Legumele recomandate in alaptare

Legumele recomandate in alaptare

Irina Olteanu - Redactor Senior

Legumele si fructele constituie o parte importanta din alimentatia sanatoasa recomandata pe durata alaptarii. Desi detine proprietati galactogoge, usturoiul este o leguma al carei consum este relativ controversat. Iata din ce motiv se intampla acest lucru alaturi de alte informatii importante privitoare la legumele recomandate in alaptare.

Informatii importante

Desi este adevarat ca unele alimente intens aromate pot modifica gustul laptelui, majoritatea bebelusilor par sa savureze aroma laptelui matern, indiferent cum ar fi aceasta. Una dintre minunile laptelui de san consta in faptul ca poate suplini nevoile nutritionale ale bebelusului chiar si daca alimentatia mamei nu este cea optima; insa, daca dieta are prea putine calorii sau sunt excluse anumite grupe alimentare, este influentata in mod negativ calitatea si cantitatea laptelui.

Sunt recomandate pentru consum in timpul alaptarii alimente bogate in fier, proteine si calciu; surse de fier includ lintea, mazarea, legumele cu frunze verde inchis. Pentru a ajuta corpul sa asimileze mai bine fierul, consumati alimente bogate in vitamina C, precum fructe. Proteinele se regasesc si in surse vegetale cum sunt produsele din soia si leguminoasele, lintea, nucile, semintele si cerealele integrale. Sursele vegetale de calciu includ in primul rand legumele cu frunze verzi.

Citeste si: Chiar este influentata alaptarea de dieta mamei? Ce spun specialistii! 

alaptare

Legume recomandate in alaptare

Avocado - desi la origine fruct, acesta este de multe persoane considerat drept leguma. Dispune de o pulpa densa caloric, nu baloneaza si ofera grasimi sanatoase esentiale pentru mama si copil. O jumatate de cana din piure de avocado asigura aproape 200 calorii. O alternativa de grasimi la fel benefice precum cele din avocado este reprezentata de masline.
Cartofi si vinete - in functie de fiecare metabolism in parte, se poate sa le consumati fara probleme sau dimpotriva sa le evitati. Deoarece cartofii sunt bogati in fibre (pot cauza sau agrava gazele si diareea), este indicat sa-i decojiti daca va confruntati cu probleme digestive. Vinetele pot fi coape, fierte sau prajite si inlocuiesc cu succes alte alimente grase precum carnea.
Fasolea si lintea - ofera cantitati semnificative de vitamine, minerale, proteine si fibre. La fel ca si in cazul cartofilor, pot fi asociate cu tulburari digestive, insa daca le lasati la inmuiat timp de cateva ore si le clatiti bine inainte de a le gati veti preveni balonarea (acest procedeu reduce cantitatea de zaharuri naturale pe care leguminoasele le contin care cauzeaza balonarea). Fasolea cu boabe inchise la culoare este in plus bogata in fier, dar si in proteine de origine non-animala (pentru vegetarieni)
Cruciferele - aceasta categorie de legume este de obicei evitata de catre proaspetele mame, insa iata ca exista o solutie pentru a nu cauza vreun disconfort. Varza, broccoli, varza de Brussels pot fi pasate, marind astfel suprafata particulelor alimentare si crescand contactul cu enzimele digestive cand acestea parcurg tractul intestinal; vor fi mai usor asimilate si nu vor cauza gaze.

crucifere
Morcovii - sunt mai putin cunoscuti prin prisma calitatilor galactogoge de care dispun, dar asemenea spanacului, contin fitoestrogeni. Sunt si ei bogati in beta-caroten si vitamina A, ambele fiind componente importante pentru mamele care alapteaza. Se considera ca pot conferi energie suplimentara si pot imbunatati rezerva de lapte si calitatea sa.
Sparanghel - bogat in fibre, acid folic, vitaminele A, C si K, este un aliment plin de beneficii pentru mamele care alapteaza. In plus, contine fitoestrogeni; efectul acestora contribuie la stimularea lactatiei, iar continutul de fibre la o rezerva de lapte sanatoasa. De asemenea, sparanghelul contine si triptofan, un aminoacid esential care poate stimula prolactina, un hormon important pentru lactatie
Nautul - este folosit in bucataria mediteraneana si din Estul Mijlociu si este cunoscut drept galactogog inca din vremea Egiptului antic. Este bogat in proteine si contine fitoestrogeni. Humusul, un produs derivat din naut, cel mai cunoscut de altfel, constituie o modalitate sanatoasa de a savura aceasta leguma.
Spanac - este o sursa buna de calciu non-lactat, fier, vitamina C, K, A si folat, acesta din urma esential pentru gravide si femei care alapteaza. Ca si sparanghelul, contine si fitoestrogeni, considerati a stimula sanatatea tesutului mamar si lactatia (substante din plante care au proprietati similare estrogenului).

Doamna Luisa Florea, Nutritionist Dietetician si Vicepresedintele Clubului Sportiv specialistSanoSport www.nutritionistdietetician.ro www.facebook.com/nutritionistdietetician, telefon: 0751143348 ne ofera urmatoarele informatii: 

"Legumele recomandate in timpul alaptarii sunt legumele de sezon si legumele bogate in folati. Acestea din urma sunt legumele frunze (rucola, spanac, ceapa verde, praz), broccoli si avocado. Totodata, se recomanda legumele bogate in beta-caroten, cum sunt cartofii dulci, ardeiul rosu sau dovleacul. Legumele pot fi consumate crude, in salate, preparate la abur sau fierte in supe/ciorbe." 

De retinut

Deoarece nu contin zaharuri sau calorii, pe langa beneficiile aduse sanatatii, consumul de legume in timpul alaptarii combate obezitatea, problemele inimii, dar si diverse tipuri de cancer.
In general, materialele de specialitate recomanda evitarea unor anumite legume in timpul alaptarii, dupa cum urmeaza: ceapa, varza, usturoi, conopida, broccoli, varza de Brussels, castraveti si ardei verzi. Acestea in stare cruda pot trece bariera laptelui si deranja sistemul digestiv al bebelusilor (cauzeaza balonare si gaze), insa cand sunt preparate termic nu mai prezinta acelasi pericol. Usturoiului i se acorda de obicei cea mai mare atentie deoarece aroma sa se poate impregna in lapte pana la 2 ore dupa o masa. De asemenea, mai putin cunoscut este patrunjelul care poate reduce lactatia cand este consumat in cantitati considerabile.

usturoi 

Nu trebuie sa uitam de anumite cereale (incluse de multe persoane in categoria legumelor) ce pot cauza probleme grave de sanatate bebelusului cum sunt: plans inconsolabil, eczema, durere, scaune cu sange care pot indica o alergie la grau sau la porumb, dar si o intoleranta (inclusiv la soia).

In cazul in care considerati ca un aliment consumat este responsabil de probleme de sanatate ale bebelusului, verificati ce ati mancat cu 2-6 ore in prealabil. Discutati cu medicul inainte de a exclude din alimentatie orice aliment, mai ales daca este vorba de o intrega grupa de alimente deoarece pot aparea dezechilibre la nivel metabolic.

Urmartiti ca legumele achizitionate sa contina cat mai putine pesticide, conform unui raport din anul 2011, printre acestea numarandu-se: ceapa, avocado, sparanghel, mazare, vinete, varza, cartofi dulci si ciuperci. Optati pentru legume de sezon si producatori locali, daca aveti posibilitatea; produsele care parcurg distante lungi presupun si un nivel mai mare de pesticide.

Doamna Luisa Florea, Nutritionist Dietetician si Vicepresedintele Clubului Sportiv SanoSport www.nutritionistdietetician.ro, www.facebook.com/nutritionistdietetician, telefon: 0751143348
ne completeaza:

"Femeile care sufera de afectiuni tiroidiene, hipotiroirdism in special, ar fi recomandat sa evite consumul excesiv de crucifere nepreparate termic (broccoli, conopida, varza), deoarece contin substante gusogene.

Incercati sa mancati alimente proaspete in sezonul lor de aparitie. Cumparati de la producatorii locali sau produse cu cat mai putine ingrediente. De asemenea, ascultati-va corpul, de cele mai multe ori va transmite exact ceea ce are nevoie. "  

Citeste si: Alimentele permise si alimentele interzise in timpul alaptarii 

Surse: 

www.babycenter.com; http://breastfeeding.about.com; www.babble.com; www.babycenter.com;www.webmd.com;

www.mayoclinic.org; www.askdrsears.com; www.livestrong.com

Articolul urmator
Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme
Alăptarea a fost dăunătoare pentru sănătatea mea mintală și mi-aș fi dorit să mă opresc mai devreme

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum se prepară legumele congelate corect
    Cum se prepară legumele congelate corect

    O alimentație sănătoasă este asociată întotdeauna cu un consum cât mai ridicat de legume. Acestea furnizează vitamine, minerale, antioxidanți și fibre și sunt...

    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi
    Fructele și legumele conțin lactoză? Ce trebuie să știi

    Lactoza reprezintă zahărul natural din laptele matern, din produsele lactate și din laptele praf. Când organismul nu reușește să absoarbă lactoza, intervin diverse manifestări...

    Iubitului meu nu-i plac legumele, așa că le pun pe ascuns în mâncarea pe care o gătesc. Sunt o iubită rea?
    Iubitului meu nu-i plac legumele, așa că le pun pe ascuns în mâncarea pe care o gătesc. Sunt o iubită rea?

    Ca părinte, știi foarte bine cât de greu poate fi să îți convingi copilul să mănânce legume. Uneori parcă nici nu știi ce combinații culinare ingenioase să mai...

    Spălături în urechi: când sunt recomandate
    Spălături în urechi: când sunt recomandate

    S-ar putea să fii tentată să iei un tampon de bumbac și să te apuci de îndepărtat ceara imediat ce o vezi sau simți. Însă știai că ceara de ureche protejează canalul...

    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare
    Top 3 specii de pește recomandate în diversificare

    Carnea de pește nu trebuie să lipsească din alimentația noastră. Este bogată în proteine, acizi grași omega-3, vitamine precum D și B2 (riboflavină) și minerale precum fier,...

    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii
    Am folosit pompa de alăptare în public și am fost mustrată. Ce mi-aș fi dorit să știe toți oamenii

    Alăptarea în public este un subiect controversat, care generează două tabere mari și late: pro și contra. Această mămică de peste Ocean povestește experiența sa cu alăptarea...

    Tipuri de pește recomandate în sarcină
    Tipuri de pește recomandate în sarcină

    Peștele este unul dintre cele mai bune alimente pe care le poți consuma în sarcină. Da, ai citit bine! Deși multe viitoare mămici evita să mănânce pește în timpul...

    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?
    Lacrimi artificiale: când sunt recomandate?

    Lacrimile artificiale reprezintă o soluție oftalmică utilizată pentru a ameliora simptomele de ochi uscați și disconfort ocular asociate cu insuficiența lacrimală. Aceste soluții...

    © 2025 Qbebe