Ce fructe pot sa mananci cand alaptezi

Ce fructe pot sa mananci cand alaptezi

Roxana Cristea

Atunci cand alaptezi poti manca o varietate de fructe, mai putin citrice, care se fac vinovate, in parte, de gazele stomacale ale bebelusului. Fructele sunt recomandate a fi consumate in perioada alaptarii pentru ca sunt bogate in nutrimente care nu pot face decat bine atat bebelusului cat si mamei. In plus, unele fructe pot stimula productia de lapte si pot imbunatatii calitatea laptelui matern.

Pot sa mananc fructe cand alaptez?

 mama-care-zambeste-si-isi-alapteaza-bebelusul-si-tine-in-mana-un-marDa, poti si este chiar recomandat sa mananci fructe in perioada alaptarii. Mamele care alapteaza au nevoie de o cantitate mai mare de vitamine si minerale, asta si pentru ca nutrimentele sunt transferate copilului prin laptele matern. O alimentatie sanatoasa pentru un bebe abia nascut inseamna un lapte de calitate, care sa aiba toate nutrimentele pe care un copil mai mare sau un adult le poate lua din fructe, legume, carne, lactate. Cum bebe nu poate manca toate aceste bunatati, mama care alapteaza trebuie sa aiba grija la ceea ce mananca, astfel incat bebe sa primeasca un laptic imbogatit cu toate nutrimentele necesare cresterii si dezvoltarii.  In primul rand, o mama care alapteaza si bebelusul alaptat au nevoie de o cantitate mai mare de acid folic, proteine, iod, zinc, vitamina A si vitamina B6. Asta inseamna ca ar trebui sa consume 2-4 portii de fructe pe zi - doua portii de fructe bogate in vitamina C si acid folic, si cel putin o portie de fructe bogate in vitamina A.

Ce fructe pot sa mananc cand alaptez?

In alaptare poti manca:

  • pepenele galben
  • mango
  • portocale
  • caise
  • grepfruit
  • piersici
  • banane
  • mere
  • pere
  • kiwi
  • guava

Cu singura mentiune ca citricele, in cantitati mari, pot deranja stomacelul sensibil al copilului. Poti sa bei un suc de portocale la micul dejun, sau sa mananci un grapefruit dimineata, dar in restul zilei (si mai ales inainte de o sesiune de alaptare) evita citricele si mananca mai bine un mar, o banana, sau o para.
Fructele care contin foarte multa vitamina C, cum sunt ananasul, grapefruit, lamaile, portocalele (citricele, in general) pot provoca iritatii pe pielea copilului si pot provoca gaze la stomac.

 imagine-cu-un-pepene-galben-taiatJan Barger, consultant in lactatie, spune: "Portocalele sau celelalte citrice aduc un aport important de vitamine si trebuie consumate de o proaspata mamica, dar in cantitati reduse si niciodata in timp ce bebe se afla la san si papa. Daca alaptati, nu exagerati cu sucurile de citrice, un pahar la micul dejun fiind suficient. Citricele si in special sucul de citrice pot deranja si irita bebelusul. In primele luni de viata, sistemul digestiv al copilului nu este pe deplin dezvoltat, este imatur si poate fi sensibil la mai multe alimente, inclusiv citrice. Daca ai consumat citrice si observi ca bebe devine agitat si are mai multe gaze decat de obicei, ar fi bine sa reduci consumul sau chiar sa nu mai mananci niciun astfel de fruct pana cand bebe implineste 3-4 luni. Este recomandat sa bei multa apa in timp ce alaptezi pana cand sistemul digestiv al bebelusului se mai maturizeaza. Trebuie sa stiti ca nu este o regula... multe mamici mananca orice leguma si orice fruct si bebelusul alaptat la san nu are nicio problema. In schimb, alte mamici observa agitatie si crize acute de colici atunci cand consuma prea multe citrice. Depinde foarte mult si de alimentatia mamei in timpul sarcinii. Daca mama a consumat multe fructe, inclusiv citrice, in timpul sarcinii, multi specialisti spun ca bebe este deja obisnuit si nu va avea niciun fel de reactie la fructele "interzise" in timpul alaptarii. Prunele, pepene rosu, capsunile, ciresele pot provoca aceleasi efecte, asa ca ar trebui consumate cu moderatie".

Fructe care stimuleaza lactatia

Potrivit unui articol publicat in 2008 in "Jurnalul Alaptarii" (Journal of Human Lactation), smochinele, curmalele si caisele pot ajuta la cresterea productiei de lapte. Americanii vorbesc si ei despre asa numitele "galactogogues", adica alimente, ierburi sau medicamente care stimuleaza lactatia. Printre lista acestor produse, gasim si fructele enumerate mai sus. Specialistii spun ca o jumatate de cana de curmale ar putea sa te ajute sa produci mai mult lapte pentru bebelusul tau.

Bananele sunt permise când alăptezi?

Da, bananele intră pe lista cu fructe premise în alăptare datorită nutrienților pe care acestea le conțin, cum ar fi potasiul, calciul și vitamina C.

O banană pe zi poate fi un snack ideal, fiind o sursă bună de energie. Bogate în potasiu, aceste fructe asigură buna funcționare a impulsurilor nervoase, care ajută contracțiile musculare. Totodată, ele sunt o sursă bogată de fibre și prin conținutul de probiotice stimulează creșterea bacteriilor bune din intestin.

Bananele sunt fructe premise în alăptare și datorită faptului că au un conținut de 25% de vitamina B6 care ajută la dezvoltarea anticorpilor esențiali în lupta împotriva infecțiilor, dar reglează și nivelul hormonilor. Nu în ultimul rând, tot bananele te ajută să dormi mai bine și îți stimulează memoria.

Capsunile in timpul alaptarii

 capsuna-taiataSpecialistii in alaptare avertizeaza asupra consumului de capsuni si arahide in timpul alaptarii. Acestea sunt alimente extrem de alergene, care odata ajunse in laptele matern, poate face ca bebelusul sa dezvolte, mai tarziu in viata, o alergie serioasa la aceste alimente. Cel mai bine ar fi sa vorbesti despre acest subiect si cu un medic pediatru sau cu un consultant de alaptare.

Gutui în alăptare

Nu există date științifice cum că gutuia ar fi dăunătoare în alăptare, însă unii medici recomandă ca mama să nu introducă gutuia în alimentație până ce copilul nu împlinește trei luni, din cauza faptului că ar duce la tulburări digestive. De asemenea, gutuile ar trebui consumate fiarte, în compoturi sau gemuri, nu crude, implicit curățate de coajă și semințe. Astfel, nu se cunoaște cu certitudine dacă gutuia se află pe lista cu fructe permise în alăptare, de aceea trebuie să o consumi cât mai rar posibil.

După ce copilul a împlinit trei luni, poți introduce gutuia treptat în dieta ta și să te bucuri de beneficiile ei. Printre acestea se numără conținutul ridicat de vitamina C, care ajută sistemul imunitar, dar și nutrienții care previn inflamarea intestinului, sporind astfel digestia. Totodată, conținutul generos de fier al gutuii previne anemia.

Struguri în alăptare

Strugurii sunt fructe cu un aport important de vitamine care în mod normal nu afectează alăptarea. Deși sunt fructe permise în alăptare, unele mame care mănâncă struguri în perioada în care alăptează descoperă că bebelușii lor încep să aibă probleme cu stomacul. De asemenea, bebelușilor care au colici li se agravează problemele atunci când mamele lor consumă struguri pe perioada alăptării. Cel mai bine este ca mamele care alăptează și vor să consume struguri să vorbească înainte cu doctorul lor pentru a ști sigur că ei se află pe lista cu fructe permise în alăptare.

femeie-care-tine-un-ciorchine-cu-struguri-albi-in-maini

În același timp, dacă vrei să consumi struguri pe perioada alăptării, cel mai bine este să eviți să mănânci alte fructe pentru două sau trei zile. Dacă apar probleme digestive la copil, vei știi că strugurii pot fi motivul acestor probleme. Astfel, dacă vrei să mănânci struguri pe perioada alăptării, cel mai bine este să faci acest lucru cu moderație. O alternativă la struguri o reprezintă niște fructe de pădure pline de carbohidrați sănătoși, pentru a fi energică toată ziua. Afinele și zmeura sunt fructe permise în alăptare care vor înlocui măcar pentru o perioadă strugurii.

Kaki în alăptare

Din punct de vedere al benefiicilor pentru copil, kaki se încadrează pe lista fructelor premise în alăptare, deoarece este bogat în fier, care joacă un rol important în formarea celulelor roșii la bebeluș. De asemenea, el ajută foarte mult sistemul imunitar atât al mamei, cât și al copilului. Totodată, kaki este benefic și când vine vorba de reglarea nivelului de hormoni după naștere. Tocmai pentru că face parte din categoria de fructe permise în alăptare, este recomandat să consumi des kaki, dar curățat de coajă.

Papaya in timpul alaptarii

 un-papaya-taiat-si-unul-intregPotrivit unui studiu recunoscut la nivel international (Mobi Motherhood), un papaia verde este folosit intens de mamele din Asia care alapteaza. Papaya verde contine enzime, vitamine si minerale, inclusiv vitaminele A, B, C si E. specialistii sugereaza fierberea fructului inainte de consum, pentru a se inmuia "carnea" tare a acestui fruct.

Centrul de cercetare Monell (Monell Chemical Senses Center) a publicat in revista "Pediatrics", un studiu care arata ca un copil va manca mai multe fructe daca, in timpul alaptarii, mama lui a consumat o cantitate generoasa de fructe.
Dr. Julie A. Mennella, autorul principal al studiului, spune ca: "Daca mama mananca diferite fructe in timpul alaptarii, laptele matern preia din gustul fructului respectiv si astfel bebelusul va manca si fructul in sine atunci cand va trece la alimentatia solida, pentru ca va il va recunoaste dupa gust. Consumul de fructe si legume previne obezitatea, diabetul si anumite tipuri de cancer. In consecinta, este important sa manacam cat mai des si mai multe astfel de alimente. Studiul in cauza a fost conceput pentru a testa experientele senzoriale timpurii cu privire la dezvoltarea unor modele sanatoase de alimentatie. Au fost studiati 45 de sugari, 20 dintre ei fiind alaptati la san. Au fost formate doua grupe combinate si un grup a fost hranit cu fasole verde, celalat cu fasole verde si piersici, timp de 8 zile consecutiv. Sugarii hraniti la san au mancat piersicile mai bine, mai mult si pentru o perioada mai lunga de timp, decat sugarii hraniti cu formula de lapte. In concluzie, alaptarea confera un avantaj pentru acceptarea rapida si usoara a alimentelor noi (de catre copil), dar numai in cazul in care mama consuma in mod frecvent acest aliment in timpul alaptarii".

Ce legume sunt permise în alăptare?

Pe lângă toate aceste fructe permise în alăptare de mai sus, trebuie să știi și care sunt legumele pe care nu trebuie să lipsească din dieta ta. Astfel, legumele permise în alăptare sunt:

  • Salata: este bogată în calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu. Pe deasupra, aceasta are un conținut foarte ridicat de apă, dar este săracă în calorii și conține vitaminele A, B6, C și E.
  • Ardeiul gras: este o altă legumă pe care medicii o recomandă, deoarece are un conținut aproape integral de apă, respectiv peste 90%, și au un aport caloric redus. Totodată, ardeiul gras este bogat în vitaminele A, C, potasiu, acid folic și fibre.
  • Morcovii: sunt legume care stimulează lactația și sunt bogați în fitoestrogeni, vitamina A și betacaroten, care pot oferi mamelor aflate în perioada de alăptare un aport suplimentar de energie.
  • Spanacul: este și el o sursă foarte bună de fier, calciu, vitamina A și K, însă nu trebuie consumat crud, întrucât conține acid oxalic și poate împiedica absorbția acestor nutrienți. Gătit, în schimb, el poate fi consumat cu încredere de către mamele care alăptează.
  • Semințele de dovleac: sunt o sursă bogată de proteine, fibre și fier, care ajută la funcționarea celulelor cerebrale și nervoase. Doza zilnică recomandată pentru mămicile care alăptează este de aproximativ 30 de grame de semințe de dovleac.

Alimente interzise în alăptare

Poate nu știai până acum, dar o mare parte dintre alimentele pe care le consumi în mod frecvent sunt interzise în timpul alăptării.

ceasca-cu-cafea-pe-o-farfurie-plina-cu-boabe-de-cafea-si-o-lingurita-langa-ceasca

În acest sens, pe lângă fructe permise în alăptare și legume, trebuie să ți cont și de ceea ce nu ai voie să mănânci cât timp alăptezi. Astfel, alimentele care nu sunt recomandate în timpul alăptării includ:

  • Alcoolul: inhibă producția de oxitocină, un hormon eliberat de glandele mamare atunci când bebelușul apucă mamelonul. Dacă nivelul de oxitocină scade, atunci volumul de lapte este și el mai mic.
  • Lactate nepasteurizate: Listeria este bacteria ce se găsește în majoritatea lactatelor nepasteurizate, cum ar fi brânzeturile moi (brie, camembert) sau cele cu mucegai. Astfel de brânzteuri nu sunt bune în alăptare, de aceea așteaptă până după înțărcare pentru a le consuma.
  • Băuturi acidulate: înrăutățesc crizelele de colici ale bebelușului, iar pentru mămică provoacă disconforturi la nivelul tractului digestiv, cum ar fi balonarea sau senzația de greață.
  • Cofeina: o parte din ea ajunge în laptele matern. Metabolizarea cofeinei de către bebeluș îl va face irscibil și va avea perioade lungi de insomnie. Limitează consumul de cafea și ciocolată. În locul cafelei, poți bea un ceai îndulcit cu puțină miere, deoarece acesta îți va oferi energia de care ai nevoie. Ceaiurile de mușețel, zmeură, ghimbir, măceșe sau fenicul sunt recomandate în timpul alăptării.
  • Ceapa și usturoiul: fac amar laptele matern. Ambele au un gust extrem de puternic și nu trebuie consumate, în nicun caz, în formă crudă.
  • Condimentele: ardeiul iute, piperul, șofranul, tarhonul sau coriandrul nu trebuie consumate în primele luni de alăptare, deoarece îi pot provoca diaree celui mic.
  • Alimentele crude: Salmonella și E.coli sunt două bacterii foarte periculoase ce pot fi luate din alimentele nepreparate termic, precum ouă crude, sushi sau carne. De asemenea, legumele și fructele nespălate sunt, la rândul lor, o sursă de paraziți. Infecțiile dau simptome grave la bebeluși cum ar fi convulsiile, îngălbenirea pielii sau infecții ale ochilor.

Ai grija la ce fructe sunt permise in alaptare si care nu sunt, deoarece unele produse pe care deja le aveai in dieta ta dinainte de nastere ii pot provoca neplaceri bebelusului tau. In schimb, de aceste fructe permise in alaptare trebuie sa te bucuri, fiindca ele iti furnizeaza nutrienti esentiali pentru functionarea normala a organismului. 

Surse: livestrong.com, breastfeeding.about.com; birth.com.au; sciencedaily.com.

Articolul urmator
Mi-am lăsat cea mai bună prietenă să-mi alăpteze copilul ca să pot ieși în oraș
Mi-am lăsat cea mai bună prietenă să-mi alăpteze copilul ca să pot ieși în oraș

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac
    Ce să mănânci când ai aciditate la stomac

    Suferi de arsuri gastrice, după fiecare masă? Aciditatea gastrică este o afecțiune cronică, care apare atunci când acidul gastric se întoarce frecvent în esofag, ceea...

    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute
    Ce să mănânci la menopauză, ca să previi simptomele neplăcute

    Menopauza marchează sfârșitul perioadei fertile și se instalează la aproximativ 12 luni de la încheierea ultimei menstruații. În condițiile în care menopauza...

    Elevii nu mai pot fi exmatriculați. Când intră legea în vigoare
    Elevii nu mai pot fi exmatriculați. Când intră legea în vigoare

    A fost semnat și aprobat noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP). Astfel, conform noilor prevederi, de la 1...

    Cum să mă descurc cu anxietatea copilului meu când nu o pot controla pe a mea?
    Cum să mă descurc cu anxietatea copilului meu când nu o pot controla pe a mea?

    Anxietatea poate apărea la orice vârstă și din păcate, chiar dacă am ajuns în punctul în care ne-am obișnuit cu ea și nu ne mai sperie ca odinioară, tot trebuie să...

    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc
    Părinții își pot lua concediu pentru a avea grijă de copii când se îmbolnăvesc

    Președintele României a promulgat ieri legea prin care părinții își pot lua concediu și pot beneficia de indemnizație pentru a avea grijă de copii când aceștia se...

    15 fructe care ajută ficatul
    15 fructe care ajută ficatul

    Fructele joacă un rol crucial în menținerea și îmbunătățirea sănătății ficatului, oferind o modalitate naturală și delicioasă de a susține unul dintre cele mai...

    Dieta anti-imbătrânire: ce să mănânci ca să te menții tânără
    Dieta anti-imbătrânire: ce să mănânci ca să te menții tânără

    În ultimul deceniu, cercetările din domeniul dietei și dermatologiei au explodat. Deși se cunoștea de mult timp legătura dintre factorii alimentari și modificările cutanate,...

    Zodiile care nu-și pot controla furia! Tună și fulgeră când te aștepți mai puțin
    Zodiile care nu-și pot controla furia! Tună și fulgeră când te aștepți mai puțin

    Ar fi bine să nu superi acești șase nativi, dacă nu vrei să declanșezi o cascadă de emoții intense, revoltă și furie. Șase sunt nativii zodiacului care nu își pot ține...

    © 2025 Qbebe