Port bebe: tot ce trebuie sa stii

Port bebe: tot ce trebuie sa stii

Roxana Cristea

Un port-bebe este, in unele cazuri, mult mai util decat un carucior si mult mai confortabil decat bratele mamei (atat pentru mama, cat si pentru bebelus). In plus, bebe se va simti protejat si alintat, pentru ca intr-un port-bebe, copilasul va putea sa simta inima mamei batand, la fel ca pe vremea cand era in burtica. O plimbare intr-un port-bebe il face pe pici mai fericit, mai putin plangacios si chiar mai mancacios. Iata cateva informatii utile despre marsupiul pentru bebe.

Port-bebe: avantaje

Un port-bebe iti poate fi de mare ajutor, mai ales in primele luni de viata ale copilasului, atunci cand ai nevoie sa-ti pastrezi bebelusul aproape de tine mai tot timpul.
• Un port-bebe este mult mai bun decat un carucior in anumite situatii, cum ar fi: excursii pe munte, pe plaja, prin padure sau plimbari prin magazine aglomerate. Scarile rulante te vor face sa urasti caruciorul si sa-ti doresti sa ai o alta varianta pentru a cara bebelusul care se face din ce in ce mai greu si nu mai poate fi purtat in brate.port-bebe
• Unde mai pui ca un port-bebe este la moda si daca-ti permiti poti avea cate un tip pentru fiecare situatie. De exemplu: iti poti lua un rucsac de carat copilul pentru excursiile pe munte, un sling, un pouch sau un wrap pentru plimbarile in mall sau in parc.
• Trebuie sa mai stii ca, in general, un port-bebe este facut in asa fel incat sa nu te doara spatele, mijlocul sau bratele. Acesta poate fi reglat, astfel incat sa poti transporta copilul in mai multe pozitii pe corpul tau. Acest lucru iti permite sa muti copilul atunci cand simti presiune sau durere intr-o zona si ofera copilului perspective diferite (cu fata la mama, cu fata la drum, in spatele mamei, la sanul mamei etc.).
• Un port-bebe te poate ajuta sa alaptezi discret oriunde te-ai afla. In plus, apropierea de mama stimuleaza pofta de mancare a sugarului.
• Un bebelus care sta mai tot timpul in bratele mamei (in port-bebe) plange mai putin si nu prea sufera din cauza colicilor.
• Un bebe in port-bebe sta foarte aproape de tine, iti simte bataile inimii si mirosul - astfel, se va simti tot timpul protejat. In plus, daca-l ai atat de aproape atunci cand sunteti la plimbare, il poti proteja de vant, de soare si chiar de anumite socuri (borduri, scari, denivelari in asfalt - pe care le va simti in carucior).
• Purtarea mezinului in port-bebe ajuta mamele sa aiba grija si de fratii mai mari ai bebelusului.
• Bebelusii purtati intr-un astfel de accesoriu asista la mai multe conversatii si experiente, cunoaste mai multi oameni, locuri si aceste lucruri sprijina dezvoltarea cognitiva, dezvoltarea vorbirii si sporeste vigilenta auditiva si vizuala a copilului.
Cele mai confortabile par a fi tipurile de port-bebe care iti tin copilul aproape de corp, astfel il vei simti pe bebelus ca fiind o extensie a ta si nu o greutate agatata de tine.
Cele mai convenabile (la pret) sunt cele reglabile pe care nu trebuie sa le schimbi dupa 6 luni.

Port-bebe: dezavantaje

Multe tipuri de port-bebe au sisteme de prindere complicate si-ti poate lua ceva timp pana va "echipati".
Nu poti merge prea mult cu bebe in port-bebe, mai ales daca ai un copilas mai plinut - oricat de bine ar fi distribuita, greutatea bebelusului nu va putea fi suportata de mama prea mult timp.
Nu te poti misca in voie, nu te poti apleca si nu poti face anumite activitati; nu poti purta genti, plase sau alte obiecte asemanatoare.
Atunci cand alegi sa-ti porti copilul la piept intr-un port-bebe, consulta un medic pediatru. Pozitionarea incorecta a copilului in aceste accesorii de purtat bebelusul poate traumatiza coloana vertebrala si copii pot avea de suferit toata viata. De preferat ca bebelusul sa stea in port-bebe in pozitia cu care s-a obisnuit in burtica, spatele usor arcuit si piciorusele „adunate". Nu-i recomandat sa stea in pozitie verticala pentru ca toata greutatea va fi sustinuta de coloana „frageda" a copilului.

Port-bebe: tipuri

Manduca (sau port-bebe tip ghiozdan) este un port-bebe indicat celor cu probleme de spate, greutatea este foarte bine distribuita pe cei doi umeri si talie. Bebelusul este aproape de tine si poate fi carat cu usurinta. Este bun si vara, pe spatele copilului fiind doar 1 strat de material 100% natural.
Rucsacul pentru purtat bebelusul este foarte practic in drumetii, dar nu-ti poti vedea bebelusul si nu este un accesoriu de plimbat in mall sau in parc. Avantajul este ca, la drum lung, bebelusul este in siguranta si se poate bucura de o urcare pe munte. Nu este recomandat copiilor mai mici de 6 luni.
Slingul este cel mai simplu dintre accesoriile pentru purtat bebelusul, fiind de fapt o fasie de material fixa sau reglabila, cu ajutorul careia copilul se poate purta aproape de corp, fara a necesita sustinerea cu ajutorul mainilor. Slingurile sunt de doua feluri - fixe (pouch baby sling) si mobile.port-bebe
Pouch-urile sau slingurile fixe nu necesita nicio ajustare si pot fi folosite foarte usor. Sunt potrivite mai ales pentru copiii intre 1 si 8 luni, iar asezatul copilului se face ca intr-un leagan. In functie de lungimea slingului, copilul se poate purta in jurul taliei sau pe solduri. Slingurile fixe se gasesc in comert, dar daca preferi un astfel de model, cel mai indicat este unul facut pe comanda, chiar pe masura ta. Slingul mobil arata la fel ca si cel fix numai ca este prevazut cu un inel metalic si poate fi ajustat in functie de marimea si greutatea copilului, sau de talia mamei. Este probabil cel mai popular port-bebe, mai ales ca este si foarte usor de folosit, pentru copii de la cateva saptamani pana la 7-8 luni.
Wrapul este asemanator slingului, insa fasia de material este mai lunga, de pana la 5 m. Multe mamici spun despre wrap ca ar fi cel mai sigur port-bebe, potrivindu-se atat celor foarte mici, cat si copiilor mai mari, pana la 8-10 luni. Este putin mai complicat de utilizat, dar daca urmezi instructiunile si exersezi de cateva ori, te vei obisnui rapid cu el.
Port bebe in stil geanta este destinat bebelusilor foarte mici (in special nou-nascutilor). Este asemanator unui landou, are manere solide pentru transportul in siguranta al copilului si este intarit pe laterale si pe spate pentru a oferi confort sporit bebelusului in timpul calatoriei. Este ideal pentru plimbarile lungi cu masina.

Cum alegem un port bebe?

Este important ca un port-bebe sa fie:
Confortabil, atat pentru mama, cat si pentru bebelusul ei.
Sanatos pentru copil - pozitia in care sta bebelusul trebuie sa fie una sanatoasa, care sa nu dauneze coloanei, gatului sau capului.
Practic pentru ca plimbarea sa fie intotdeauna placuta.
Ajustabil si adaptabil pentru ca sa-l poti folosi timp indelungat si in orice anotimp.
Usor de folosit pentru ca bebe sa fie pus si scos cu usurinta din port bebe, oriunde si in orice conditii.
Dintr-un material de calitate, din fibre 100% naturale, cum ar fi bumbacul (in special pe partile care intra in contact direct cu pielea bebelusului.
Atentie! Cand utilizezi un port-bebe, ai grija sa urmezi cu exactitate recomandarile producatorului. Verifica de doua ori toate prinderile, curelele, cataramele si ia toate masurile de siguranta impuse de producator pentru ca bebelusul sa nu-ti scape sau sa stea in tensiune.

Intra pe shopping.qbebe.ro si cauta un port-bebe potrivit pentru copilul tau. 

port-bebe

Articolul urmator
Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare
Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    © 2024 Qbebe