Opinia specialiștilor
Co-sleeping-ul se referă la o practică de somn în care bebelușii/copiii dorm fie în același pat cu unul dintre părinți/cu ambii părinți sau aceștia vor dormi în paturi separate, dar în aceeași cameră.Pentru a afla cât mai multe detalii despre avantajele și dezavantajele acestui mod de odihnă, ar trebui să ținem cont de punctul de vedere al experților:
Viziunea despre co-sleeping a dr. James J. McKenna
Acesta este director al „Laboratorului de Comportament în Somn al Mamei și Bebelușului" din cadrul „University of Notre Dame"(Indiana, SUA) și autor al lucrării „Somnul alături de bebelușul tău: Ghid al părinților pentru Co-sleeping". În ceea ce privește principalul motiv pentru care un bebeluș în primele luni de viață să doarmă alături de mama sa, el consideră că, în momentul în care acesta se va afla în preajma mamei, funcțiile sale vitale se vor regla optim. Printre acestea se numără: ritmul cardiac, oxigenarea creierului, activitatea sistemului imunitar, capacitatea de absorbție a caloriilor, activitatea hormonilor care gestionează stresul, temperatura corpului. Acest fenomen va fi posibil întrucât bebelușul va răspunde stimulilor veniți din partea mamei sale, precum atingerile și mirosul ei.
Un alt argument ce este în sprijinul co-sleeping-ului mamă-bebeluș se leagă de alăptare. James McKenna aduce în discuție studii care s-au desfășurat în SUA în ultimele decenii și care au demonstrat că mamelor le este mult mai ușor să alăpteze, mai ales noaptea, când bebelușul se află în imediata lor apropiere. De asemenea, acestea au recunoscut faptul că au observat că micuții lor erau mai satisfăcuți și mai fericiți după ce au fost alăptați și au simțit în continuare contactul piele-la-piele.
Totodată, James McKenna aduce în prim-plan și un alt motiv menit să susțină co-sleeping-ul mamă-bebeluș:un contact mai apropiat al bebelușului cu mama va stimula dezvoltarea creierului bebelușului.Astfel, cercetările au ajuns la concluzia că în proximitatea imediată a mamei bebelușul va putea să se adapteze mai rapid la lumea din jur.
Sfatul este ca mamele să doarmă alături de bebeluși, cu condiția să respecte cu strictețe norme de siguranță, menite să împiedice riscul decesului din cauza „sindromului morții subite a sugarului".
Cum vede dr. William Sears co-sleeping-ul
Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți pediatri din SUA, autor al mai multor lucrări de parenting. El este adeptul posibilității ca un bebeluș să doarmă cu mama sa, aducând în favoarea acesteia argumente precum:
• Atât bebelușul, cât și mama, se pot odihni mai bine- În timp ce dorm, cei doi pot ajunge la ceea ce dr. Sears numește „armonia din somn", care se referă la o sincronizare a ciclurilor de somn și la asigurarea unei stări de confort, mai ales pentru bebeluș. Grație prezenței și atingerilor mamei, acestuia i se va transmite indirect următorul mesaj: „Ești în siguranță, îți este bine, continuă să dormi".
• Bebelușul va putea să aibă parte de un somn odihnitor, ce-i va stimula creșterea- Întrucât somnul este esențial pentru dezvoltarea bebelușului, medicul pediatru ne sfătuiește să dormim alături de bebelușul nostru pentru a-i asigura mai multe ore de somn. Având parte de acestea, bebelușul va crește mai ușor.
• Copilul își poate dezvolta obiceiuri mai sănătoase de somn- Oamenii de știință au descoperit, de-a lungul timpului, că bebelușii care dorm pentru mai mult mult la sânul mamei își vor construi o atitudine mai sănătoasă față de somn, învățând că acesta este o stare plăcută, ce merită recreată.
• Co-sleeping-ul va consolida relația mamă-copil- Dormind unul alături de celălalt, mama și bebelușul vor ajunge să se descopere mai bine unul pe celălalt, iar în aceste condiții vor deveni mai apropiați.
Citește și: Studiu: copiii ar trebui să doarmă cu mamele până la 3 ani
Beneficii ale co-sleeping-ului
Odată ce mama și bebelușul vor dormi unul lângă altul, ambii vor avea de câștigat, spun experții în domeniu. Să aflăm de ce:
• Bebelușul nu va avea de suferit din cauza anxietății de separare legată de somnul de noapte
• În special bebelușii care se trezesc des vor dormi mai profund
• Mama își va putea supraveghea mai îndeaproape bebelușul și poate astfel să observe mai rapid prezența unor semne îngrijorătoare, ce pot fi legate de o boală
• Bebelușul va putea fi mai bine ocrotit contra căderilor din pat sau de apariția „sindromului morții subite", în condițiile în care mama se află oricând în preajma sa
• Unele studii au arătat că bebelușii care dorm în primele luni de viață cu mamele vor fi mai încrezători, întrucât se vor simți în siguranță și vor conștientiza mai bine faptul că sunt iubiți, că au pe cine să se bazeze
Reguli de siguranță
Așa cum s-a menționat anterior, co-sleeping-ul este binevenit dacă se vor respecta niște sfaturi ce țin de siguranța copiilor noștri. Printre acestea se numără:
Nu dormi alături de bebelușul tău pe o canapea sau pe un fotoliu-pat
Specialiștii în domeniu spun că somnul pe oricare dintre acestea reprezintă un pericol pentru bebeluș. Explicația este următoarea: bebelușul poate să fie prins ușor între perne sau între tine și eventualele despărțituri ale saltelei și se poate sufoca.
Străduiește-te ca bebelușul să doarmă cât mai mult pe spate
Mai multe studii au demonstrat, de-a lungul timpului, că poziția de somn pe spate este cea mai sigură pentru bebeluși. De altfel, experții au sesizat că riscul de apariție a „sindromului morții subite" este cu 50% mai scăzut la cei ce dorm în această poziție.
Chiar dacă, pe măsură ce crește, bebelușul își va schimba mai des poziția în timpul somnului, trebuie să-l urmărești și să-l readuci pe spate. În cazul în care este tentat să nu mai stea pe spate din cauza disconfortului provocat, de exemplu, de colici sau de nasul înfundat, poți să iei diverse măsuri, menite să-l readucă în poziția de somn cea mai potrivită. De pildă, îi vei face un masaj pe burtică, vei pune în cameră un umidificator (pentru a-i ușura procesul de respirație) sau îi vei fixa capul pe o pernă ceva mai înaltă.
Stai într-o poziție similară formei literei C
Pentru siguranța deplină a micuțului tău, va fi ideal să stai lângă el astfel: așează-te pe o parte și ghemuiește-te. Bebelușul va sta cu fața spre tine. Brațele tale vor sta deasupra capului bebelușului. Sub nicio formă nu vei lăsa perne în preajma sa, mai ales în zona capului. Această poziție de somn nu numai că este confortabilă, dar poate fi de mare ajutor în perioada alăptării.
Verifică suprafața pe care dormiți
Ca să fii sigură că nu este niciun pericol de sufocare pentru bebelul, este foarte important ca salteaua să fie fermă, iar cearșaful să se fixeze cât mai strâns de ea. În acest fel, nu va exista posibilitatea ca acesta să ajungă să fie tras de către bebeluș. În niciun caz nu vei folosi o pilotă sau o pătură mare și groasă, care să fie în preajma feței bebelușului. Cel mai bine va fi ca tu să te poziționezi în pat puțin mai sus decât micuțul tău.
În preajma bebelușului nu trebuie să existe fum de țigară, iar tu nu va trebui să consumi alcool
Despre fumul de țigară se știe că este nociv bebelușilor, inclusiv dacă este vorba despre cel „de mâna a doua" (acesta are loc prin combinarea fumului care iese între două „pufuri" din țigară și cel eliberat apoi de către fumător). În privința alcoolului, acesta te poate face să adormi prea profund și să nu mai poți să-ți supraveghezi bebelușul pentru a vedea dacă este totul în regulă.
Interdicția fumului de țigară și a alcoolului este valabilă și pentru partenerul tău, în cazul în care dormiți amândoi lângă bebeluș.
În camera în care dormiți nu va trebui să fie prea cald
În scopul unui somn odihnitor, nu este indicat să aveți o temperatură prea ridicată în preajmă. Pentu ca bebelușul să-și poată regla temperatura corpului în condiții optime, ar trebui ca temperatura să fie de aproximativ 18-21 de grade Celsius.
Îmbracă-ți bebelușul așa cum trebuie
Un bebeluș se va odihni mai bine și își va regla temperatura corpului dacă va purta noaptea hăinuțe adecvate. Spre exemplu, în anotimpul rece îl poți îmbrăca în straturi, fără a ezita să folosești un sac de dormit. În schimb, vara îi vei da hăinuțe din materiale cât mai naturale și ușoare, astfel încât să nu transpire excesiv.
Nu în ultimul rând, nu uita că hăinuțele bebelușului nu trebuie să fie dotate cu accesorii precum șireturi, funde sau orice alte piese care se pot desprinde, întrucât vor crește riscul de strangulare sau de sufocare.
Voi ați dormit în același pat cu bebelușii voștri?
Citește și: Co-sleepingul între mit și realitate. Adevăr și știință despre co-sleeping.
Surse:
www.askdrsears.com, www.babycentre.co.uk, www.momjunction.com, www.neuroanthropology.net, www.romper.com