- Bebelusul este pregatit pentru o schimbare ?
- Cand este momentul potrivit pentru ca bebelusul sa inceapa sa foloseasca olita?
- Care este varsta medie la care un bebelus trebuie sa renunte la scutec?
- Principiile de baza de care trebuie sa tii cont atunci cand incepi sa formezi copilului obiceiul de a merge la toaleta
- Cat timp dureaza, de obicei, pentru un copil sa devina credibil instruit sa foloseasca olita?
- Ce fel de olita ar trebui sa utilizeze?
- Care sunt pasii in procesul de formare a noului obicei de a face la olita?
- Sfaturi pentru depasirea obstacolelor legate de folosirea olitei de catre copii
- Diferite motive pe care copilul le are atunci cand nu doreste sa foloseasca toaleta
Bebelusul este pregatit pentru o schimbare ?
Majoritatea copiilor sunt pregatiti sa faca cunostinta cu olita incepand cu varsta de 24 pana la 27 de luni, dar unii copii pot fi pregatiti mai devreme sau mai tarziu de aceasta limita de varsta. Insa cu cat incepi mai devreme sa pui bebelusul pe olita, probabil, procesul va dura mai mult. Cum sa stii cand iti poti initia bebelusul in tainele folosirii olitei? Asigura-te ca bebelusul detine in cea mai mare parte, competentele de pregatire enumerate mai jos si ca este momentul potrivit pentru familia ta.
Semne pe care le poti observa la bebelusul tau si dupa care te poti ghida atunci cand vrei sa incepi trainingul
*capacitatea de a cere ce isi doreste (ii place sa primeasca daruri, se bucura atunci cand primeste cuvinte de lauda)
* dorinta pentru independenta (se mandreste cu noi abilitati, vrea sa faca lucrurile singur de acum)
* imita adultii si copiii mai mari
* detine competente lingvistice: capacitatea de a isi exprima nevoile, si capacitatea de a intelege cuvintele pe care tu ii le adresezi despre procesul de folosire a toaletei sau a olitei
* detine urmatoarele competente motorii: posibilitatea de a merge la olita, pentru a isi ridica si a isi da jos pantalonii
* are perioade mai lungi in care scutecul ramane uscat, ceea ce inseamna ca vezica copilului este capabila de a stoca mai multa urina. (Copilul se trezeste dintr-un pui de somn uscat, sau ramane uscat timp de 2 ore sau mai mult)
* este capabil sa urmeze instructiuni verbale;
*copilul afiseaza un interes deosebit in imitarea altor membri ai familiei in situatii intalnite la baie,
* copilul iti da impresia ca stie cand vezica lui este plina sau atunci cand sunt pe cale de a avea un scaun prin cuvinte, expresii faciale sau o schimbare in activitate,
Cand este momentul potrivit pentru ca bebelusul sa inceapa sa foloseasca olita?
* Copilul a prezentat mai multe din "abilitatile de pregatire" enumerate mai sus.
* Nu te simti presata sa incepi sa inveti bebelusul sa foloseasca olita sau toaleta mai devreme.
|
* Acest proces poate fi mai usor de realizat daca este inceput vara,
deoarece copilul va avea mai putine haine si va fi mai usor pentru el
sau ea se dezbrace singur. Care este varsta medie la care un bebelus trebuie sa renunte la scutec?Maturitatea fizica si abilitatile necesare pentru inceperea procesului de utilizarea a olitei apar in acelasi timp, atat la fete cat si la baieti, intre 18 si 30 de luni. Varsta medie pentru fete este de 29 luni, iar pentru baieti este de 31 de luni. Tineti minte ca acestea sunt medii. Nouazeci si opt la suta din copii sunt capabili sa faca la olita si sa nu mai foloseasca pampersul in jurul varstei de 36 de luni. |
Principiile de baza de care trebuie sa tii cont atunci cand incepi sa formezi copilului obiceiul de a merge la toaleta
* Introdu fiecare etapa lent, folosindu-te de semnalele pe care ti le ofera copilul tau.
* Ofera-i copilului un sentiment de participare activa, de control si de independenta.
* Explica-i bebelusului procesul de folosire a olitei folosind cuvinte simple si directe pentru tranzitul intestinal (cum ar fi pipi, caca)
* Nu folosi cuvinte negative cum ar fi "puturos" sau "murdar" pentru a vorbi despre caca. La urma urmei, caca a iesit din corpul copilului si el l-a facut.
* Nu pune presiune sau in cel mai rau caz forta copilul sa foloseasca olita sau sa renunte la pampers, daca nu doreste inca nu este pregatit.
* Lauda copilul pentru fiecare pas facut in directia cea buna si intotdeauna pastreaza o atitudine pozitiva. *Foloseste un ton pozitiv si calm. Cuvintele de lauda si aplauzele vor functiona mult mai bine decat actele de pedepsire, critica sau rusinarea copilului.
|
Cat timp dureaza, de obicei, pentru un copil sa devina credibil instruit sa foloseasca olita?Un interval de timp mediu pentru a avea succes in formare abilitatiii de a merge la toaleta este de trei pana la sase luni. Cu toate acestea, nu este exclus ca unii copiii sa continue sa ude patul pe timp de noapte pana in jurul varstei de 5 ani. In timpul procesului de formare a abilitatilor de a folosi olita, multi copii refuza sa isi faca nevoile si chiar vei observa zile in care ai impresia ca nu a inteles nimic si ca o iei de la inceput. Nu te speria, nu este regres. Aceasta este, de obicei, doar un pas inapoi temporar, care poate fi manevrat cel mai bine cu fraze pline de cuvinte de incurajare, de exemplu "sa continuam sa incercam". Este important sa nu ii oferi copilului senzatia de rusine sau sentimentul ca daca face pe el este un esec. |
Ce fel de olita ar trebui sa utilizeze?
Copiii au nevoie sa se simta confortabil si ca detin controlul atunci cand au inceput sa foloseasca olita. O olita potrivita pentru inceperea procesului de utilizare este aceea care ii permite copilului sa stea cu ambele picioare ferm pe podea. In cazul in care copilul prefera, un colac de copil care poate fi atasat la toaleta pentru adulti,asigura-te ca este stabil si ca micutul sau micuta ta are un scaun pe care sa il foloseasca atat sa se urce pe toaleta cat sa isi si mentine apoi, picioarele sprijinite in timpul procesului. Este o idee buna sa pui olita in camera in care doarme sau in care se joaca de la inceput, astfel incat sa fie accesibila si sa nu i se para copilului ceva foarte important si diferit fata de ce a avut pana acum.
Care sunt pasii in procesul de formare a noului obicei de a face la olita?
1. Lasa copilul sa se obisnuiasca cu scaunul olita fara alte asteptari. Permite-i copilului sa se aseze pe olita sau pe toaleta complet imbracat. In acest timp se poate uita la o carte sau se poate juca cu o jucarie mica. Lasa copilul sa te vada pe tine sau pe tatic ( in functie de sexul copilului) in timp ce folosesti toaleta. Daca are frati mai mari foloseste puterea exemplului si iti va fi mult mai usor.2. Identifica mai multe indicii comportamentale pe care copilul ti la ofera atunci cand e pe cale de a face pe el. Copilul iti poate da diferite semnale, poate face de exemplu, grimase , se foieste sau se opreste din activitate si se ghemuieste, de multe ori dupa mese). Vorbeste cu el despre sentimentul pe care il are atunci cand simte nevoia sa mearga la toaleta si incurajeaza-l sa spuna atunci cand are aceasi senzatie. Lauda copilul pentru recunoasterea acestui sentiment sau atunci cand observi feed-back din partea sa.
3. In continuare, pune copilul la olita de cel putin trei ori pe zi. Il poti lasa sa foloseasca scutecul si atunci cand se apropie momentul indepartezi pampersul si il incurajezi sa se aseze la olita. Un truc este acela de a pune bebelusul pe olita la cateva minute dupa masa.
4. Lauda, lauda si iar lauda copilul pentru cooperare, chiar daca sta pe olita perioade indelungate si nu face nimic, apoi scapa pe el
5. Nu forta copilul sa stea pe olita daca opune rezistenta. Acest lucru poate duce la refuz si poate da peste cap intregul proces de instruire.
6. Incearca sa instalezi rutina, stabilind sedinte clare de folosirea a olitei. Un program bine stabilit il va ajuta pe copil sa asocieze anumite momente cu folosirea olitei, cum ar fi in dimineata cand se trezeste, dupa mese si inainte de culcare.
7. Dupa cateva sesiuni in care copilul a facut la olita cu succes ofera-i ca recompensa o pereche de chilotei. Lenjeria de corp este un stimulent important pentru copii sa-si pastreze interesul ridicat pentru utilizarea olitei.
8. Dupa ce copilul s-a obisnuit sa utilizeze toaleta sau olita, aminteste-ti ca "accidentele" sunt frecvente si ca acestea nu sunt un esec, ci o parte a invatarii.
Sfaturi pentru depasirea obstacolelor legate de folosirea olitei de catre copii
* Scutecele de unica folosinta sau vestitii pampersi ii ofera copilului senzatia ca este uscat si,astfel copilul nu devine constient de faptul ca este ud. Asadar, este bine sa iei in considerare ca odata ce incepi procesul de instruire sa renunti la folosirea pampersilor de unica folosinta in favoarea scutecelor lavabile, astfel incat copilul sa poata spune atunci cand este umed. Fa din renuntarea la pampers in favoarea folosirii chiloteiilor un motiv de mandrie pentru copilul tau. Sarbatoreste!
* In cazul in care copilul nu prezinta nici un interes in utilizarea olitei, amana procesul de instruire si incearca din nou dupa cateva saptamani.
* Copilul poate continua sa ude patul noaptea. Acest lucru este normal si se rezolva de la sine pana la varsta de sase ani.
* In cazul în care copiii se simt presati, ei pot incerca sa detina "controlul" si se vor abtine. Acest lucru poate fi mai probabil la copiii care au un temperament "dificil". Daca cel mic a reusit sa se abtina o vreme mai indelungata se va ajunge la constipatie, ceea ce face ca scaunele sa iasa mai greu si fie si mai inconfortabile. Pediatru te poate ajuta cu o dieta si un laxativ pentru a rezolva problema. Nu dai copilului laxative cu exceptia cazului in care medicul pediatru le-a prescris.
* In cazul in care copilul tau a trecut de varsta de 3 ani si nu prezinta niciun interes in utilizarea toaletei, solicita sfatul medicul pediatru. Daca nu exista niciun motiv medical pentru intarziere, totul se va rezolva cu multa rabdare.
Diferite motive pe care copilul le are atunci cand nu doreste sa foloseasca toaleta
- Constipatie
- Frica de o toaleta sau de a fi singuri in baie
- O modalitate de a obtine atentie suplimentara
- O cale de a detine controlul
- Nu doreste sa se opreasca din joc pentru a merge la toaleta
Tu ai inceput sa iti instruiesti copilul sa foloseasca olita?