8 motive intemeiate sa suni pediatrul

8 motive intemeiate sa suni pediatrul

Raluca Cristea

De cand esti mamica te-ai confruntat, cu siguranta, cu stari de neliniste, spaima si neputinta atunci cand ai vazut ca puiul tau s-a imbolnavit. Regula de baza este sa nu te pierzi cu firea in astfel de momente si sa actionezi cat mai rapid, astfel incat starea copilului sa nu se agraveze. Probabil ti s-a intamplat sa eziti la un moment dat sa suni medicul pediatru, tocmai pentru ca nu stiai daca problema cu care va confruntati tu si piticul tau este intr-adevar grava.

In cele ce urmeaza, afla care sunt cele 8 probleme de sanatate ale copilului, a caror rezolvare nu sufera amanare:

1. Diareea severa si prelungita

Diareea poate aparea ca urmare a folosirii antibioticelor, a modificarii alimentatiei sau poate fi semnul unei infectii gastro-intestinale. Mai putin important este motivul, alarmant fiind faptul ca prichindelul tau s-ar putea deshidrata in urma acestei stari de diaree severa.

Ce inseamna mai exact diaree severa? Mai mult de 6 scaune in 24 de ore. In aceasta situatie trebuie sa apelezi imediat medicul pediatru. Ce poti face tu acasa? Sa incerci sa il rehidratezi pe cale orala, dandu-i suc proaspat de fructe, citrice de preferinta sau, pur si simplu, apa.

2. Problemele de respiratie

Daca observi ca piticul tau prezinta o respiratie grea si suieratoare, trebuie sa contactezi cat mai repede pediatrul. De cele mai multe ori o infectie a tractului respirator este de vina pentru respiratia grea a copilului. Din pacate, o alta cauza ar putea fi reprezentata si de o criza de astm bronsic ce se manifesta prin: tuse, respiratie suieratoare si obstructie pulmonara. Ce poti face tu in cazul in care copilul tau se confrunta cu o astfel de criza? Aseaza-l in asa fel incat sa stea cat mai ridicat si aplica-i un tratament inhalator, apoi suna-ti medicul pediatru sau cheama salvarea. O respiratie greoaie poate fi si o simptoma a unei bronsite sau pneumonii.

3. Insolatia

Daca in urma expunerii la soare, copilul transpira mult, se simte obosit si ametit, se plange de crampe musculare sau dureri de cap, ii este sete mai tot timpul sau ii este greata, atunci cu siguranta a capatat o neplacuta insolatie. Fii foarte atenta la complicatii! Temperatura corpului celui mic poate creste foarte mult, ajungand chiar la 40ºC, poate avea ameteli, delir sau chiar convulsii. Insolatia reprezinta astfel una dintre cele mai grave probleme medicale, care necesita tratament intensiv si de urgenta.

4. Tusea convulsiva sau severa

Tusea convulsiva este o boala infectioasa si contagioasa, caracterizata printr-o tuse zilnica chinuitoare, ce dureaza cateva saptamani, fiind una dintre cele mai serioase boli ale copilariei. Primul pas, in momentul in care vezi ca piticul are o astfel de tuse, este sa il izolezi pentru a nu contamina alti copii.

Aceasta tuse se manifesta la inceput ca o mica raceala sau guturai, treptat devenind din ce in ce mai seaca si mai frecventa cu o durata de aproximativ 1 minut. Incepand cu cea de-a treia saptamana, tusea incepe sa se amelioreze. Medicul pediatru este cea mai indicata persoana sa ofere tratamentul adecvat pentru insanatosirea cat mai rapida a puiului tau. Cel mai eficient tratament consta intr-un antibiotic combinat cu un medicament care sa usureze accesele de tuse.

5. Febra
Febra nu este o boala. Atunci cand aceasta se manifesta, este semn ca organismul celui mic lupta impotriva unei infectii. Cand vorbim de febra? Atunci cand temperatura corpului trece de 37º-38ºC. Daca febra continua sa creasca in ciuda medicamentelor pe care i le-ai administrat copilului, nu ezita sa suni pediatrul. Cu toate acestea, medicii sunt de parere ca febra nu este intotdeauna semnul unei probleme grave de sanatate, asa ca nu este cazul sa te alarmezi peste masura, decat daca febra este insotita si de alte simptome demne de ingrijorare, asa cum sunt durerile de cap, ametelile, senzatia de voma sau lipsa poftei de mancare.

6. Eruptiile pe piele

Eruptiile sunt foarte frecvente in randul copiilor, fiind cunoscute si sub denumirea de "bolile copilariei". De cele mai multe ori, aceste mici pete rosii sunt insotite de febra si rinoree, anuntand prezenta unor boli precum rujeola, rubeola, scarlatina, varicela. Majoritatea sunt cauzate de virusuri si se vindeca relativ repede, fara sa necesite un tratament specific si fara sa creeze probleme de sanatate serioase, insa vizita la medic este absolut obligatorie pentru ca el este cel mai in masura sa recomande tratamentul adecvat. Aceste eruptii pot cauza probleme grave de sanatate daca nu este urmat indeaproape sfatul medicului.



7. Varsaturile dese

Varsaturile se intalnesc foarte des la copii, fiind o reactie la mancare, dar uneori reactioneaza si la virusuri sau bacterii. Trebuie sa fii foarte atenta deoarece varsaturile excesive duc la deshidratarea copilului, ameteli si o stare accentuata de disconfort. Fii atenta daca nu cumva varsaturile sunt amestecate cu bila galbena, caci in acest caz ar putea fi vorba despre o obstructie hepatica, caz care necesita atentia medicala de urgenta.

8. Lipsa poftei de mancare

Una dintre cele mai intalnite probleme in procesul de dezvoltare a copilului, este lipsa poftei de mancare sau inapetenta. Care ar putea fi cauzele? De cele mai multe ori copilul prezinta o indispozitie fizica sau psihica, sau pur si simplu nu-i place respectivul fel de mancare.

Exista insa si cazuri mai grave, in care lipsa poftei de mancare persista pe perioade mari de timp, lucru care poate ascunde diferite afectiuni sau boli precum parazitoze intestinale, anemie, anorexie. Lipsa poftei de mancare este una dintre cele mai intalnite afectiuni pentru care parintii vin la medicul pediatru sau la cel de familie. Initiativa este una buna, insa nu intotdeauna motivul este unul de ingrijorare reala. Insa odata ajunsi la medic, voi, ca si parinti, puteti afla exact care este cauza pentru lipsa poftei de mancare a copilului vostru. Important de retinut este faptul ca nu trebuie niciodata sa il fortezi pe cel mic sa manance.

Articolul urmator
Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?
Bebelușul meu plânge de fiecare dată când îl pregătesc de nani. De ce?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce se scarpină copilul în nas, urechi, buric sau funduleț? Vei vedea că are motive bine întemeiate
    De ce se scarpină copilul în nas, urechi, buric sau funduleț? Vei vedea că are motive bine întemeiate

    Scărpinatul face parte dintre obiceiurile la care speri ca micuțul tău să renunțe pe măsură ce crește. Trebuie să știi însă că acest obicei nu ține doar de o deprindere...

    Ce spune pediatrul despre mama care a epilat cu ceară sprâcenele fetiței ei de 3 ani
    Ce spune pediatrul despre mama care a epilat cu ceară sprâcenele fetiței ei de 3 ani

    Îți mai aduci aminte când ți-ai pensat pentru prima oară sprâncenele? Cu siguranță nu la 3 ani! O mamă a devenit populară pe TikTok după ce a postat un filmuleț...

    Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare
    Usturime la urinare: cauze și motive de îngrijorare

    Usturimea la urinare este o problemă frecvent întâlnită și poate avea multiple cauze, variind de la infecții ale tractului urinar până la afecțiuni mai grave. Este...

    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii
    7 motive pentru care părinții copiilor cu nevoi speciale pot dezvolta depresii

    Un copil cu nevoi speciale presupune o grijă și o atenție deosebită, câteodată pentru toată viața. Copiii cu nevoi speciale nu pot lua parte la anumite activități specifice...

    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii
    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii

    Până pe la 25 de ani, greșești, explorezi, te descoperi. De îndată ce treci pragul de 25 de ani însă, simți că pășești pe un teren minat. Dintr-o dată, rețelele...

    Air yoga: 13 motive să o practici
    Air yoga: 13 motive să o practici

    Air yoga este o formă de yoga care încorporează utilizarea unui hamac din țesătură sau a unui leagăn suspendat de tavan pentru a susține și îmbunătăți pozițiile...

    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului
    5 motive pentru care este bine să ai un jurnal în primii ani de viață ai copilului

    Unul din cele mai frumoase cadouri de suflet pe care copiii le pot primi la maturitate de la părinții lor este un jurnal în care aceștia au scris toate gândurile, emoțiile,...

    Și copiii mari au nevoie de iubire! Motive care te vor face să vrei să adopți un preadolescent
    Și copiii mari au nevoie de iubire! Motive care te vor face să vrei să adopți un preadolescent

    Vrei să adopți un copil? Ești pus pe o listă lungă de așteptare pentru a adopta un bebe sau un copil mic. Ce-ai spune dacă ai adopta un preadolescent, un copil mai mare, cu care să...

    © 2025 Qbebe