Top 10 cele mai bune alimente cu care sa incepi diversificarea

Top 10 cele mai bune alimente cu care sa incepi diversificarea

Cosmina Ionita

Nu te grabi sa introduci fructe sau legume in alimentatia naturala a sugarului! Pana la varsta de 6 luni, sistemul digestiv si imunitar al bebelusului nu sunt dezvoltate suficient sa primeasca alte alimente in afara de laptele matern. In plus, laptele de mama ii satisface toate nevoile nutritionale. Specialistii considera ca diversificarea alimentara poate incepe cu a sasea luna de viata a sugarului. Dar care este cel mai potrivit aliment pentru primul gust nou al bebelusului? Qbebe te ajuta sa te decizi!

Mama poate alapta atata timp cat sugarul este multumit si creste in greutate. Daca laptele matern nu mai este suficient, sugarul poate fi intarcat fara probleme. Unii specialisti sunt de parere ca laptele de mama nu mai corespunde biologic sugarului peste varsta de 7 luni. Expertii Organizatiei Mondiale a Sanatatii recomanda ca diversificarea sa inceapa la 180 de zile (6 luni), dar sa se mentina alaptarea in primii doi ani de viata, asigurandu-se astfel dezvoltarea corespunzatoare a copilului si prevenirea bolilor diareice. Mamele din Romania incep deseori diversificarea intre 4 si 6 luni.

Este copilul tau pregatit pentru diversificare?

Diversificarea alimentara este un pas esential in dezvoltarea copilului, atat din punct de vedere nutritional, cat si psihomotor. El va trebui sa invete sa mestece in loc sa suga. Mai mult decat atat, introducerea de noi ingrediente stimuleaza dezvoltarea senzoriala (consistenta, gust, miros, culoare).

Semne care arata ca sugarul este pregatit sa accepte si alte alimente decat laptele:
- cresterea salivarii;
- dezvoltarea mestecarii laterale;
- abilitatea de a sta in sezut;
- un bun control al gatului si al capului;
- a mare abilitate de a arata foame si satietate;

Un alt aspect important in ceea ce priveste diversificarea alimentatiei bebelusului este numarul de zile in care sa testeaza alimentele nou introduse. Daca diversificarea incepe inainte de 6 luni, medicii recomanda un termen de 7 zile pentru fiecare aliment, din cauza predispozitiei sugarului la reactii alergice sau probleme digestive. Dupa 6 luni, termenul se reduce la 4 zile.

Mar

Marul este ideal pentru primul gust nou in viata bebelusului. Cu un continut de 85% apa, acest fruct este usor digerat de organismul fragil al sugarului si provoaca foarte rar reactii alergice.
Marul este o sursa bogata de vitamina A, B1, B2, C si E, acidul folic in forma naturala, dar si de minerale: potasiu, calciu, fosfor, magneziu si seleniu.
Merele contin fibre solubile, care impiedica depozitarea de grasimi pe peretii vaselor de sange si ajuta la prevenirea diareei si fibre insolubile, care regleaza tranzitul intestinal, prevenind astfel constipatia.

mere

Para

Para poate fi cu succes primul aliment solid din dieta bebelusului. Asemenea marului, para are un continut ridicat de apa (80%), ceea ce o face usor de digerat.
Perele sunt bogate in potasiu, vitamina C, vitamina K si cupru si in fibre, care ajuta digestia si scad riscul de aparitie a cancerului. Aceste fructe nu contin sodiu si nici colesterol.
Perele sunt fructe cu indice glicemic scazut, ceea ce inseamna ca raman mai mult timp in intestinul subtire, se deigera mai lent, iar senzatia de foame apare mai tarziu.

pere

Banana

Banana este o sursa de fier si potasiu, atat de importante pentru buna functionare a sistemului cardio-vascular, vitamina B6, care ajuta sistemul nervos si vitamina C, cu rol imuno-stimulator. Fructul contine insa chitinase, o protenia care provoaca alergii. De aceea, unii medici sunt rezervati in recomandarea acestui aliment pentru startul diversificarii. Alti experti nutritionali sustin insa ca persoanele care pretind ca sunt alergice la banana, sufera, de fapt, de o intoleranta la anumiti derivati de amoniac din fruct.

Dincolo de intoleranta, banana se digera foarte usor si actioneaza ca un pansament stomacal. Bogata in fier, stimuleaza producerea hemoglobinei si ajuta, astfel, in tratarea anemiei. Fibrele din fruct stimuleaza sistemul digestiv, regleaza tranzitul intestinal, prevenind constipatia si diareea. Iar continutul ridicat de potasiu ajuta la reglarea presiunii arteriale, stimuleaza memoria si creste puterea de concentrare.

banane

Dovleac

Pentru ca nu contine alergeni, dovleacul este un start potrivit pentru diversificare. Cu un continut ridicat de beta-caroten, dovleacul devine o sursa importanta de vitamina A (prin digestie, corpul uman transforma beta-carotenul in vitamina A). De asemenea, are in continutul sau cantitati semnificative de vitamina C, acid folic, niacina si vitamina K, dar si minerale (sodiu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, calciu), proteine si mici cantitati de grasime.

Singurul inconvenient al acestui aliment sau oricare altul bogat in beta-caroten il reprezinta faptul ca bebelusul se poate "colora" in portocaliu (pielea capata tente portocalii). Daca insa echilibrati cantitatea de beta-caroten, pielea va reveni la culoarea initiala.

 dovleac

Avocado

Avocado este considerat de cei mai multi experti drept cel mai hranitor fruct din lume. Motiv pentru care il recomanda ca primul aliment solid ce poate fi introdus in alimentatia bebelusului. Datorita substantelor nutritive, copilul va primi o cantitate mare de calorii intr-o cantinate mica de mancare.

Desi este un fruct "gras", grasimile sunt monosaturate si, prin urmare, benefice organismului, regland nivelul colesterolului din sange. Avocado are in continutul sau si luteina, antioxidant care protejeaza pielea, vederea si creierul. De asemenea, fructul este o sursa importanta de fier, acid folic, vitamina E, beta-caroten, vitamina K si complexul de B-uri.

 avocado

Patrunjel

Continutul important de nutrienti si calitatea de a se digera usor, califica patrunjelul un candidat puternic pentru functia de prim gust nou in alimentatia copilului. Este bogat in antioxidanti si vitaminele C, A si K, acid folic si proteine, in fibre si minerale, precum: fier, calciu, sodiu, magneziu, potasiu si zinc. Patrunjelul contine uleiuri volatile si flavonoide, recunoscute pentru rolul lor in asigurarea unui nivel optim de sanatate. Patrunjelul ajuta la buna functionare a sistemul digestiv, in combaterea alergiilor, la detoxifierea organismului sau preventia artritei.

Atentie, insa! Patrunjelul are un nivel ridicat de acid oxalic despre care unii specialisti sustin ca, in cantitati mari, poate cauza pietre la rinichi sau absoarbi calciul din corp. Cei mai multi experti infirma acest fapt, argumentand ca toti antioxidantii sunt bogati in acid oxalic, iar studiile au demonstrat puterea antioxidantilor pentru sanatate, mai ales in prevenirea cancerului.

 radacina de patrunjel

Cartof dulce

Cartofii dulci sunt bogati in carbohidrati complecsi, fibre dietetice, fier, vitaminele B6 si C, potasiu, mangan si cupru, dar si antioxidanti. In plus, varietatile portocalii si galbene au un continut ridicat de beta-caroten, precursorul vitaminei A. Datorita carbohidratilor complecsi, cartoful dulce ajuta la reglarea glucidelor, scade rezistenta la insulina, fiind benefica persoanelor cu diabet. Proteinele din compozitia cartofului dulce au proprietati antioxidante importante.

Vitaminele A si C au calitati antiinflamatorii, reducand, in acest fel, crizele de astm ori durerile provocate de diferitele forme de reumatism. Vitamina B reduce riscurile atacurilor de inima, iar calciul si potasiul sunt de mare ajutor in tratarea ulcerului gastric. Consumul de cartofi dulci previne constipatia si reduce eventualele inflamatii.

cartof dulce

Pastarnac

Pastarnacul se digera usor si nu prezinta risc de alergii. Din acest motiv este recomandat a fi introdus in alimentatia bebelusului de la inceputul diversificarii. Gustul dulceag este pe placul bebelusul, care il accepta cu usurinta. Pastarnacul nu are colesteron si este bogat in fibre, vitamine si minerale: potasiu si cupru, vitaminele K, E, B3 si C. Desi in cantitati mici, pastarnacul contine calciu, fier, mangan, seleniu si zinc.

Pastarnacul ajuta la eliminarea toxinelor din organism in lupta impotriva anemiei si asteniei, cat si persoanelor aflate in convalescenta, datorita proprietatilor sale nutritive. Curata sangele, dreneaza ficatul si rinichi, este bun tonic pentru inima si plamani. Sucul din radacina de pastarnac regleaza tranzitul intestinal, stimuleaza apetitul, are actiune analgezica si tonifianta.

 pastarnac

Morcov

Bogat in beta-caroten, morcovul este sursa ideala de vitamina A, importanta pentru imbunatatirea vederii. Deficienta de vitamina A poate provoca afectiuni oculare, cum ar fi hipersensibilitatea la razele solare, miopia, astigmatismul sau cataracta.

Morcovii contin fibre alimentare, acid folic, vitamina C, K si B6, potasiu, fier, magneziu si calciu. Substantele nutritive asigura organismului puterea de a lupta impotriva radicalilor liberi. Au efect laxativ si asigura o buna digestie. Este usor de digerat si ajuta la formarea globulelor rosii, prevenind aparitia anemiei. Au efect benefic pentru inima, circulatie si membranele mucoase.

 morcovi

Orez brun

Deoarece nu contine gluten, orezul brun este o alternativa foarte buna pentru bebelusii care au intoleranta la aceasta proteina. Orezul brun este un aliment cu ajutorul caruia poti incepe procesul de diversificare alimentara a bebelusului.

Orezul brun contine complexul de vitamine B, vitaminele A si E si o serie importanta de minerale: calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, mangan, iod, zinc si fluor. Sarac in proteine si grasimi, este bogat in amidon, niacina, triptofan si acizi grasi nesaturati.

Consumul de orez brun ajuta la prevenirea bolilor de inima si de rinichi si a diabetului. Manganul protejeaza impotriva radicalilor liberi, iar fosforul stimuleaza sistemul nervos central. Fibrele ajuta la o buna digestie, elimina grasimile in exces si mentine senzatia de satietate.

orez brun

Inainte de a introduce fructe si legume in alimentatia copilului, este bine sa consultati medicul pediatru. El stie cel mai bine ce aliment i se potriveste si la ce este alergic si, prin urmare, trebuie evitat.

Citeste si:
Calendarul diversificarii alimentatie la bebelusi
Etapele diversificarii:alimentatia bebelusului intre 4 si 12 luni
Reguli pentru diversificarea alimentatiei la bebelusi
10 NU-uri in diversificarea alimentatiei bebelusului
Diversificarea alimentatiei bebelusului: 10 porunci de la medici pediatri si neonatologi


Surse:
"Mama si copilul" de Emil Capraru si Herta Capraru
http://www.webmd.com/parenting/baby/baby-food-nutrition-9/starting-solid-food
http://wholesomebabyfood.momtastic.com/
http://www.nactalia.com/8/baby/food-diversification.html
http://www.eufic.org/article/en/artid/good-start-nutrition-solids/

 

Articolul urmator
6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi
6 mituri despre a fi părinte, pe care încă le mai crezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai bune alimente pentru rinichi
    Cele mai bune alimente pentru rinichi

    Rinichii îndeplinesc funcții vitale și sunt expuși la diverse toxine, ceea ce îi poate îmbolnăvi la un moment dat. Din fericire, poți să-i protejezi nu doar prevenind...

    Cele mai bune alimente pentru ochi
    Cele mai bune alimente pentru ochi

    Ca să poți face față numeroaselor provocări din viața de zi cu zi, ai nevoie și de ochi sănătoși. Pentru a-ți îndeplini acest obiectiv, este important să adopți o dietă...

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație
    Cele mai bune legume cu frunze verzi pe care să le incluzi în alimentație

    Legumele fac parte dintre cele mai sănătoase alimente, contribuind oricând la asigurarea unei diete variate și echilibrate. În ceea ce privește legumele cu frunze verzi,...

    Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații
    Control parental: când este cazul să îl aplici și care sunt cele mai bune aplicații

    În condițiile în care mediul online este tot mai aproape de copilul tău, te străduiești adesea să identifici punctele „tari” și pe cele „slabe” ale...

    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani
    Cele mai bune vitamine pentru femei peste 40 de ani

    Sănătatea este esențială, după cum bine știm, dar aprecierea reală pentru sănătate apare mai târziu în viață, în cazul multora dintre noi. Undeva în jurul...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare
    Iată de ce mamele sunt cele mai bune antreprenoare

    „Ce avem la cină? Ew, te rog, nu pește!”, „Pot să mă uit la asta? Pot să mă uit la asta? Dar mamă! Prietenii mei au voie!” Vă sună cunoscut? Mamele au cea...

    © 2025 Qbebe