Patuturi bebe: tot ce trebuie sa stii

Patuturi bebe: tot ce trebuie sa stii

Roxana Cristea

Patuturile pentru bebelusi trebuie alese cu grija. Bebe isi petrece o buna parte din viata dormind in patut, asta inseamna ca trebuie sa cumperi unul solid, sigur si spatios. Fie ca iei unul nou sau folosesti unul la mana a doua, important este sa verifici cu responsabilitate toate prinderile, suruburile si sistemele de siguranta ale patutului. Iata cum alegi patutul copilului si care sunt caracteristicile unui patut perfect.

Patuturile din lemn

Patuturile din lemn sunt stabile, rezistente si durabile. Daca ai de gand sa faci mai multi copii, patutul din lemn este varianta cea mai buna. Un astfel de produs are in general masuri standard si va fi foarte usor sa gasesti o saltea potrivita sau sa schimbi salteaua in caz ca se deterioreaza. Patutul din lemn este si foarte confortabil, copilul se poate misca in voie, nu scartaie si nu se misca din loc, chiar daca piticul tau va incerca sa „evadeze" din el.
Unii parinti se tem ca piticul se va lovi de gratii si teama este in parte indreptatita. Dupa 6-7 luni, copilul incepe sa-si manifeste bucuria, tristetea, sa se rostogoleasca, sa fie foarte activ chiar si in somn si se poate lovi de gratiile patutului. De cele mai multe ori, aparatoarele care se pun in jurul gratiilor reusesc sa atenueze impactul.
Patutul din lemn are, in general, doua pozitii. In primele luni de viata, mama are nevoie sa aiba acces rapid la bebelus si sa-l puna pe acesta cat mai usor in patut, asa ca salteaua va fi pozitionata mai aproape de partea de sus a patutului, urmand ca atunci cand copilul se poate ridica in picioruse salteaua sa fie pozitionata cat mai aproape de partea de jos a patutului, pentru ca bebelusul sa nu poata sari din el.
Patutul din lemn nu poate fi transportat in concediu, dar poate fi mutat dintr-o camera in alta pentru ca cele mai multe produse de acest gen sunt prevazute cu roti.
Pretul patutului din lemn variaza in functie de lemnul din care este facut. Cele mai apreciate sunt patuturile din stejar, artar, fag, frasin.

Patutul pliabil

Patutul pliant este realizat din material sintetic, plastic, material textil si are sustinere din metal. Este usor de montat, de pliat si de transportat. Asta inseamna ca bebelusul va putea dormi in patutul lui oriunde v-ati afla. Un astfel de patut poate fi usor de spalat, husele sunt detasabile si pot fi bagate la masina de spalat.

 In laterale exista o plasa transparenta pentru a vedea copilul si pentru ca piticul sa te vada pe tine in cazul in care dormi in aceeasi camera cu el. Prin aceasta plasa copilul nu-si poate prinde manuta sau piciorusul, nu va scapa jucaria preferata, biberonul sau suzeta (asa cum se intampla la patutul cu gratii din lemn). Din pacate, plasa se poate rupe sau deteriora mai repede decat gratiile patutului din lemn.

Patutul pliabil poate fi folosit si ca loc de joaca (tarc). Pentru ca piciorusele copilului sa nu se afunde in salteaua de dormit se poate pune o alta saltea mult mai tare, speciala pentru joaca.
Patutul pliant poate fi foarte colorat, vesel si de multe ori vine la pachet cu mai multe accesorii (masa de infasat, buzunare pentru depozitarea lucrurilor de stricta necesitate, plasa de leganat care se pune sub saltea, plasa de tantari etc).

Pretul unui patut pliabil difera de la un model la altul. Daca un astfel de patut simplu poate fi mai ieftin decat unul din lemn, un patut pliabil accesorizat poate fi mult mai scump decat unul din lemn.
Patuturile pliabile pierd puncte la capitolul stabilitate in fata patutului din lemn. Un copil vanjos poate misca (putin) din loc un astfel de patut, chiar si in timpul somnului. Unii copilasi au somnul foarte agitat si este posibil sa observi ca patutul s-a miscat din loc peste noapte, mai ales daca este pus pe parchet sau linoleum. Nici salteaua nu sta la fel de bine ca intr-un patut din lemn.
Patutul pliabil are si el doua pozitii pentru saltea. Una superioara, care se misca la fiecare intoarcere a copilului si una inferioara care ofera mai multa stabilitate, dar este posibil sa fie nevoie sa schimbi salteaua in cazul in care cea din dotarea patutului este prea subtire.

O varianta foarte apreciata in zilele noastre o reprezinta patutul extensibil sau transformabil. Este la moda si foarte util. Acesta arata ca un patut normal pentru bebelusi, dar mai tarziu poate fi transformat intr-un pat pentru copiii mai mari. Cu aceasta varianta nu-ti mai faci griji pentru patut pana va merge copilul la scoala.

Calitate

Chiar daca toate patuturile par ca indeplinesc toate standardele de calitate si te gandesti ca pretul difera in functie de marca, lucrurile nu stau intotdeauna asa. Intradevar, toti producatorii de patuturi sunt nevoiti sa respecte anumite reguli si norme cu privire la calitatea materialelor folosite si a sigurantei. Cu toate acestea, unele produse raman la standardele minime impuse, in timp ce altele au protectii suplimentare, materiale de inalta calitate si mai multe dotari.
Pretul mare ar trebui justificat, asa ca ar fi bine sa studiezi cu atentie doua patuturi care arata la fel, dar au preturi diferite. Desi nu este o regula general valabila, de multe ori, un pret mai mare inseamna un produs mai bun.

Aspect

Important este si aspectul patutului, avand in vedere ca acesta trebuie sa se incadreze perfect in camera de vis pe care mama a amenajat-o cu atata dragoste pentru copilasul ei. O vizita rapida prin magazinele de profil ne-ar putea face sa credem ca toate patuturile din lemn arata la fel, iar la patuturile pliabile difera doar culoarea sau imprimeul. Cu toate acestea, daca bugetul ne permite, putem gasi in magazinele de lux patuturi care nu au nicio legatura cu ceea ce gasim in supermarketuri. Singura intrebarea ar fi daca merita sa investim intr-un astfel de produs, avand in vedere ca aceste patuturi pentru bebelusi nu sunt nici pe departe accesibile. In plus, aceste patuturi, deloc comune, au nevoie de o saltea si o lenjerie pe masura, de spatiu adecvat si de un mobilier in ton.
Mare atentie atunci cand decizi sa comanzi un patut de pe internet – se poate ca poza pe care o vezi sa ascunda defecte si sa fii dezamagita atunci cand il montezi in camera. Citeste cu atentie descrierea produsului si comentariile altor clienti. Nu ezita sa ceri comerciantului detalii suplimentare prin telefon sau email.

Dimensiune

Cele mai multe patuturi pentru bebelusi sunt special concepute pentru a incadra perfect o saltea standard (70/140). Cu toate acestea, unele pot varia usor in dimensiune, asa ca ar fi bine sa fii foarte atenta ca salteau sa se potriveasca perfect, in caz contrar este posibil ca somnul bebelusului sa fie perturbat si siguranta sa fie discutabila (o saltea prea mica lasa spatii in lateralele patutului si bebe se poate accidenta; o saltea prea mica nu incape in patut si daca incerci sa o "indesi" se poate curba si bebe nu va dormi bine).

Asamblare

Sa montezi un patut pentru bebelus poate fi o sarcina uriasa. Daca-l asamblezi gresit, poate pune in pericol siguranta bebelusului. Unii comercianti iti ofera montajul gratuit sau percep o taxa pentru asamblarea patutului, dar de cele mai multe ori cumparatorii prefera sa "construiasca" ei patutul. Dupa asamblare, verifica de mai multe ori rezistenta patutului.

Cum alegi patutul copilului tau?

 Bucuria de a avea un copil in burtica te face sa nu te mai gandesti la pret. Vei dori sa-l alegi pe cel mai mare si mai frumos. Dar cel mai important criteriu la care trebuie sa te gandesti atunci cand alegi un patut este siguranta. Si asta pentru ca, dintre toate produsele de ingrijire a copilului, patuturile sunt responsabile pentru cele mai multe accidente infantile. Studiaza cu atentie patutul pe care vrei sa-l achizitionezi.
•    Sinele laterale trebuie sa fie fixe si nu reglabile. In SUA este interzisa comercializarea patuturilor cu sine reglabile, din motive de siguranta.
•    Distanta dintre gratiile patutului nu trebuie sa fie mai mare de 3-4 cm, pentru ca piticii sa nu-si prinda manutele, piciorusele si chiar capul printre gratii.
•    Daca patutul are roti, trebuie sa aiba si piedici (dispozitive pentru blocarea rotilor), astfel incat sa nu alunece la fiecare miscare a copilului.
•    Verifica daca suruburile sau sistemele de prindere sunt solide si montate bine.
•    Patutul nu trebuie sa fie vopsit cu substante neconforme, in cazul in care patutul este nou cere un certificat de calitate in care va fi specificata si substanta folosita pentru lacuire sau vopsire, daca patutul este vechi trebuie sa te asiguri ca nu a fost vopsit sau lacuit cu substante care contin plumb.
•    Salteaua trebuie sa se potrivesca perfect cu ramele patutului. Daca este mai mica, bebelusul poate aluneca intre rama patului si saltea, daca este prea mare nu va incapea in patut. In plus, salteaua trebuie sa stea perfect intinsa.
•    Verifica minutios patutul sa nu aiba defecte precum crapaturi, colturi, aschii desprinse din lemn, vopsea sarita sau huse deteriorate, plasa gaurita (in cazul patutului din material textil sau plastic).

Intra pe shopping.qbebe.ro, la categoria patuturi bebe si afla care sunt ofertele de la diferite brand-uri si apoi vei face cu siguranta cea mai buna alegere.

patuturi bebe

Articolul urmator
Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare
Cel mai important minut pentru bebe din rutina de dinainte de culcare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
    Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

    Chiar dacă ești tentată să crezi că anxietatea de separare se întâlnește doar la copii, de fapt ea poate fi prezentă și la persoanele adulte. De alfel, în anumite...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii
    Ce este zigotul? Tot ce trebuie să știi despre prima etapă din dezvoltarea sarcinii

    Zigotul reprezintă prima celulă formată prin fertilizarea ovulului de către spermatozoid. 9 luni mai târziu, acesta devine o mică persoană, care vine pe lume...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    © 2025 Qbebe