Beneficiile spanacului în timpul alăptării
Întrucât în perioada alăptării mamele au nevoie de alimente deosebit de nutritive, legumele cu frunze verzi trebuie să facă parte dintre acestea. Cea mai recomandată dintre ele este spanacul. Iată de ce:
• Este bogat în fier- Va preveni astfel apariția anemiei, mai ales în cazul mamelor ce au pierdut mult sânge la naștere. În plus, va furniza energie și va facilita recuperarea mai rapidă după naștere.
• Este plin de vitamina C - Această vitamină nu are doar rol în creșterea imunității, dar va stimula producția de celule roșii și va crește volumul laptelui matern.
• Conține magneziu și fosfor- Aceste minerale sunt esențiale pentru dezvoltarea oaselor, cartilagiilor și pentru stimularea colagenului. Iar toate acestea nu numai că vor asigura dezvoltarea sistemului osos și muscular al micuțului, dar vor determina refacerea mai rapidă a organismului mamelor după o naștere prin cezariană.
• Conține vitaminele A și K- Vitamina K este unul dintre factorii esenţiali de coagulare a sângelui, iar vitamina A este utilă pentru sănătatea și buna creștere a oaselor și a dinților, pentru funcționarea normală a sistemului imunitar. De asemenea, ea ajută la menținerea sănătății mucoasei ochilor, căilor intestinale, căilor respiratorii și ale căilor urinare.
• Are în componență fitoestrogeni- Despre aceștia se spune că au rolul de a îmbunătăți sănătatea țesutului mamar și de a stimula lactația.
Citește și: Top 10 cele mai bune alimente pentru stimularea lactatiei
Precauții legate de consumul de spanac în timpul alăptării
În ciuda numeroaselor beneficii pe care spanacul le poate avea asupra mamei și bebelușului, specialiștii ne avertizează să avem în vedere și alte aspecte. Pe de o parte, este vorba despre modul în care ar trebui să consumăm spanacul pe timpul alăptării, iar, pe de altă parte, este vorba despre efectele concrete pe care acest aliment le va avea asupra laptelui și asupra bebelușului.
În primul rând, dacă vrem să fim sigure că spanacul nu va avea niciun efect nedorit asupra noastră și a micuțului nostru, trebuie să evităm spanacul crud. Din păcate, acesta poate fi contaminat cu bacterii, cele mai cunoscute dintre acestea fiind Salmonella, Listeria sau E-coli. Așa cum știm deja, ele ne pot îmbolnăvi grav, putând să ne pună chiar viața în pericol.
De asemenea, consumând spanac crud, diverși compuși din acesta (precum oxalații, acidul fitic sau polifenolii) pot împiedica absorbția din corp a calciului și fierului, minerale esențiale în timpul alăptării și nu numai.
În al doilea rând, dacă vom mânca spanac în perioada de alăptare, laptele se poate colora în verde și își poate schimba gustul, ceea ce poate duce la refuzul bebelușului de a mai fi alăptat.
Nu în ultimul rând, pe măsură ce bebelușul crește, este posibil ca, după ce este alăptat, iar tu ai consumat spanac, să aibă scaune de culoare verde. Acest fenomen nu trebuie să te îngrijoreze, atâta timp cât bebelușul are poftă de mâncare, este vioi, se odihnește bine, continuă să ia în greutate și nu observi urme de sânge în scutec.
Cum ar trebui să consumi spanac în timpul alăptării
Așa cum probabil știi deja, spanacul este un aliment versatil, putând fi preparat în numeroase feluri.
Chiar dacă erai obișnuită să-l mănânci și crud, sub forma salatelor sau pur și simplu ca element decorativ al sandvișurilor, când alăptezi este adecvat să-l consumi sub oricare dintre formele exemplificate mai jos:
• spanac sub formă de soté
• lasagna cu spanac
• plăcinte/ clătite cu spanac
• sub formă de piure
• supă cremă de spanac
• smoothie din spanac (cu condiția să fie foarte bine spălat și fiert în prealabil).
Desigur, acestea sunt doar câteva exemple de moduri în care ai putea consuma spanacul în timp ce alăptezi. Esențial este să ții cont de următorul aspect: prin fierbere, spanacul nu va mai conține niciun agent patagoen periculos, păstrându-și totodată calitățile nutritive.
Citește și: Ce legume pot sa mananci cand alaptezi
Voi mai știți și alte detalii cu privire la consumul de spanac în timpul alăptării?
Surse:
www.csid.ro; www.gradina.ro; www.justmommies.com; www.lllc.ca;
www.livestrong.com; www.thebump.com; www.top10homeremedies.com