Fiziologia declansarii lactatiei este determinata de o serie de hormoni, cei mai importanti fiind progesteronul, prolactina, oxitocina si cortizolul. Fiecare dintre acesti hormoni produce o serie de modificari la nivelul organismului.
Este foarte important ca in timpul alaptarii sa folosesti produse de ingrijire dedicate, ce nu te vor afecta nici pe tine dar mai ales nu sunt periculoase pentru bebe.
Procesul de curatare si lubrifiere a sanilor are loc in mod natural, prin actiunea glandelor Montgomery. Secretia acestei glande curata eficient sanii, dar, de cele mai multe ori, este nevoie de ingrijire suplimentara deoarece sanii sunt foarte sensibili imediat dupa alaptare.
Cele mai multe mamici observa o marire semnificativa a sanilor, insotita de cresterea sensibilitatii acestora si de senzatia de mancare sau de gadilat in zona areolelor. Modificarile sunt destul de bruste si pot determina si aparitia unor vergeturi, precum si inchiderea la culoare a areolelor. Printre cele mai intalnite probleme cu care se confrunta mamicile care alapteaza se numara angorjarea sanilor, infundarea ductelor, mastita si candida mamara.
Care sunt cele mai frecvente afectiuni?
Angorjarea sanilor sau acumularea excesiva a laptelui in interiorul sanului apare in urma unui dezechilibru intre capacitatea de productie a glandei mamare si nevoile bebelusului, care suge mai putin lapte decat i se pune la dispozitie.
Infundarea ductelor este resimtita prin aparitia unei zone mai tari, dureroase si rosiatice, iar candida mamara se dezvolta in urma infectarii cu Candida Albicans. Candida mamara poate trece in canalele galactofore, iar de aici la bebelus, caz in care in gurita lui pot aparea pete albicioase.
Cum ingrijim sanii?
Pentru tratatarea si ameliorarea acestor simptome si afectiuni se recomanda:
- Aplicarea de dusuri calde sau comprese calde pe sani, chiar inainte de alaptare, pentru a ameliora senzatia de disconfort
Multi Mam Comprese pentru ingrijirea intensiva din timpul alaptarii este un produs destinat ingrijirii mameloanelor crapate si iritate ale femeilor care alapteaza.
Compresele au un efect camant si ajuta procesul natural de vindecare. Antiinflamator, antiseptic si analgezic, Multi Mam Comprese imbunatateste starea tesutului mameloanelor si areolei, datorita gelului ce contine ingrediente active precum ceara de albine, Helianthus Annuus si Propyl Gallate.
Gelul nu este toxic daca este inghitit, asadar nu prezinta niciun pericol pentru bebelusi.
- Utilizarea unei pompe de san pentru a goli sanii de laptele in exces
- Inceperea alaptarii cu sanul infundat (in cazul infundarii ductelor) pentru a mai elibera din presiune
- Utilizarea unui sutien corespunzator ca marime
- Protejeaza si hidrateaza bine zona areolara
Daca in mod normal folosesti produse de ingrijire cu un PH ridicat, in timpul alaptarii incearca sa excluzi din ritualul tau de ingrijire produsele care au potentialul de a afecta si usca zona mamara, precum sapunurile si gelurile de dus.
Aceste produse de ingrijire irita pielea mameloanelor, iar alaptarea poate deveni un proces neplacut si chiar dureros.
Pentru a evita uscarea sanilor, acestia trebuie hidratati corespunzator.
Multi Mam Lanolin este produsul destinat ingrijirii mameloanelor sensibile si uscate ale femeilor care alapteaza. Multi Mam Lanolin este natural, inofensiv si nu necesita indepartare inainte de alaptare. Multi Mam poate fi utilizat in orice moment al zilei, dar se recomanda aplicarea lui de cel putin doua ori in fiecare zi, pentru rezultate optime.