sau chiar TBC-ul sau meningita C. Aceste vaccinuri introduc in corpul bebelusului niste variante „slabite" ale acestor virusi care stimuleaza organismul sa produca anticorpi.
In ce consta imunizarea bebelusului?
Imunizarea bebelusului ajuta organismul sa se comporte mereu ca si cum ar exista o infectie reala in organism. Cu alte cuvinte, corpul imunizat este cel care e mereu in garda, luptand impotriva bacteriilor si virusilor.
La nastere, bebelusul preia anticorpii din placenta mamei deci este temporar protejat de infectii. Copiii care au fost hraniti la san prezinta un avantaj in acest caz pentru ca anticorpii lor, luati din lapte, sunt mult mai puternici.
Aceasta protectie e insa temporara, de aceea e nevoie de a confectiona si un scut pentru micut ca sa il apere de boli. De exemplu, daca se intampla ca la cresa sau la gradinita sau intr-un grup de copii, unul dintre ei sa aiba tuse convulsiva, copilasul imunizat are sansele cele mai mari sa nu se imbolnaveasca.
Cum imunizez bebelusul?
Frecventa cu care trebuie facute vaccinurile pentru imunizarea bebelusului variaza in functie de starea sanatatii copilului la nastere, de tipul de vaccin si de vaccinurile disponibile la momentul respectiv. Acestea trebuie facute din doua in doua luni pana la 6 luni. A doua serie de vaccinuri trebuie facuta intre 4 si 14 ani. Pentru a sti exact cand si care sunt vaccinurile care trebuie facute in cazul copilului tau, cel mai bine e sa te consulti cu un doctor pediatru.
In primele 6 luni, vaccinurile se fac in combinatii de cate 5. In principiu vaccinurile sunt impotriva tusei convulsive, vaccinul polio inactivat (impotriva poliomielitei), men C (impotriva meningitei C), impotriva difteriei si tetanusului.
Medicii recomanda sa fie facute toate vaccinurile, si in combinatii decat cate unul la un anumit interval de timp. De exemplu pentru seria de vaccinuri pentru 2 luni, acolo unde e posibil, se pot face 3 sau chiar 5 intr-un singur vaccin, pentru a micsora pe cat posibilul numarul de intepaturi.
Vaccinurile pentru imunizare nu prezinta niciun pericol pentru bebelus
Unii parinti ezita in a face vaccinurile pentru imunizare bebelusilor din cauza faptului ca se introduc tot virusi chiar daca „morti" in organismul copilasului. Dar pentru ca sunt variante slabite sau moarte, este exclus ca bebelusul sa se infecteze. Exista cazuri rare cand aceste vaccinuri creeaza efecte secundare cum ar fi dureri sau febra. Riscurile acestea sunt mult mai mici in comparatie cu riscurile la care este supus copilul care nu face vaccinurile de imunizare, sa contracteze boli grave.