Mameloane crapate in alaptare - este normal?
Mameloanele crapate nu sunt un efect secundar al alaptarii, deci NU este normal ca acestea sa crape sau sa sangereze, dar se intampla destul de frecvent mamelor care alapteaza. Daca ai mameloanele crapate atunci cand alaptezi, inseamna ca exista o problema care trebuie sa fie corectata. Alaptarea nu ar trebui sa fie dureroasa.Este normal ca la inceputul alaptarii sfarcurile sa fie suprasolicitate si sa existe o sensibilitate in zona respectiva timp de cateva saptamani. Nu-ti face griji ca trece repede aceasta senzatie.
Cu toate acestea, daca ai dureri sau mameloanele sunt crapate si sangereaza din cauza alaptarii, atunci ai nevoie de tratament pentru a continua alaptarea.
Mameloanele crapate in alaptare - cauze
Pozitionarea incorecta a bebelusului la san si prinderea gresita a sanului de catre sugar sunt cele mai frecvente cauze ale "mameloanelor crapate". Asta inseamna ca, in cazul in care bebe nu sta bine la san, se va chinui sa suga si o va face incorect, tragand si chinuind mamelonul. De asemenea, in primele saptamani de viata, bebe abia invata sa suga si are nevoie de ajutor. Unii bebelusi incep alaptarea prin a prinde incorect cu gurita mamelonul mamei si ranindu-l. Alaptarea corecta presupune ca bebe sa prinda cu gurita larg deschisa tot mamelonul si nu doar sfarcul in sine. Daca bebe nu face acest lucru, va strivi mamelonul intre limba si cerul gurii. In acest fel, el va deveni crapat si posibil va sangera. Cu siguranta vei simti si o durere stridenta atunci cand bebe incepe sa suga. O schimbare in modul in care alaptezi ar putea schimba situatia.
Alte cauze ale "mameloanelor crapate" sunt:
• Creme, lotiuni sau sapunuri iritante. Sfarcurile in timpul sarcinii au ceea ce se numesc tuberculii lui Montgomery. Aceste glande sebacee produc lubrifianti antibacterieni care mentin mamelonul curat. Unele produse cosmetice pentru corp pot usca acest lubrifiant, provocand craparea mameloanelor.
• Folosirea incorecta a pompei de san poate duce la deteriorarea mameloanelor. Unele pompe pot rani tesutul mamar prin spargerea capilarelor si astfel se produce o sangerare pe sub piele in aceasta zona.
• Candidoza (sau alte infectii cu drojdii) ar putea sa provoace si ea iritarea si craparea mameloanelor. In acest caz si bebe va avea afte in gurita si limbuta foarte incarcata.
• Mameloanele ar putea fi crapate si din cauza unor eczeme solzoase care sunt provocate de uscarea pielii. De obicei, eczemele provoaca mancarimi si bubite rosii pe piele. Daca tu crezi ca ai eczeme, mergi la un medic dermatolog.
• Daca bebelusul are "limba legata" suptul devine dificil pentru el si dureros pentru mama."Limba legata" inseamna ca tesutul care leaga limba de "podeaua" gurii este prea scurt sau se extinde prea mult in partea din fata a limbii. Limba legata a bebelusului poate fi rezolvata foarte usor printr-o interventie chirurgicala minora.
Citeste si: Mameloane de silicon in alaptare
Mameloane crapate in alaptare - masuri si tratament
Daca simti mai mult decat sensibilitate in zona sfarcurilor, ar fi bine sa-ti iei cateva masuri pentru ca mameloanele sa nu se crape sau sa ajunga sa sangereze.
Iata ce poti face in timpul alaptarii:
• Verifica pozitia de alaptare a copilului si modul in care gurita lui a prins mamelonul.
• Incearca pozitii diferite de alaptare. Poti descoperi anumite pozitii in care bebe prinde mai bine si mai corect mamelonul.
• Pune-l prima data la sanul mai putin afectat (crapat). Bebelusii au tendinta sa raneasca mai rau primul san pentru ca le este foarte foame si sug nerabdatori, cu putere.
• Inainte de alaptare, aplica o compresa rece pentru a amorti zona ranita.
• Poti folosi mameloane de silicon atunci cand alaptezi.
Iata ce poti face dupa alaptare
• Curata usor sfarcurile, fara sa le freci cu un burete sau un prosop. Daca ai deja mameloanele crapate, spala sanii dupa fiecare alaptare cu apa usor calduta pentru a reduce riscul de infectie. O data pe zi, foloseste un sapun fara parfum, care nu irita sau usuca pielea si apoi clateste bine cu apa. Nu-ti da cu alcool, lotiuni, parfumuri pe sani.
• Pe cat posibil, lasa-ti sanii sa ia aer si in niciun caz nu purta haine si sutiene aspre care sa-ti irite si mai rau mameloanele.
• Poti incerca sa-ti cureti mameloanele cu ser fiziologic (aceasta apa sarata are aceeasi concentratie de sare ca lacrimile si nu ar trebui sa-ti provoace usturime).
• Foloseste un unguent antibacterian. Daca ai o rana deschisa, medicul iti va recomanda o crema cu lanolina sau mergi la o farmacie si intreaba de un unguent pentru care nu ai nevoie de reteta. Ar trebui sa utilizezi numai creme sau unguente cu lanolina special concepute pentru mamele care alapteaza. Multi Mam Balm de la Vavian Pharma protejeaza si hraneste pielea mamelonului inainte si dupa alaptare. Acest balsam pe baza de ceara de albine, fara gust si miros, previne iritatiile, este hipoalergenic, natural si inofensiv pentru bebe.
Multi Mam Balm 30 ml
Acestea previn uscarea pielii din zona mameloanelor si ajuta la vindecarea ranilor. Aplica unguentul respectiv pe pielea curata, dupa ce ai terminat de alaptat (dupa fiecare alaptare). De obicei, acest tratament ajuta mamelonul sa se refaca fara a se forma o crusta in zona respectiva. In plus, cremele speciale cu lanolina nu fac rau bebelusului, asa ca nu este nevoie sa cureti mameloanele inainte de alaptare.
• Poti incerca si pansamentele cu hidrogel concepute special pentru vindecarea mameloanelor. Aceste tampoane vindeca foarte rapid. Incearca sa eviti atingerea mamelonului cu mana inainte de aplicarea pansamentului - bacteriile de pe mana pot fi prinse sub pansament. Schimba tampoanele frecvent.
Pachetul Multi Mam Comprese de la Vavian Pharma vine in ajutorul tau pentru a diminua disconfortul datorat mameloanelor crapate. Compresele au rol antiinflamator , antiseptic si analgezic si nu afecteaza bebelusul. Ingredientele active din comprese ce nu contin conservanti, previn infectiile si imbunatatesc starea tesutului si mameloanelor.
• Intreaba un medic daca poti lua calmante (ibuprofen sau acetaminofen) cu o jumatate de ora inainte de alaptare. Ar putea sa te ajute reducand durerea si umflarea mameloanelor.
• In cazul in care alaptarea devine dureroasa, o poti intrerupe pentru o zi sau doua, insa, ai grija sa scoti cumva laptele din sani pentru a preveni inflamarea acestora. Daca pompa este cea care-ti provoaca aceasta suferinta, poti incerca sa o schimbi sau sa te mulgi usor cu mana.
• Cu un tratament adecvat mameloanele crapate, ar trebui sa se vindece rapid, astfel incat sa reiei alaptarea foarte repede. In caz contrar, risti sa-ti pierzi laptele.
• Mergi urgent la medic in cazul in care ai febra, inflamatie in zona sanilor, puroi sau alte semne de infectie. Bacteriile pot intra usor prin ranile deschise din zona sanilor si pot duce la infectii de san, cum ar fi mastita.
Citeste si: Alaptarea: semne ca bebelusul nu primeste suficient lapte
Mameloanele crapate afecteaza copilul?
Faptul ca tu ai mameloanele crapate nu afecteaza bebelusul. Chiar daca mameloanele sangereaza, copilul va continua sa suga linistit. In cazul in care inghite o cantitate foarte mica de sange, o va elimina prin scaun, insa nu va avea de suferit.
Bebelusul va suferi mai mult daca durerile te vor impiedica sa alaptezi, asa ca ar fi bine sa incerci sa previ "mameloanele crapate" printr-o pozitionare corecta a copilului la san si ajutandu-l pe pici sa prinda bine mamelonul atunci cand suge.
Citeste si: Cinci probleme la alaptare
Surse: storknet.com; babycenter.com; kellymom.com.