- Am născut. Cum și când alăptez? Alăptare la cerere sau la ore fixe?
- Cât de des trebuie alăptat bebelușul ca sânii să producă suficient lapte?
- Care sunt tipurile de lapte matern?
- Ce trebuie să mănânce o mămică când alăptează?
- Câte tipuri de muls există și care este cel mai des folosit?
- În ce condiții recomanzi o pompă de sân?
- Pompă manuală sau electrică?
- Cum oferim copilului laptele muls? La ce metode apelăm și în ce situații?
- Care sunt cele mai des întâlnite curiozități cu privire la muls pe care le-ai întâlnit?
- Care este cel mai important sfat pe care îl poți oferi mămicilor pentru o alăptare reușită?
Anca Bălășoiu, moașă și coordonator Școala Mamei, a răspuns la următoarele întrebări legate de alăptarea copiilor:
Am născut. Cum și când alăptez? Alăptare la cerere sau la ore fixe?
Este o întrebare frecventă pentru că multe mame văd în maternități că există ore fixe de alăptare și cred că și acasă trebuie să facă același lucru. Recomandarea este să alăptăm copilul de la naștere fără reguli, la cerere, însă respectând anumite intervale orare în așa fel încât să reglăm funcția digestivă a copilului. Dar nu îi limităm suptul. În maternități există un program, dar de aceea majoritatea maternităților au sistem rooming in, bebelușul stă în cameră cu mama, mama poate lua copilul și îl poate pune la sân oricând. Bineînțeles, legat de problemele de sâni, apelează în maternitate la personalul medical. Alăptarea asigură un echilibru psiho-emoțional, nu duce la psihoza cântarului, copilul este mai sănătos. Dacă am alăpta la ore fixe copilul ar putea plânge, sunt copii mai mâncăcioși, nu vor la 3-4 ore, așa că am avea un copil epuizat de plâns, mamele ar începe să introducă mai devreme alimentația diversificată, ceea ce nu este recomandat.
Cât de des trebuie alăptat bebelușul ca sânii să producă suficient lapte?
Este o întrebare frecventă, laptele se produce după ideea cerere și ofertă; cu cât suge mai mult cu atât se produce mai mult lapte. De aceea le spun mamelor să pună copilul la sân și să se asigure că înghite eficient. Dacă suptul nu este eficient s-ar putea ca producția de lapte să scadă. De aceea le spun mamelor să le ofere sân și la sfârșit să încerce să se mulgă, ca organismul să perceapă că vrea mai mult, pentru a crește lactația (dacă ni se pare că este în scădere sau că nu avem suficient sau copilul este în creștere). Dacă copilul suge mai mult mama produce mai mult lapte. Nu trebuie să facem pauze între mese pentru că sânul nu este o cană în care se adună laptele. Organismul percepe că mănâncă puțin și va produce puțin. De aceea trebuie să alăptăm cât mai des.
Care sunt tipurile de lapte matern?
Știm că există colostrul, laptele secretat în primele 3-4 zile după naștere, hiperproteic, foarte bogate în caroten, are o culoare gălbuie și seamănă cu o grăsime de pui topită. Mamele nu trebuie să rateze acest colostru și chiar dacă se mult puțin, 5-10 ml, să îl ofere copilului ca pe un medicament. Este primul cadou pe care îl pot face bebelușilor lor. Se mulge destul de greu. Încercăm de multe ori manual, dar nu reușim foarte mult. Dacă mulgeți cu pompa nu îl aruncați, stă 12 ore la temperatura camerei și nu se strică. Niciun lapte nu seamănă cu el. Urmează laptele de tranziție, din a 4-a sau a 5-a zi până în a 10-a zi. Dacă o mamă îmi spune că are probleme de alăptare mă interesează în ce zi este. Acest lapte de tranziție are o compoziție intermediară, între colostru și lapte matur. Începe să crească cantitatea de lapte, este alb-gălbui. După laptele de tranziție apare laptele matur. Se produce din a 10-a până în a 30-a zi, are o concentrație mai mare de lactoză, lipide și apă, de vitamine de grup B. Cu siguranță are minerale și anticorpi mai puțini decât colostrul dar are în comparație cu laptele artificial. Are o compoziție variabilă, la început fiind apos și transparent ca să potolească setea copilului și cu cât copilul suge mai mult cu atât devine mai gras ca să potolească foamea. Și de aici apar și greșeli de alăptare, când mama pune copilul la sân, 5 minute la unul, 5 minute la celălalt. El bea doar lapte de început, nu este sătul niciodată și mama spune că laptele ei nu este bun, că este apă chioară. Așa că trebuie să le spun să lase să golească un sân, să ajungă la laptele gras și apoi să mute copilul la celălalt sân. Este important să ajungă la laptele de sfârșit pentru că dă senzația de sațietate. Mai există laptele de înțărcare, care se secretă după 6 luni, nu mai are valoare calorică mare, pentru că natura știe că bebelușul începe să fie diversificat. Dar crește un pic mai mult cantitatea de anticorpi față de laptele matur. Se recomandă să alăptăm și după 6 luni pentru protecția copilului.
Ce trebuie să mănânce o mămică când alăptează?
Pentru mame aș spune că nimic nu este interzis în alăptare. Puteți mânca orice, dar testați. În primul rând alimentația femeii care alăptează trebuie să fie mai hipercalorică, mai bogată, echilibrată în proteine, legume, fructe. De exemplu, legumele. Toate gravidele mănâncă legume iar când au născut nu mai vor să mănânce ca să nu creeze dureri de burtică bebelușului. Eu spun să mâncați, dar nu 2 kg de mere. Începem cu jumătate de măr sau un măr și vedem dacă copilul tolerează. De asemenea, încercați varză, conopidă, fasole, mazăre. Sunt alimente care trebuie evitate. Dar dacă ați făcut varză și vreți 2 linguri, puteți să gustați. Încercați să evitați alimentele care balonează, cele care constipă, care vă fac dumneavoastră rău în primul rând. Dacă mâncăm o jumătate de roșie nu se întâmplă nimic. Dar dacă mâncăm un castron de salată de roșii s-ar putea să nu ne simțim grozav. Trebuie să evităm consumul de alcool și reamintesc că berea nu crește lactația. Dar putem băga copilul în comă alcoolică și nu sunt puține cazurile. Ar trebui să reducem fumatul. Am observat că majoritatea gravidelor evită să fumeze sau nu fumează, dar imediat cum au născut s-aur reapucat. Nu le spun să nu fumeze, ci dacă nu pot să renunțe să încerce să fumeze mai puțin. Nu pot judeca acel om, dar poate reușesc să îmbunătățesc ceva. Ar fi bine de evitat alimentele alergizante precum căpșuni, ouă, nuci. Ouăle au proteine de calitate, dar albușul este alergenic. Să avem grijă la ciocolată.
Câte tipuri de muls există și care este cel mai des folosit?
Aici este o problemă dureroasă. Sunt 3 tipuri de mult: mulsul manual, mulsul cu sticla și mulsul cu pompa. Mulsul manual îl recomand în general la colostru, dar mamele nu reușesc niciodată să se multă singure. Am văzut mii de gravide la cursurile mele și am explicat tot felul de tehnici, însă aproape niciuna nu reușește să se mulgă singură după naștere pentru că o doare, sânul este angorjat, nu știe cum să facă. Dacă ne mulgem manual este bine să punem un prosopel introdus în apă fierbinte și apoi pe sân. Sau un duș cald, sticle cu apă caldă. Masăm bine sânul dinspre periferie spre mamelon și frecăm mamelonul între degete pentru a stimula secreția de oxitocină. Apoi începem să mulgem. Prindem canalele galactofore între degete și apăsăm să extragem laptele. La manual ar fi bine să vă arate cineva prima dată pe propriul sân. La mulsul cu sticla este o tehnică folosită ocazional, când nu poate folosi pompa sau pompa nu este de calitate sau când nu are la dispoziție o pompă. Sau sânul este foarte angorjat. Se ia o sticlă cu gura largă de 3 cm și se umple cu apă fierbinte, se apucă cu un prosop și se varsă apa din sticlă, se răcește gura sticlei și se atașează la sân, la nivelul mamelonului; aburii din sticlă stimulează secreția lactată, iar prin răcire sticla provoacă un vid care duce la extracția laptelui, puțin câte puțin. Este o metodă care se folosește în urgență. Iar cea de-a treia metodă de muls este cu pompa. Pe piață există pompe manuale și pompe electrice. Sunt în general cel mai mare critic al pompelor de muls de pe piață; primesc de la mame sau de la producători. Știu procentual ce pompe sunt grozave. Le spun să nu facă economie aici pentru că vor da bani pe tampoane de sâni, pe unguente, durerea nu se poate cumpăra cu nimic. Iar dacă alăptatul li se va părea dureros vor ajunge să dea bani pe biberoane, pe tetine. La pompa manuală diferența este doar de preț și de confort. La cea electrică sunt mame comode sau foarte active. Se pun comprese cu apă caldă, se masează sânul. Dacă vrem să îi dăm copilului lapte din pompă neapărat, recipientul trebuie sterilizat. Majoritatea pompelor au o intensitate a sucțiunii și atunci trebuie reglată treptat. Multe pompe au o membrană, eu recomand să o dați la o parte în prima săptămână. Producătorii spun că este pentru masaj, dar vă spun din experiență că sucțiunea nu este atât de bună. Când folosim pompa, mamelonul trebuie introdus în mijlocul conului pompei și trebuie crescută treptat intensitatea mulsului; dacă o creștem rapid mama poate dezvolta răni.
În ce condiții recomanzi o pompă de sân?
În 99% din cazuri recomand, de 11 ani. Am o listă cu bagajul de spital, care este de fapt un bagaj pentru acasă, o dau mamelor. În loc să cumpere multe haine, le spun să pună banii deoparte pentru mai târziu. Dar la pompă le spun să nu facă economie pentru că banii respectivi se recuperează din lapte artificial, apă demineralizată, perie de curățat biberoane, sterilizator, multe obiecte trebuie achiziționate. O pompă bună poate ajuta mama să își golească sânul ușor și simplu și va fi ușor pentru ea să alăpteze. Dacă gestionează bine primele 2 săptămâni, să se mulgă și să ajungă la nivelul de lactație care îi trebuie copilului atunci totul este perfect. Mai recomand în patologie, când apar sâni angorjați, în mastită, în canale galactofore înfundate și le spun mamelor că 3 zile nu mai au altă activitate și trebuie să se ocupe de supt și de mult, ca să scape de noduli. Sunt multe situații în care o recomand și întotdeauna este pe lista cu bagajul pentru acasă.
Pompă manuală sau electrică?
Depinde de bugetul mamei. Dacă bugetul este mai mare recomand o pompă electrică pentru că este comod pentru ea, suntem într-o lume modernă. Dacă bugetul este mai mic spun o pompă manuală, dar să fie una bună. Pentru că decât o pompă electrică proastă, mai bine una manuală bună. Atunci îi spun să nu ia cea mai ieftină pompă.
Venim și cu vești bune pentru proaspetele mămici! 20% extra discount la produsele Philips Avent dacă se folosește codul QBEBE direct în coșul de cumpărături.
Cum oferim copilului laptele muls? La ce metode apelăm și în ce situații?
Sunt mai multe metode. Dacă am muls cu o pompă electrică sau cu una manuală, luăm recipientul care este gradat și știm cât am muls. Punem copilul pe braț și încercăm să îi dăm cu paharul, dar nu îi turnăm direct pentru că se poate îneca. Îl lăsăm să bea din el ca un pisoi. Mai putem să oferim cu seringa. Maternitățile care promovează alăptarea la sân și care oferă și pompelor în saloane mamelor oferă laptele cu seringa și atunci din recipient tragem laptele dacă pe mamă o dor sânii, are mameloane ombilicate, retractate, are ragade. Dacă nu, punem copilul direct la sân. Dacă ați plecat de acasă și ați lăsat lapte mult în frigider sau în congelator și este scos de membrii familiei, pot folosi pahar cu linguriță. Ori linguriță clasică și luăm și oferim copilului, dar trebuie să îi punem o bavețică, sau există diverse dispozitive pentru hrănit cu lingurița. Sau cu finger feed, adică introducem degetul în gurița copilului, unghiile tăiate scurt, cu pulpa în sus și putem pune un tub cum este cel de sondaj nazo-gastric, atașăm o seringă și introducem laptele. Sau mai există sistemul SNS sau linia suplimentară de supt, este mai des folosit pentru mamele care vor să se relacteze și creșteau lactația cu ajutorul lui, dar poate fi folosit și acel tub de la sistemul SNS. Dacă mama începe activitatea mult mai devreme recomand pompa electrică pentru că se duce la serviciu, are canale speciale sau trebuie să se mulgă mai mult dimineața sau seara.
Care sunt cele mai des întâlnite curiozități cu privire la muls pe care le-ai întâlnit?
Sunt în general legate de tătici. Cei mai haioși sunt tăticii care le știu pe toate și sunt o anumită categorie care sunt experți în alăptare, tăticii IT-iști. Care stă la calculator, citește și îmi zice ce studii a citit. Sau îmi zice că a citit el cum trebuie să mulgă și trage de sânul doamnei. Cel mai des le recomand să fie ei o pompă de muls dacă mama are canale înfundate pentru că laptele este bio, are anticorpi, nu pățesc nimic. Ei vin la cursuri și înțeleg cât de importantă este alăptarea și încearcă să o susțină pe mamă. Eu îi aplaud pe toți care fac asta, indiferent cu ce idee vin. Mama are nevoie de susținerea tatălui pentru că poate alăpta mai mult, altfel poate renunța.
Care este cel mai important sfat pe care îl poți oferi mămicilor pentru o alăptare reușită?
În primul rând, să alăpteze la cerere, când dorește copilul. Dacă avem un copil mai puturos, mai somnolent, să încercăm să îl atașăm. Nu va refuza sânul, când îi este foame va plânge. Să le oferim să sugă și ziua și noaptea, să nu facem pauze mai mari de 5 ore noaptea și de 3 ore ziua. Timpul de somn va crește treptat. Să le dați să sugă dimineața pentru că laptele este mai proteic. Să încercați să goliți sânii ritmic, să alternați, când stângul când dreptul și să-i goliți. Dacă sânul este angorjat, încercați să îl goliți. Iar dacă simțiți noduli încercați să masați zona respectivă și mulgeți. Este important ca atașarea copilului să fie corectă. Dacă copilul apucă doar mamelonul și auziți plescăitul specific nu este atașat corect. Evitați folosirea biberonului și a tetinei. Alăptați, alăptați, alăptați pentru că veți avea cu siguranță succes.