Australia
Bebelusii din Australia gusta primul aliment solid, ca si in Romania, intre varsta de 4 si 6 luni si, in timp ce majoritatea parintilor opteaza in acest sens pentru cereale, nutritionistul Joanna McMillan considera ca acestea nu reprezinta o varianta potrivita deoarece copiii devin predispusi a produce o cantitate mare de insulina si a acumula multa grasime (dar se si obisnuiesc cu gustul dulce), de aceea recomanda introducerea legumelor.
In aceasta tara, primul aliment in diversificare poate consta in fructe pasate sau piure/jeleu cum sunt banana, marul sau para, dar si cantalup sau pepene rosu (fara seminte). Alte optiuni sanatoase sunt sucul de mar sau sfecla rosie diluat cu apa filtrata introdus treptat, dar si iaurtul, crema de lapte sau cerealele de orez. Fructele si legumele proaspete sau sub forma de suc sunt usor de digerat si contin multe vitamine, minerale, micronutrienti si enzime benefice, rapid si usor de asimilat in sange. In cazul emigrantilor chinezi in Australia, se incepe diversificarea cu galbenus de ou.
Kenya
Cartoful dulce Ngwaci este adeseori oferit drept prim aliment deoarece ajuta la contracararea deficientei de vitamina A, des intalnita intre copiii kenyeni. Acelasi nutritionist considera ca acest aliment este bogat in carotenoide, reorezentand o alegere nutritiva si sanatoasa, fiind in plus usor de servit in diverse consistente.
India
Bebelusii primesc la debutul diversificarii dal-khichdi, o masa compusa din orez, linte si condimente specifice indiene (coriandru, menta, scortisoara si turmeric), de la varsta de 6 luni. Alte optiuni posibile includ moong daal si legume pasate, urmand apoi sucuri de fructe si supe din legume cu frunze. Specialistul Joanna McMillan considera ca cei mici pot primi fara probleme si alimente...mai putin fade, fiind obisnuiti cu ele inca din viata intrauterina. De asemenea, acestea sunt bogate in antioxidanti si fitochimicale, iar amestecul de orez si linte creeaza o combinatie potrivita de aminoacizi.
Oceania
Localnicii premesteca celor mici peste, larve (viermi) fara cap si ficat. Desi cultura vestica respinge consumul de insecte, acestea contin putine grasimi si sunt bogate in proteine. In plus, sunt usor de gasit si de consumat.
Polinezia
Un fel de mancare emblematic este poipoi, o mixtura cu aspect de budinca din arbore de paine si crema de cocos, placuta deopotriva de adulti si de copii.
Inuiti
Acestia locuiesc in Antarctica, experimentand ierni lungi cu vant de 60 km/h si temperaturi extrem de scazute. Din acest motiv este dificil sa cultive recolte sau sa dispuna de legume sau fructe proaspete, asadar printre primele alimente oferite copiilor se afla alegele, nuk tuk (untura de foca) si mai tarziu peste, carne de ren, plante, radacini si fructe de padure.
Puerto Rico
Printre primele alimente se includ cartofii amestecati cu lapte, un soi de banane fierte si pasate, orez, mango, fructe proaspete inclusiv suc de ananas (uneori sucurile sunt diluate) si multe alte fructe si legume tropicale. Parintii ofera deseori copiilor si ceaiuri din plante.
Japonia
Un fel de mancare popular in Japonia poarta denumirea de okayu si consta in terci de orez cu peste uscat si legume sau dovleac pasat (dar si ton, tofu sau alte legume si supa miso sau taietei traditionali). Pediatrii recomanda aceste alimente micutilor la orele 10 am si 3 pm, iar pana la varsta de 2 ani acestia deprind utilizarea betelor. Specialistul considera ca, desi multe mame se tem de alergia la peste, ea apare rar, acest aliment fiind bogat in proteine si acizi grasi omega 3, iar legumele ce servesc drept garnitura sunt pline de nutrimente; singura problema o poate constitui sarea utilizata la pastrarea pestelui. Orezul este, dupa cum bine stiti, un aliment usor de digerat de cei mici. In aceasta tara, primul aliment solid al copilului este serbat intr-o ceremonie denumita Okuizome (prima masa), ce reprezinta un ritual in care parintii prezinta copilului o varietate de alimente - peste, orez lipicios, caracatita si legume murate si o piatra de muscat pentru a incuraja cresterea dintilor puternici.
Republica Dominicana
Bebelusii din aceasta tara consuma crema de habichuelas - un piure din fasole neagra si fasole normala boabe. Din punct de veere nutritiv, fasolea reprezinta o sursa excelenta de proteine vegetale si are un indice glicemic redus (se elibereaza lent), in plus contine prebiotice care ajuta la prevenirea infectiilor si intestinale, dar si respiratorii.
Jamaica
Copiii jamaicani primesc inca de la 4 luni fructe tropicale pasate, cum sunt mango, papaya, anona, sapotier (cunoscuta drept mosmoane in Jamaica) si banana garnisita cu miere. Aceasta combinatie tropicala contine o multime de carbohidrati, vitamina C si fibre, insa nu contine proteine. Mierea insa poate cauza botulism sub varsta de 12 luni conform medicilor.
Indonezia
Incepand de la 6 luni, bebelusii sunt hraniti cu terci de orez amestecat cu ficat si legume cum sunt morcovul si spanacul. Un alt prim fel de mancare este air tanjin, preparat din orez.
Mexic si America Centrala
Parintii ofera celor mici tortillas si alte feluri de mancare traditionale, inclusiv supe, orez si leguminoase.
Filipine
Orezul lugaw care a fost fiert la foc mic in supa de pui, infuzie de supa cu/fara ghimbir, ceapa si usturoi copt.
Tibet
Bebelusii primesc un fel de mancare traditional, si anume tsampa, gatit din faina de orz si ceai de unt - o fiertura de frunze de ceai, unt de iac si sare. Specialistul considera ca faina integrala este mult mai sanatoasa si contine multe fibre; de asemenea proteinele lipsesc si sarea reprezinta o problema (nu se recomanda sub 1 an). Untul contine in schimb vitamina A si D, importante cand traiesti intr-un climat rece. Un aspect neobisnuit este ca alimentele mentionate sunt lipite de fruntea copilului ca ritual ce denota puritatea.
China si Malaysia
Alimentele recomandate celor mici sunt: congeee-un fel de mancare pregatit din orez alb, xifan (terci de orez), prajitura de orez la abur, legume pasate (cartof, dovleac, cartof dulce, dovlecel) sau fructe pasate (mar, para, piersica, caisa sau banana coapta). Congee se prepara fieband orezul cu mai multa apa decat obisnuiti si timp mai mult (se descompun boabele) si nu se condimenteaza. Daca este prea subtire, congee va contine putine nutrimente; poate fi ingrosat cu cereale de bebelus din orez.
Germania
Primul aliment introdus in diversificare in aceasta tara este reprezentat de morcov sau pastarnac. Carnea de pui constituie urmatoare optiune a parintilor germani si este benefica datorita fierului continut; cerealele nu sunt des utilizate la debutul diversificarii si nu sunt fortifiate cu fier.
Canada
Se considera in aceasta tara ca este mai bine sa se introduca legumele intai, pentru ca cei mici sa nu prefere dulciurile. Insa deoarece laptele matern are un gust dulceag, multi parinti opteaza pentru fructe. Nutritionistul canadian Lianne Philipson Webb recomanda parintilor sa inceapa cu o leguma putin dulce cum este dovleacul sau cartoful dulce.
Marea Britanie
Printre primele gusturi ale bebelusilor britanici se numara legume fierte putin cum sunt morcov, pastrarnac, cartof sau conopida sau fructe cum sunt pepene rosu, banana, piersica, mar, avocado, para (toate pot fi pasate sau usor gatite sau sub forma de suc). Parintii incearca de asemenea si iaurt simplu (dupa 6 luni) sau cereale de orez cu laptele obisnuit al copilului. Unii specialisti din aceasta tara considera ca orezul nu este o optiune prea gustoasa si recomanda morcovul drept prim aliment.
Statele Unite ale Americii
"Fiul meu a inceput diversificarea la 5 luni jumatate" spune Erika Radtke, mama unui baietel de 4 ani din Carlsbad, California. Ea afirma ca a inceput cu cereale iar cel mic nu a avut nicio problema cu inghitirea alimentelor, in plus s-a amuzat invatand sa manance alimente solide; mai putin amuzanta a fost curatarea hainelor, fetei si baveticilor. O alta mama, Cynthia Schames din New York, spune ca bebelusilor ei nu le-au placut cerealele si au preferat sosul de mere.
Noua Zeelanda
Heidi du Perez dezvaluie ca a optat pentru legume pasate/piure cum sunt cartoful (kumara este un soi de cartof dulce la care apeleaza deseori mamele), dovleacul sau morcovul si a progresat catre arome mai puternice cum sunt cele din broccoli, mazare si conopida.
Suedia
Suedezii incep diversificarea cu alimente cum sunt fructe si legume pasate, dar si cu välling, un tip de cereale pe baza de grau similara ovazului ce contine ulei de palmier, rapita si lapte praf.
Vietnam
Terciul din orez sau terciul cu arome, carnea si ouale reprezinta primele alimente in diversificarea copiilor deoarece terciurile si fierturile se folosesc din abundenta in Vietnam. Bebelusii sunt hraniti cu supe bogate in fibre, asezonate cu sos de peste sau oase pe porc (pentru savoare) si contin creveti intregi sau taiati subtire, cartofi si legume cum sunt morcovi si cantalup. Unii parinti adauga cereale de copii la aceste supe.
Maldive
Alimentatia traditionala consta intr-un terci din faina de grau si peste, terci de orez sau alimente procesate.
Orientul Mijlociu
Humusul constituie un aliment popular, bebelusii fiind hraniti cu un amestec de leguminoase denumit "Gbegiri" in Nigeria. Acesta se prepara din fasole sau naut lasate la inmuiat (pana se desprinde coaja) care este apoi gatita pana se inmoaie si la care se adauga putin de ulei de palmier dar si alte legume. Se paseaza pana devine moale si se adauga peste uscat (cum sunt resturi de peste uscate in cuptor si taiate), amestecand. Se hranesc copiii direct cu mana (fara a apela la tacamuri). In plus, in ciuda preocuparii cu privire la alergiile la alune din restul lumii, in Israel se ofera copiilor acestea sub forma unei gustari pufoase denumita Bamba; surprinzator incidenta alergiilor la alune este de 10 ori mai mare in SUA decat in Israel.
Indiferent ce aliment alegeti, specialistii recomanda sa le introduceti cate unul pe rand pentru a depista o eventuala sensibilitate, alergie la acesta si sa va asigurati ca cel mic este pregatit pentru acest pas nou in alimentatie.
Surse:
http://littlefoods.com; www.ncbi.nlm.nih.gov; www.babycenter.ca; www.huffingtonpost.com; www.babycenter.in; www.babycenter.com; www.webmd.com; www.thedailymeal.com; www.plumorganics.com; www.kidspot.com.au; www.achildgrows.com