Înfășat bebe: ce trebuie să știi înainte să începi
Ca să-ți iasă bine, este recomandat să folosești o pătură special concepută pentru înfășat bebe. Acestea au de obicei, elemente de fixare și instrucțiuni de folosire. Dacă nu ai așa ceva, poți folosi o pătură foarte subțire și moale, în formă de pătrat sau un scutec. De obicei, muselina este materialul cel mai recomandat pentru pătura de înfășat. De asemenea, atunci când îl înfășezi, verifică temperatura camerei să vezi dacă mai este nevoie să-l învelești cu o altă pătură pe deasupra. Iar acum, că ești pregătită să începi, vezi care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru un înfășat corect, apoi citește mai departe pentru a învăța noi trucuri.
Trucuri rapide și eficiente pentru un înfășat profesionist
Înfășatul unui bebeluș nu trebuie să fie nici prea liber, nici prea strâmt. Dacă pătura este prea largă, mișcările bebelușului din timpul somnului pot face ca pătura să ajungă să-i acopere fața, iar acest lucru poate cauza un risc de sufocare. Bebelușii au tendința de a dormi profund și, dacă fața lor este acoperită de pătură, ei nu se mai trezesc ca să-și poziția și astfel riscul de sufocare este mai mare.
Dacă pătura este prea strânsă, în special în jurul șoldurilor copilului, acest lucru îl va forța pe bebeluș să stea cu picioarele într-o poziție nefiresc de dreaptă și îi poate deteriora șoldurile, articulațiile și cartilajul. Pentru a încuraja dezvoltarea sănătoasă a șoldului, partea inferioară a păturii ar trebui să fie suficient de liberă pentru ca picioarele bebelușului să rămână îndoite și în afară, așa cum ar fi în mod natural la un nou-născut culcat pe spate. Iată câteva trucuri de înfășat bebe care să te ajute să-ți faci copilul să se simtă în siguranță:
- Pune copilul să doarmă întotdeauna pe spate pentru că aceasta este cea mai sigură poziție.
- Ai grijă să nu supraîncălzești copilul. Temperatura camerei trebuie să fie confortabilă, undeva în jurul valorii de 22 de grade Celsius. Nu-l îmbrăca cu prea multe straturi de haine pe bebeluș și nu-l acoperi cu prea multe pături. Dacă vezi că este transpirat, are părul ud sau este roșu la față, este posibil ca bebelușului să-i fie prea cald.
- Nu-l înfășa mai mult de 1-2 luni sau cel mult până începe să se întoarcă singur. Pediatrii recomandă ca înfășatul bebelușului să înceteze pe la vârsta de 2 luni pentru a nu-i împiedica dezvoltarea mobilității. Poți înceta înfășatul și în momentul în care vezi că începe să nu mai aibă reflexul de tresărire, reflexul cu care se nasc toți bebelușii. Ei tresar la fiecare zgomot, dar dacă sunt înfășați, acest reflex dispare treptat deoarece ei se simt mai în siguranță.
- Ai grijă ca în pătuțul bebelușului să nu mai existe alte pături sau obiecte care ar putea să-i provoace sufocarea.
- Pătura nu trebuie să depășească nivelul umerilor. În nici un caz nu trebuie să ajungă să-i atingă fața.
- Dacă bebelușul dă semne că nu se simte confortabil înfășat, atunci nu-l mai înfășa. Urmărește-i reacțiile și, dacă vrea să-ți țină mâinile pe-afară, fă-i pe plac. Stai liniștită, nu tuturor bebelușilor le place să fie înfășați.
Surse: whattoexpect.com, businesinsider.com, healthline.com
Surse foto: Pixabay, Unsplash