Co-sleepingul între mit şi realitate. Adevăr şi ştiinţă despre co-sleeping.

Co-sleepingul între mit şi realitate. Adevăr şi ştiinţă despre co-sleeping.

Isabela Polnar

Datorită accesului facil la informaţie şi gradului crescut de educaţie al viitorilor părinţilor din ziua de azi, specialiştii în domeniu răspund din ce în ce mai des întrebărilor de genul: "Este bine să dorm în aceeaşi camera sau pat cu bebeluşul meu? Atunci când va creşte nu va refuza să doarmă singur, în camera lui, fiind obişnuit să stea cu mami sau tati? Cum pot să îmi supraveghez mai bine puiul, dar să mă şi odihnesc în acelaşi timp?"; şi lista întrebărilor poate continua.

Orice pediatru îţi va spune că este alegerea ta în calitate de părinte, dar sunt specialişti care au alocat resurse importante în ceea ce priveşte ideea de co-sleeping. De exemplu, dr. James McKenna, profesor de antropologie la Universitatea Notre Dame şi director al Laboratorului pentru studierea comportamentului mamei şi copilului în timpul somnului, spune că a dormi în aceeaşi cameră cu bebeluşul poate reprezenta o alegere excelentă pentru majoritatea familiilor.

Astăzi, prin prisma studiilor efectuate de specilisti în domeniu, vom discuta despre miturile legate de co-sleeping.

Iată 7 dintre miturile legate de co-sleeping:

Mitul #1: Co-sleepingul este periculos

cosleeping

Este ceva normal să ne fie teamă să dormim cu bebeluşul în acelaşi pat. Academia Americană de Pediatrie şi Comisia Americană pentru Siguranţa Produselor şi Protecţia Consumatorilor recomandă părinţilor să NU doarmă în acelaşi pat cu bebeluşul (cel puţin până la vârstă de 1 an) deoarece poate interveni riscul SIDS (moartea subită a sugarului).
Aşadar, trebuie să facem o diferenţa clară între ceea ce înseamnă conceptul de bedsharing (împărţitul patului) şi cel de co-sleeping (a dormi în aceeaşi cameră dar nu neapărat în acelaşi pat).
Dr. James McKenna recomandă co-sleeping-ul deoarece, în urmă studiilor efectuate de el timp de 32 ani, a observat că a sta/dormi lângă bebeluşul tău o noapte întreagă conferă siguranţă şi sentimentul de protecţie ambelor părţi.
Iată ce spune McKenna:
• "Nou-născuţii şi bebeluşii transmit indicii şi semnale la care părinţii trebuie să reacţioneze si să răspundă"
• "Dormind alături de bebeluş, mama este capabilă să asigure acestuia stabilitate în ceea ce priveşte respiraţia sa." Există studii clinice care spun că dioxidul de carbon expirat de mama, stimulează respiraţia bebeluşului. "Nu există nicio validare ştiinţifică referitoare la faptul că "a dormi împreună (n.r. co-sleepingul) este ceva rău. Accidentele, desigur, se întâmplă şi există factori de risc în orice situaţie."
• Tot McKenna spune că: "mai mult de 80% dintre mamele care alăptează dorm în aceeaşi încăpere cu bebeluşul, lucru care de altfel, la un moment dat, începe să-l facă şi restul de 20%."

Mitul #2: Copiii care dorm în aceeaşi cameră cu părinţii sunt răsfăţaţi.

A dormi lângă mama nu are legătură cu răsfățul. Aici este vorba doar despre biologie. Copiii se liniștesc atunci când sunt lângă mamă, fie că dorm lângă ea sau, pur şi simplu, aceasta îşi îmbrăţişează bebeluşul. Nou-născuţii sunt concepuţi pentru a face acest lucru şi este foarte important să se întâmple astfel pentru o dezvoltare normală.

Mitul #3: Dacă un bebeluş doarme în aceeaşi cameră cu mama să nu va învaţa niciodată să fie independent.

Studiile au scos în evidenţă faptul că un bebeluş care doarme lângă mama faţă de unul care doarme separat creşte lipsit de temeri, căpătând în timp independenţa şi încredere în forţele proprii.
Încă de la o vârstă fragedă, oferim copiilor (indiferent de vârstă acestora) tot suportul de care au nevoie pentru a deveni mai târziu independenţi. A dormi lângă mamă înseamnă a-i oferi acest suport de care va avea nevoie în drumul său către maturitate. Bebeluşii răspund la sunetele, gesturile şi reacţiile mamei.

Mitul #4: Un copil trebuie să doarmă singur noaptea

De fapt, o cameră liniştită s-ar putea să nu îi ofere un somn bun. McKenna spune că "bebeluşii au nevoie de distincţii senzoriale."
Ce înseamnă acest lucru? Ei au nevoie să audă, să asculte şi să reacţioneze la toate sunetele sau mişcările părinţilor. Pare primitiv dar este normal. A culca sau a lasă un bebeluş singur într-o încăpere nu-l ajută deloc să înveţe, să crească şi să-şi dezvolte toate aceste distincţii senzoriale. Când un bebeluş se naşte, acesta îşi construieşte o relaţie cu părinţii săi. În această fază este dependent de mamă sau de tată pentru a-l putea învaţa cum să reacţioneze.

Mitul #5: Părinţii care dorm cu bebeluşii sunt iresponsabili.

Societatea şi oamenii în general presupun că este normal să judece co-sleeping-ul şi bedsharing-ul, uitând că sunt 2 concepte diferite. Bineînţeles că părinţii au dreptul să decidă ce este mai bine şi mai sigur pentru ei, ce funcţionează mai bine în cazul lor sau care este cea mai bună practică la care pot adera. Dar dacă este confortabil pentru tine ca părinte şi consideri că este mai sigur să dormi cu bebe în aceeaşi camera şi te-ai asigurat că ţi-ai luat toate măsurile de siguranţă (de exemplu un pătuţ special conceput a se ataşa patului părinţilor), atunci ai încredere în propriile instincte că faci ceea ce trebuie.

Mitul #6 Co-sleepingul ucide romantismul în cuplu

Dr. James McKenna consideră această afirmaţie extrem de ridicolă şi că nu este normal să crezi că apariţia unui copil în viaţă unui cuplu distruge viaţă intimă. Dacă totuşi aceste situaţii apar frecvent, cu siguranţă la baza acestora există alte probleme care au contribuit la "distrugerea romantismul".
În urmă unor studii efectuate de acesta, McKenna a concluzionat că părinţii care dorm în aceeaşi camera cu bebeluşul, au devenit mai creativi în privinţa vieţii intime în cuplu, fapt care le-a sudat relaţia.
Aşadar, putem concluziona că putem îmbrăţişa co-sleepingul deoarece acesta oferă o multitudine de beneficii ambelor părţi, părinte şi copil.
Reluăm, în mod concis, care sunt acestea:
• Ajută bebeluşul să-şi regleze programul de somn
• Facilitează alăptarea la san şi creşterea lactaţiei
• Mama poate dormi liniştită, ştiindu-şi copilul aproape şi se poate odihni, atunci când doarme bebe
• Copilul se simte în siguranţă
• Întăreşte legătură copil-părinte, ajutându-l să crească mai încrezător şi să fie mai sociabil.
• Dormitul în aceeaşi cameră, dar nu în acelaşi pat, reduce riscul apariţiei SIDS (moartea subită a sugarului)
• Dioxidul de carbon (CO2) eliminat de mama, stimulează respiraţia bebeluşului

Pentru tot confortul şi siguranţă copiilor şi părinţilor în aceeaşi măsură, Chicco a creat un produs special: pătuţul atasabil Next2Me, cu un sistem facil de prindere de patul părinţilor, putând fi utilizat şi ca pătuţ de sine stătător. De asemenea poate fi deplasat cu uşurinţă datorită modului compact de pliere şi husei pentru transport. Să nu uităm: "fericirea este o călătorie, care începe în copilărie".

Articolul urmator
Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde
Ce se întâmplă, de fapt, când bebelușii sunt lăsați să plângă până adorm? Știința răspunde

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!
    „Nu mai sta cu părul ud că răcești” - mit sau realitate? A venit momentul adevărului!

    Probabil și tu ai auzit măcar o dată avertizarea „Nu ieși afară cu părul ud!”. Te-ai întrebat vreodată dacă chiar este adevărată? Dacă da, îți spunem noi.

    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?
    Mit sau realitate - fetele se obișnuiesc mai repede cu olița decât băieții?

    Fetele se dezvoltă mai repede decât băieții, comunică mai devreme, sunt mai precoce, folosesc mai repede olița. Toate aceste mituri sunt bine cunoscute în societatea...

    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr
    Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr

    Încercând să dea semnificații obiectelor, fenomenelor, unor evenimente din viața de zi cu zi, oamenii construiesc diverse mituri, printre care și cele care fac referire la...

    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o
    Instinctul matern - mit sau realitate? O femeie care suferă de pierderi de memorie și-a uitat copilul, dar instictul ei matern a salvat-o

    Se vorbește des despre așa-numitul instinct matern. Credeți că este mit, sau realitate? Poate reușim să răspundem prin povestea unei femei care și-a pierdut memoria, dar nu și...

    Moft sau realitate? Un băiețel se simte și se comportă ca o persoană vârstnică
    Moft sau realitate? Un băiețel se simte și se comportă ca o persoană vârstnică

    În societatea modernă actuală părinții se lovesc din ce în ce mai mult de provocarile lansate de copiii lor, încă de la vârste fragede. În timp ce...

    Vis devenit realitate pentru un băiețel cu cancer: a ajuns la Disneyland după ce mama i-a împărtășit povestea în mediul online
    Vis devenit realitate pentru un băiețel cu cancer: a ajuns la Disneyland după ce mama i-a împărtășit povestea în mediul online

    Internetul și-a arătat încă o dată puterea, iar de data aceasta a făcut-o în cel mai frumos mod posibil. Astfel, visul unui băiețel bolnav de cancer a devenit realitate,...

    Pericolul uriaș adorat de milioane de copii: sclipiciul! De ce consideră oamenii de știință că ar trebui interzis
    Pericolul uriaș adorat de milioane de copii: sclipiciul! De ce consideră oamenii de știință că ar trebui interzis

    Fie că este vorba despre activitățile de la grădiniță, fie că este vorba despre joaca de acasă, despre petrecerile de copii sau pur și simplu despre machiajul pentru micuțele...

    După ce am aflat că fiica mea are cancer, am vrut să-i controlez toată viață. M-am trezit la realitate când a plecat la facultate
    După ce am aflat că fiica mea are cancer, am vrut să-i controlez toată viață. M-am trezit la realitate când a plecat la facultate

    După ce cancerul i-a îngreunat existența fiicei sale, iar mama a susținut-o întru totul, toate responsabilitățile au luat sfârșit brusc, când s-a mutat de...

    © 2024 Qbebe