Dincolo de acest aspect, alăptarea la sân are beneficii pentru sănătate atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. Laptele matern este cel mai bun aliment pentru copil, fiind perfect adaptat nevoilor sale nutriționale. Conține cantitatea ideală de proteine, lipide și glucide care să îl ajute să se dezvolte sănătos fizic și psihic și, nu în ultimul rând, conține anticorpi care îl vor proteja de boli în primele luni de viață.
Sunt, însă, cazuri când alăptarea la sân nu este posibilă. Potrivit UNICEF, mai puțin de jumătate dintre nou-născuții din întreaga lume (44%) sunt hrăniți exclusiv la sân în primele cinci luni de viață. România are una dintre cele mai mici rate de alăptare din Europa, conform INSP, iar asta fiindcă alăptarea înseamnă mai mult decât așezarea copilului la sân! Este foarte important să există o atașare corectă la sân, astfel încât cel mic să primească suficientă hrană și să beneficieze de toți nutrienții de care are nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă.
Care sunt problemele comune în alăptare?
Este adevărat că alăptarea nu este întotdeauna ușoară pentru mamă și bebeluș. Iată care sunt cele mai frecvente probleme cu care proaspetele mămici se pot confrunta în timpul alăptării:
Mameloane dureroase sau crăpate
Mameloanele dureroase se întâmplă de obicei pentru că bebelușul nu este bine poziționat și atașat la sân. Dacă nu se ia nicio măsură, durerea sau disconfortul s-ar putea agrava, așa că este important să primești ajutor de la moașa ta, de la asistentul medical sau de la specialistul în alăptare cât mai curând posibil.
Lactație insuficientă
Lactația insuficientă apare atunci când secreția lactată este diminuată și nu poate asigura hrănirea corespunzătoare a bebelușului. Această problemă este cauzată, de cele mai multe ori, de așezarea incorectă a bebelușului la sân sau de o poziție greșită a celui mic în timpul suptului.
Angorjarea sânilor
Angorjarea sânilor este una dintre cele mai comune afecțiuni cu care se confruntă proaspetele mămici în timpul alăptării. Angorjarea apare atunci când sânii devin dureroși din cauza acumulării de lapte. Mameloanele se aplatizează, iar sânii sunt foarte rigizi și par că nu se golesc complet nici după mai multe sesiuni de alăptat.
Mastită
Mastita reprezintă o inflamație a țesutului mamar, care se manifestă prin durere, tumefiere, căldură și eritem la nivelul sânilor. Această problemă apare, de obicei, din cauza laptelui blocat la nivelul sânului, dar și a bacteriilor care pătrund în sân.
Bebelușul nu se atașează la sân
Dacă pielea de pe sâni devine strânsă și sfârcurile se aplatizează, bebelușul poate avea dificultăți în a se atașa corect la sân. Dacă cel mic nu este poziționat și atașat corect la sân, nu va primi suficient lapte și nu va goli eficient sânul, astfel că mama se poate confruntă cu probleme precum cele menționate anterior: angorjare, mastită, canale galactofore blocate etc.
Accesorii pe care să le ai la îndemână pentru hrănirea corectă a bebelușului
Dacă te numeri printre mămicile care, dintr-un motiv sau altul, nu pot alăpta, este important să știi care sunt accesoriile pe care ar trebui să le ai la îndemână pentru hrănirea corectă a copilului. Pe lângă pompa de sân, care ideal ar trebui să fie achziționată înainte de venirea bebelușului pe lume, foarte important este și biberonul pe care îl vei folosi pentru a-ți hrăni puiul.
Pe piață sunt disponibile atât de multe produse încât de multe ori devine o provocare să alegi un model care să corespundă perfect nevoilor micuțului tău. Calitatea materialului din care este realizat biberonul, forma acestuia și caracteristicile tetinei sunt foarte importante. Forma și materialul tetinei trebuie să îi permită copilului să imite mișcările limbii, învățate la sânul mamei, astfel încât acesta să se hrănească eficient și suficient. Ideal ar fi ca biberonul, în sine, să fie realizat din silicon alimentar, care să nu conțină BPA, PVC, plumb sau ftalați și care să confere rezistență termică atunci când este sterilizat chiar și la temperaturi foarte mari.
Biberoanele Mombella „Brest-Like” sunt exact ceea ce cauți atunci când alăptarea la sân nu este posibilă sau când, din diverse motive, trebuie întreruptă.
Una dintre cele mai mari temeri ale mămicilor care sunt nevoite să își hrănească bebelușii cu biberonul este confuzia mamelonului, care poate apărea atunci când bebelușul se obișnuiește cu tetina biberonului sau cu suzeta și refuză să se atașeze la sânul mamei.
Din fericire, biberoanele din gama Mombella „Brest-Like” vin cu un tip de tetina realizată din cel mai calitativ silicon, care imită perfect textura pielii și forma sânului, astfel încât tranziția bebelușului de la sân la biberon și invers să se poată produce fără a crea dependență de tetină.
Mombella este un brand devotat dezvoltării produselor care calmează și oferă o stare naturală de bine tuturor bebelușilor. Iată câteva argumente care ar trebui să te convingă de faptul că biberoanele Mombella „Brest-Like” sunt perfecte pentru tine și bebelușul tău:
- sunt realizate integral din silicon alimentar, material extrem de rezistent atunci când este sterilizat la temperaturi foarte mari. Materialul nu conține BPA, PVC, ftalați sau plumb;
- materialul din care sunt realizate biberoanele oferă o senzație similară cu pielea mamei, un atu în plus pentru a transforma experiența hrănirii cu biberonul într-una cât mai apropiată de hrănirea naturală;
- tetina și corpul biberonului pot fi sterilizate la 200 de grade Celsius, iar inelul și capacul la temperaturi de peste 120 de grade Celsius;
- designul tetinei de tip 360 grade cu ventilație triplă asigură o atașare perfectă a bebelușului, întocmai ca la sânul mamei, eliminând iritabilitatea, gazele și disconfortul;
- corpul biberonului are un gât larg, ceea ce înseamnă că este ușor de curățat (de mână sau cu ajutorul unei perii). Se poate steriliza în cuptorul cu microunde, în apă fiartă, în sterilizatorul cu aburi sau în mașina de spălat vase – fără a se deteriora;
- biberoanele Mombella sunt multiplu premiate pentru design, dar și pentru calitatea materialelor.
Experții Mombella au misiunea de a asigura o copilărie sigură, fericită și plină de dragoste!
Așadar, alăptarea la sân poate fi o experiență minunată atât pentru tine, dragă mămică, cât și pentru puiul tău. Este nevoie de timp, practică și multă răbdare! Începe să îți alăptezi bebelușul în spital, imediat după naștere, sub îndrumarea unui consultant în lactatie să a unei asistente. Asigură-te că ai la îndemână accesoriile necesare care să ușureze procesul de hrănire al bebelușului!
Mai multe detalii despre biberoanele Mombella găsești pe site-ul kidsretail.ro/mombella.
Surse foto: istockphoto.com, Image by cookie_studio on Freepik, Image by shurkin_son on Freepik
Surse articol: https://medlineplus.gov/ency/article/002452.htm
https://www.thebump.com/a/top-10-breastfeeding-problems-solved
https://www.aljazeera.com/news/2022/8/1/infographic-breastfeeding-benefits-and-challenges
https://babysparks.com/2019/04/05/how-to-choose-baby-bottles/
https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-problems/common-problems/
https://www.viata-medicala.ro/stiri/romania-are-una-dintre-cele-mai-mici-rate-de-alaptare-din-europa-28213