Cum merg bebelusii intre 10 si 18 luni?
Multe mamici isi fac griji cu privire la forma picioarelor bebelusului si la "stilul" de mers. Copiii incep sa merga intre 10 si 18 luni. La inceput, ei au nevoie de o baza larga de sprijin si piciorele lor vor fi arcuite si rotite putin in exterior, pentru mai multa stabilitate. Talpile sunt plate in aparenta - scobitura piciorului se formeaza putin mai tarziu (pe la 18 luni ). Aceasta situatie se gaseste si la fete, si la baieti.
In general, bebelusii care abia incep sa mearga isi vor tine manutele intinse pentru echilibru.
Cand un adult merge pe jos, exista o simetrie a bratelor si o coordonare a piciorului cu bratul opus. La bebelus nu este deloc asa. Bratele stau mai mult intinse, gata sa se prinda de o piesa de mobilier sau de piciorul mamei.
Cadenta (pasi pe minut) in mers a unui copil de un an este foarte rapida. Pasii vor fi multi si scurti. Lungimea pasului variaza in functie de inaltime, dar de obicei, un bebelus nu se va incumeta sa faca pasi largi. Vei avea impresia ca alearga, dar viteza este redusa, ca doar vorbim de un puiut de nici 80 de cm.
Daca bebe a mers in jurul varstei de un an, pe la 18 luni deja poate sa alerge, in adevaratul sens al cuvantului. Statistic, peste 90% dintre copii sunt in stare sa alerge la varsta de 18 luni. Diferenta dintre mers si alergare este prezenta unei perioade insesizabile, in care picioarele nu ating solul. Cu toate acestea, la aceasta varsta copilul nu are un control asupra vitezei sau asupra schimbarii de directie si caderile sunt frecvente. Insa, bebelusii de 18 luni sunt in stare sa se ridice folosindu-se de brate ca sa ridice funduletul si sa-si recapete stabilitatea pe picioruse.
La aceasta varsta, intalnim frecvent si mersul pe varfuri. Este foarte comun, in randul copiilor mici, sa merga pe varfuri pana cand prind mai mult curaj si merg pe toata talpa. Ei invata sa-si tina echilibrul tinandu-se de obiectele de mobilier din casa, la care numai pe varfuri pot ajunge. Un alt motiv ar fi ca bebelusii se nasc cu tendoanele lui Ahile putin mai scurte si nu pot pune toata talpa pe pamant. Oricum, cei mai multi merg pe varfuri atunci cand sunt in piciorusele goale sau doar in sosetute. Majoritatea copiilor scapa de acest obicei pe la varsta de 2-3 ani.
Degetele de porumbel reprezinta un alt fenomen care se poate observa la unii copii. Din cauza pozitiei din uter, unii copii vor tine degetele de la picioruse stranse spre interior. Chiar si atunci cand incep sa mearga, aceasta pozitie a degetelelor ar putea sa ramana pentru o perioada scurta de timp. In cele mai multe cazuri, ea se corecteaza imediat ce bebe prinde curaj sa mearga singur.
Cum merg bebelusii dupa 2 ani?
In jurul varstei de 2 ani, bebelusii vor merge cu picioarele in forma de X, pentru o perioada de timp care difera de la copil la copil. Unii specialisti spun ca acest stil de mers este caracteristic bebelusilor plinuti, cu picioarele grasute. Altii spun ca piciorusele, arcuite la inceput, tind sa se apropie prea mult in jurul acestei varste. Un lucru este cert, aceasta forma de mers se corecteaza de la sine.
Dupa 2 ani, talpile nu mai sunt plate. Doar 15% dintre copii raman cu platfus din cauze genetice.
Este posibil ca mersul pe varfuri sa se mentina si in jurul varstei de 2 ani. Motivele pentru care copilul merge pe varfuri la aceasta varsta difera. Acum sunt foarte interesati sa vada ce este pe masa sau se intind sa ajunga la anumite obiecte de pe mobila, ori imita mersul pe tocuri al mamei. Multi copii merg pe varfuri pentru ca s-au obisnuit sa mearga asa.
Intre 2 si 5 ani cadenta mersului se va incetini si pasul va fi din ce in ce mai lung. Mersul copilului incepe sa semene cu cel al adultului pe la 3-4 ani, cu diferente semnificative de lungime, cadenta si viteza.
Mergi la medic daca:
- picioarele bebelusului sunt asimetrice;
- daca mersul piticului este schiopatat;
- daca plange sau iti spune ca-l doare ceva atunci cand merge;
- daca se impiedica foarte des si fara a avea un obstacol in cale;
- daca are picioarele umflate.
La inceput, mersul bebelusului poate fi haotic, greoi, leganat, instabil. Nu te ingrijora, picioarele bebelusului sunt in curs de formare, oasele sunt fragile si deformate, dar cu siguranta se vor transforma in cele mai dragute si iubite picioruse din lume. Chiar daca acum bebelusul are nevoie de tine pentru a se deplasa, in curand iti va refuza mana de ajutor si o va lua la fuga, iar tu abia te vei tine dupa el. Pentru linistea ta, stai de vorba si cu un medic pediatru si spune-i ce te ingrijoreaza.
Surse: nevdgp.org.au; babycenter.com; bellybelly.com.au; parenting.com.