De la alăptare și până la hrănirea cu biberonul și, ceva mai târziu, introducerea alimentelor solide, bebelușul tău va experimenta numeroase gusturi în primul an de viață. Însă, un obicei alimentar nou nu este întotdeauna ușor nici pentru cel mic, nici pentru mamă, mai ales că trebuie să fii mereu atentă la nevoile copilului tău. Din fericire, am adunat mai jos câteva sfaturi care îți vor ușura această etapă importantă din dezvoltarea celui mic:
Hrănește-l atunci când îți cere
Majoritatea nou-născuților au nevoie să fie hrăniți de opt și până la 12 ori pe zi, cam o dată la fiecare două sau trei ore. Așa că, fii atentă la semnele care îți indică faptul că bebelușul tău vrea să mănânce. Acesta își poate duce mâinile la gură, își poate suge degetul sau poate strânge din buze. Plânsul și agitația pot fi semne care apar mai târziu.
În același timp, atunci când cel mic încetează să mai sugă la sân, închide ochii sau gura ori își întoarce capul de la sân sau biberon, înseamnă că este sătul sau, în unele cazuri, că ia o mică pauză. Încearcă să îl ajuți să eructeze sau să aștepți câteva minute înainte de a-l hrăni din nou. Pe măsură ce va crește, bebelușul va mânca mai mult lapte, într-un timp mai scurt, de fiecare dată când îl vei hrăni.
Diversifică la momentul potrivit
Diversificarea este etapa în care începi să introduci hrană solidă în alimentația celui mic. De regulă, diversificarea începe la șase luni, când copilul poate sta singur în fund și ține capul drept, își coordonează mâinile cu gura, se uită la mâncare și o poate apuca cu mâinile, nu mai are reflexul de a respinge mâncarea cu limba, ceea ce l-ar împiedica să înghită hrana.
Poți începe prin a-i pregăti piureuri de legume și fructe, evitând sarea și zahărul. Ține cont că, deși ai început diversificarea, îi poți oferi lapte si mancare în același timp. În cazul în care nu mai poți alăpta, ai putea opta pentru laptele praf. Pe măsură ce bebelușul se adaptează cu noua alimentație, va consuma treptat mai puțin lapte și mai multe alimente solide. Detalii aici!
Fii pregătită pentru schimbări
Este important să ai în vedere faptul că nou-născuții nu vor consuma aceeași cantitate de lapte la fiecare masă. În perioada de creștere rapidă, care are loc la două sau trei săptămâni după naștere, cel mic va mânca mai mult de fiecare dată sau va cere să fie hrănit mai des. Fii cu ochii la semnele prin care cel mic îți spune că îi este foame în loc să stai cu ochii pe ceas și să vezi cât timp a trecut de la ultima masă.
Totodată, nu te concentra pe cât de mult sau des mănâncă. În schimb, semnele care îți pot indica faptul că bebelușul tău mănâncă suficient sunt creșterea constantă în greutate și stările de satisfacție între mese. De asemenea, din a cincea zi după naștere ar trebui să schimbi cel puțin șase scutece umede și trei sau mai multe murdare de scaun.
Ia în calcul suplimentele alimentare
Uneori, laptele de la sân poate să nu conțină o cantitate suficientă de vitamina D. Aceasta este esențială pentru ca organismul celui mic să absoarbă calciu și fosfor, nutrienți necesari pentru dezvoltarea osoasă. Așadar, în cazul în care alăptezi, discută cu medicul tău și vezi dacă este nevoie să apelezi la suplimente pe bază de vitamina D.
Nu în ultimul rând, ține cont că fiecare moment în care îl hrănești pe cel mic este o ocazie perfectă pentru a crea o legătură specială cu copilul tău. Așa că lasă deoparte grijile și bucură-te de această perioadă pentru a-i oferi bebelușului încrederea și confortul de care are nevoie.
Sursă foto: Shutterstock