De aceea, am adunat în acest articol câteva aspecte de care să ții cont pentru a ști cum trebuie să-ți hrănești bebelușul.
Lasă bebelușul să stabilească ritmul
În primele luni de viață, nou-născuții trebuie hrăniți la fiecare două sau trei ore, așadar de aproximativ 10-12 ori pe zi. Cel mic ar trebui să fie hrănit cât mai bine la sân. Acest proces poate dura între 15 și 20 de minute, până când sânul se simte moale, apoi bebelușul poate fi alăptat de la celălalt sân.
Pentru a ști când îi este foame celui mic, fii atentă la semnele care îți pot indica acest lucru. Atunci când bebelușul este neliniștit și își mișcă buzele ca și cum ar suge înseamnă că e timpul să îl hrănești.
Combină cu lapte praf când e nevoie
Alăptarea este metoda recomandată de hrănire a bebelușului, mai ales că are numeroase beneficii pentru cel mic. Totuși, atunci când acest lucru nu este posibil, poți folosi lapte praf pentru bebe sau poți combina ambele metode. Detalii aici!
De regulă, hrănirea bebelușului cu lapte praf este indicată atunci când are anumite probleme medicale sau când producția ta de lapte este scăzută. Totuși, este recomandat să alăptezi în mod exclusiv până la vârsta de șase luni și să continui cu această metodă de hrănire până la un an sau chiar mai mult, odată cu introducerea alimentelor solide.
Așteaptă-te la schimbări
Un nou-născut nu va mânca aceeași cantitate de fiecare dată. De regulă, în primele două sau trei săptămâni de viață, cel mic va mânca tot mai mult cu fiecare alăptare. Totuși, ține cont că nou-născuții nu ar trebui să stea mai mult de cinci ore fără să fie hrăniți. Cel mai bine este să fii atentă la semnele care indică faptul că îi este foame, nu să stai cu ochii pe ceas. Pe măsură ce cresc, cei mici vor începe să mănânce mai rar și vei putea lua pauze mai lungi între mese.
Începe diversificarea la momentul potrivit
Diversificarea la bebeluși nu poate să înceapă mai devreme de șase luni. Înainte de a trece la această etapă este important ca bebelușul să manifeste anumite semne. Mai exact, cel mic trebuie să poată sta singur în fund și să își țină capul drept, să își coordoneze bine mâinile, ochii și gura pentru a putea duce singur mâncarea la gură. De asemenea, nu ar trebui să mai aibă reflexul de a respinge mâncarea cu limba.
Ulterior, trebuie să introduci câte un aliment nou la fiecare patru zile, din care să îi oferi treptat câte două, trei lingurițe și să crești apoi cantitatea recomandată. Nu adăuga zahăr în mâncarea preparată și nu renunța la alăptare. Bebelușul va începe să consume treptat mai puțin lapte și mai multe alimente solide.
Ia în calcul suplimente nutriționale
Laptele de la sân conține cantitatea ideală de vitamine și fier de care bebelușul are nevoie. În general, un copil sănătos care este alăptat nu are nevoie de suplimente nutriționale, cu excepția vitaminei D, care ajută la absorbția calciului și a fosforului.
Bebelușii ar trebui să consume suplimente pe bază de vitamina D din primele zile de viață și până la vârsta de un an. Totuși, este indicat să discuți cu un medic înainte de administrarea suplimentelor nutriționale. Acesta îți va recomanda cantitatea ideală pentru cel mic.
Ține cont de recomandările de mai sus pentru a-i oferi celui mic o alimentație echilibrată și sănătoasă. În cele din urmă, dacă ai probleme cu alăptarea sau cu orice alte aspecte legate de hrănirea bebelușului, poți apela întotdeauna la sfatul medicului.
Surse foto: Shutterstock