Ce faci cand copilul tau are gripa?

Ce faci cand copilul tau are gripa?

Roxana Cristea

Ce faci cand copilul tau are gripa? In primul rand te gandesti ca trebui sa mergi la medic, dar pana la medic trebuie sa iei si tu cateva masuri pentru ca simptomele sa nu se agraveze. Gripa este o afectiune pe cat de comuna pe atat de grava, in special la copii. Motiv pentru care trebuie tratata cu atentie. In plus, prea multe medicamente strica, asa ca nu este recomandat sa-i administrezi copilului toate medicamentele pentru gripa pe care le ai in casa. Iata ce trebuie sa faci cand copilul tau are gripa.

Ce este gripa: simptome si cauze

Gripa este o infectie a nasului, gatului si uneori a plamanilor. Gripa este adesea confundata cu raceala, dar simptomele gripei sunt mai multe si mult mai severe.
Simptomele, care, de obicei, apar dupa 2 zile de la expunerea la virusul gripal, pot include:
- Febra (mai mare de 38 de grade Celsius)fetita cu gripa
- Frisoane
- Dureri de cap
- Dureri musculare
- Rinoree
- Ameteala
- Oboseala
- Pierderea poftei de mancare
- Tuse
- Dureri in gat
- Greata sau varsaturi
- Slabiciune
- Durere la nivelul urechii
- Diaree
- Irascibilitate
Sugarii cu gripa pot parea agitati dintr-o data sau pur si simplu „nu arata bine", tind sa doarma prea mult (din cauza febrei) si refuza sanul mamei sau biberonul.

Durata gripei

Dupa 5 zile, febra si alte simptome dispar, dar vor ramane, poate, o tuse, congestia nazala si o stare de slabiciune. In general, toate simptomele gripei dispar dupa o saptamana sau doua. Gripa trebuie tratata serios, deoarece poate duce la pneumonie si alte complicatii care pot pune viata copilului in pericol, mai ales pe cea a sugarilor.

Cum se transmite gripa

Gripa este o boala contagioasa care se raspandeste foarte usor. Prin stranut sau tuse, virusul ajunge in aer si este cantactat de alte persoane care respira aerul respectiv.
Gripa apare, de obicei, in focare mici. Din fericire epidemiile (virusul afecteaza o masa mare de oameni dintr-o anumita regiune) tind sa apara foarte rar (la cativa ani). Cand o epidemie se extinde la nivel mondial se numeste pandemie. Cea mai recenta pandemie a avut loc in 2009-2010 cu gripa porcina (H1N1).
Ce faci cand copilul tau are gripa?
- Nu te grabi sa-i dai medicamente, mai ales aspirina sau antibiotice;
- Da-i copilului multe lichide;
- Asigura-te ca se odihneste suficient;
- Da-i paracetamol sau ibuprofen daca are febra;
- Schimba-i hainutele daca transpira;
- Nu-l scoate din casa daca are febra;
- Nu-l lasa sa intre in contact cu alti copii pentru ca-i poate contamina si pe ei;
- Curata-i bine nasucul cu aspiratorul nazal (daca nu poate sa-si sufle nasul);
- Decongestioneza-i caile respiratorii cu spray nazal sau cu solutie pe baza de sare de mare;
- Suna-ti medicul pentru indrumari.

Cum tratezi febra copilului tau?

Daca reusesti sa-i scazi febra copilului si celelalte simptome se vor ameliora.
Asadar, nu baga copilul sub paturi calduroase si nici nu-i da haine suplimentare, chiar daca piticul are frisoane. Febra nu va scadea daca micutul pacient este infofolit, ba din contra ar putea sa creasca. Incearca sa-i dai o imbracaminte usoara adecvata temperaturii din camera si o patura usoara pentru somn. In camera ar trebui pastrata o temperatura constanta, nici prea rece nici prea cald.
Acetaminofenul (paracetamol) si ibuprofenul ajuta la scaderea febrei la copii. Uneori medicii te sfatuiesc sa folosesti ambele tipuri de medicamente.
Pentru administrarea corecta a medicamentelor trebuie sa stii cate kilograme are copilul tau. Citeste bine instructiunile si daca nu esti sigura suna-ti medicul pentru mai multe informatii cu privire la medicamentul pe care-l folosesti. De regula, paracetamolul se administreaza la 4 sau 6 ore, iar ibuprofenul la fiecare 6 sau 8 ore. Ibuprofenul este contraindicat in cazul copiilor mai mici de 6 luni. Nu-i da aspirina copilului tau decat daca medicul dispune altfel.
Copilul tau se va simti mai bine imediat ce febra va incepe sa scada. O baie mai rece decat de obicei ar putea sa ajute la scaderea febrei. Nu utiliza apa foarte rece, cuburile de gheata sau masajul cu alcool. Acestea pot provoca frisoane.

Ce alimente-i dai copilului bolnav de gripa?

Copilul tau poate manca orice, dar nu-l forta sa manance. Consumul de lichide este foarte important pentru a preveni deshidratarea.
In caz de gripa la copii este recomandata o dieta formata din alimente care sunt usor de digerat, moi, nu picante si sarace in fibre. Poti incerca supa de pui, care este usor de inghitit si are efecte terapeutice, paine, biscuiti si paste din faina alba. Nu da copilului prea multe fructe sau suc de mere, sau da-i-le diluate cu apa (pot provoca diaree).

Cum prevenim gripa la copii?

- Bebelusul este protejat de laptele mamei, deci este recomandata alaptarea naturala ca mod de prevenire a gripei la copiii foarte mici.
- Ne acoperim gura si nasul cu un servetel atunci cand tusim sau stranutam
- Purtam o masca medicala daca suntem gripati
- Nu lasam copilul sa intre in contact cu alte persoane gripate
- Ne spalam bine pe maini cand venim din colectivitati, am tusit, sau am stranutat.
- Spalam si copilasul pe maini inainte de masa, dupa joaca
- Nu-i dam sa manance sau sa bea din recipiente folosite de alte persoane
- Nu incurajam copiii sa se lase pupati pe gurita de alti copii sau de alte persoane

Ar trebui copilul vaccinat contra gripei sezoniere?baitel la vaccin

Chiar daca piticul tau a avut o boala asemanatoare gripei ar putea fi vaccinat impotriva acestei afectiuni. Orice copil mai mare de 6 luni poate fi vaccinat impotriva gripei.
Vaccinul antigripal contine virusi inactivi, care nu pot provoca gripa. Cu toate acestea la unii copii pot aparea numite simptome de gripa, cum ar fi o febra usoara sau congestie nazala. Pentru cei mai multi copii acest tip de vaccin nu are efecte secundare, dar unii micuti pot simti durere la injectare, pot avea febra cateva zile, dureri de cap, nas infundat (acestea sunt efectele secundare ale vaccinului antigripal). In acest caz, desi ti se va parea ca piticul are gripa, diferenta este ca efectele adverse nu pun viata copilului in pericol si nici nu se agraveaza, pe cand adevarata gripa se poate acutiza si pot aparea complicatii.

Cand trebuie sa mergi cu copilul la camera de garda:

- Daca are febra foarte mare, sau febra cu eruptie pe piele
- Daca are probleme de respiratie, sau respiratie rapida
- Pielea devine albastruie
- Refuza lichidele
- Pare confuz, somnoros, letargic
- Daca febra scade dar copilul nu se simte mai bine
- Febra si simptomele de gripa reapar imediat ce au disparut
- Copilul pange fara lacrimi

Ce spune medicul despre raceala si gripa la copii

Dr. Rodica Lazar-Contes, medic primar pediatru spune ca: Raceala este un termen popular. Ea este data tot de un virus. Frigul sau curentul sunt factori care favorizeaza si agraveaza, dar factorul determinant este intotdeauna un virus. Gripa este data de un virus gripal (sunt cateva mii). Diferenta dintre raceala si gripa este ca in cazul racelii virusul care o provoaca este mai benign.
Tratamentul de prima intentie nu este niciodata antibioticul, nici in caz de raceala usoara nici in caz de gripa. Daca dupa cateva zile se constata ca au aparut complicatii, atunci medicul poate sa prescrie un antibiotic. In tara noastra, spre deosebire de alte tari, se face exces de antibiotice si de catre pacienti si de catre medici. Daca facem exces de antibiotice, in timp, virusii vor dezvolta o rezistenta crescuta la aceste medicamente si nu mai putem trata la fel de usor infectiile.
Bebelusii sub 6 luni, daca sunt alimentati natural sunt imunizati impotriva infectiilor si implicit a gripei. Dupa 6 luni se poate face si vaccinul antigripal, exista si medicamente homeopate care te ajuta in preventia gripei.
Daca bebe trece dintr-o raceala in alta, trebuie sa faci niste investigatii sa vezi daca nu are deficiente imunitare, sau carente simple de fier, de calciu sau de vitamine. Se pot investiga si carentele imunitare de la o varsta foarte mica.


In caz de gripa la copii, inainte de a administra orice medicament micutului pacient (in special bebelusilor) este bine sa suni un medic pediatru. Dupa o discutie scurta specialistul iti va spune daca este nevoie de o vizita medicala sau daca-l poti trata acasa. Relatia cu medicul copilului este foarte importanta.

 


 


Sursa: webmd.com; kidshealth.org; cdc.gov

Articolul urmator
De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare
De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?
    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?

    Ți s-a întâmplat și ție. Copilul e letargic, nu are poftă de mâncare și nici chef să se joace, ba mai e și aprins la față sau are frisoane. E limpede ca lumina...

    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia
    Când copilul adolescent te roagă să faci ceva, faci lucrul acela ori de câte ori ai ocazia

    Cu toții am fost adolescenți. Îți amintești această perioadă din viața ta? Așa-i că era una extrem de tumultoasă, cu multe transformări interioare, dar și exterioare. Cu...

    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?
    Ce faci când copilul vrea să renunțe la o activitate?

    Probabil știm cu toții că activitățile extrașcolare sunt benefice pentru copii, pentru că le antrenează mintea, corpul sau chiar îi relaxează, după caz. Fie că vorbim de...

    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?
    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?

    Gripa este una dintre cele mai comune infecții respiratorii și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Pentru părinți, este important să fie conștienți de semnele și...

    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?
    Ce faci dacă/când copilul vă surprinde în timpul relațiilor intime?

    Să știi cum să reacționezi în cazul în care copilul te surprinde în timpul relațiilor intime reprezintă o adevărată provocare. Astfel, în primele momente...

    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează
    Ce să faci și, mai ales, ce să NU faci dacă descoperi că al tău copil se automutilează

    Ca părinte, probabil că una dintre cele mai dificile experiențe prin care poți trece este să afli că al tău copil suferă. Uite ce să faci și mai ales, ce să nu faci, dacă ai...

    Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița
    Ce trebuie să faci când repari „mici accidente” după ce copilul a învățat să folosească olița

    A venit timpul în care cel mic a învățat, în sfârșit, să facă la oliță! Acesta este momentul pe care îl așteaptă mulți părinți și tocmai de aceea,...

    Căsuța pentru păsări: cum să faci un model reușit alături de copilul tău
    Căsuța pentru păsări: cum să faci un model reușit alături de copilul tău

    Ori de câte ori vrei să petreci timp de calitate împreună cu copilul tău, încearcă să-l implici în activități inedite. Printre acestea se numără și cele...

    © 2025 Qbebe