10 fructe pe care le poți mânca atunci când alăptezi

10 fructe pe care le poți mânca atunci când alăptezi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fructele trebuie neapărat să facă parte din meniul unei femei care alăptează. Astfel, ele sunt bogate în nutrienți valoroși și fibre, care vor contribui nu numai la funcționarea optimă a organismului, dar pot stimula și procesul de lactație. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla care sunt unele dintre cele mai recomandate fructe în alăptare, ideale pentru a fi consumate proaspete.

Papaya

Specialiștii vorbesc despre papaya ca fiind unul dintre cele mai recomandate pentru mamele care alăptează. Fie că vorbim despre papaya verde, fie că vorbim despre papaya bine coaptă, ambele ne pot oferi beneficii dacă le vom consuma în această perioadă.
De pildă, papaya verde are proprietățile unui galactogog, în sensul în care are capacitatea de a stimula procesul de lactație. De asemenea, se spune că aceasta are un efect benefic asupra țesutului mamar și conține enzime cu rol antiinflamator, ideale mai ales pentru mamele ce au născut de curând.
Papaya coaptă este și ea plină de astfel de enzime, dar conține și vitamine foarte utile, precum vitaminele A și C. S-a estimat că o ceașcă de miez de papaya poate asigura necesarul zilnic de vitamina C pentru un adult, iar aceeași cantitate va furniza și mai bine de 30% din necesarul zilnic de vitamina A.
În același timp, papaya este unul dintre fructele potrivite pentru o mamă care alăptează pentru că are și proprietățile unui sedativ natural. Este deci binevenită pentru o proaspătă mămică, ajutând-o să se relaxeze mai ușor.

Papaya pe farfurie

Afinele

Sunt considerate de către specialiști ca fiind unele dintre cele mai bune fructe pentru o mamă care alăptează.
Pe de o parte, afinele sunt foarte bogate în antioxidanți, ce te vor proteja de radicalii liberi și de infecții. Pe de altă parte, afinele conțin vitaminele A și K, dar și calciu, potasiu și carbohidrați sănătoși.
Consumă-le cât mai des, proaspete, fie ca atare, fie în smoothie-uri, sucuri, salate sau alături de iaurt/lapte și cereale integrale.

Citește și: Fructele recomandate in alaptare

Avocado

Și despre acest fruct se spune că este adecvat pentru o mamă ce alăptează, în condițiile în care este bogat în tot felul de acizi grași tip Omega (Omega-3, 6 și 9). Acești acizi au rolul de a îmbunătăți procesul de lactație. De asemenea, avocado vor regla nivelul colesterolului și al zahărului din sânge.
Avocado poate fi consumat oricând, fie în salate, sosuri sau pur și simplu ca atare, ca o gustare binevenită.

Femeie cu o farfurie plina de caiseCaisele

În special caisele proaspete sunt indicate pentru perioada în care alăptezi. Ele sunt bogate în vitaminele A și C, dar și în minerale precum potasiul sau calciul. În același timp, caisele conțin fibre, îmbunătățind considerabil tranzitul intestinal.
Un motiv în plus pentru a consuma caise în timp ce alăptezi este și descoperirea unor cercetări recente: caisele sunt un galactogog natural, ce conțin un fel de fitoestrogeni, capabili să stimuleze lactația.
Ca și alte alimente cu proprietăți de stimulare a lactației, caisele sunt bogate în triptofan, ce va crește în mod natural producția de prolactină.
Alături de caise proaspete, poți opta cu încredere și pentru caisele uscate, în condițiile în care și ele conțin calciu și substanțe similare fitoestrogenilor.

Portocalele

Medicii sunt de părere că o mamă care alăptează are nevoie de mai multă vitamina C decât în perioada sarcinii. Explicația este următoarea: vitamina C ajunsă în laptele matern are un rol esențial în dezvoltarea oaselor, mușchilor și dinților bebelușului. Totodată, această vitamină va contribui la refacerea țesuturilor mamei.
Deși există păreri conform cărora acidul din portocale va afecta calitatea laptelui și le poate produce tulburări digestive bebelușilor, specialiștii sunt de părere că acest fenomen nu este prea frecvent. Pentru a testa reacția bebelușului la acidul citric din portocală, consumă portocale în cantități foarte mici. În situația în care se întâmplă ca al tău bebeluș să aibă diaree, vei întrerupe consumul acestui fruct pentru o perioadă.
Dar dacă nu vei observa nimic în neregulă cu bebelușul, poți încerca să mănânci 2 portocale mici pe zi.

Bananele

Motivul principal pentru care ar trebui ca banana să nu-ți lipsească din alimentație când alăptezi este că aceasta te va ajuta să-ți crești în mod natural nivelul de acid folic, atât de important pentru imunitatea ta și a bebelușului tău.
De asemenea, banana este bogată în potasiu și magneziu, ce te vor ajuta să fii mai puțin predispusă depresiei și să te relaxezi.
Nu în ultimul rând, banana îți va fi utilă deoarece îți va furniza o parte dintre caloriile pe care le pierzi când alăptezi.

Pepenele galben

Merită și el inclus în rândul fructelor adecvate în alăptare. Să aflăm de ce:
• 1 cană de pepene galben ne poate oferi doza zilnică recomandată de vitamina A, jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina C
• Pepenele galben este o sursă excelentă de fibre
• Datorită conținutului de vitamina C, pepenele galben va facilita absorbția de fier, atât de necesar în perioada alăptării
• Este bogat în apă, ajuntându-ne să ne menținem mai ușor nivelul optim de hidratare al organismului
Practic, pepenele galben este un fruct ce ne va ajuta să beneficiem de un conținut adecvat de vitamine și minerale, așa că nu va trebui să-l excludem din meniul nostru.

Căpșunele

Ar trebui ca și ele să facă parte din meniul de fructe proaspete din perioada în care alăptezi. Căpșunele sunt o sursă excelentă de fier, de vitamina C, potasiu și magneziu.
O altă calitate ce le face binevenite dacă alăptezi este că sunt și bogate în apă, ceea ce te va ajuta să te menții bine hidratată. Acest lucru este esențial pentru o bună calitate a laptelui matern.
Înainte de a te apuca să consumi căpșune când alăptezi trebuie să te gândești dacă nu cumva ai intoleranță/alergie sau dacă ai un istoric în familie în privința alergiei la căpșune. În condițiile în care alergenii pot trece în laptele tău, trebuie neapărat să consulți un medic înainte de a decide dacă și cum să consumi căpșune.

Zmeura

Și ea face parte dintre fructele potrivite pentru perioada de alăptare. Astfel, zmeura este săracă în calorii, bogată în apă, dar plină de antioxidanți valoroși, inclusiv vitamina C. De aceea, ea are proprietăți antiinflamatoare, promovând o funcționare optimă a sistemului imunitar.
Încearcă să incluzi câte o mână de zmeură în meniul de zi cu zi, pe care să o consumi proaspătă, ca atare, cu iaurt, cu cereale integrale sau în salate.

Merișoarele

Le poți consuma și pe acestea proaspete, în perioada în care alăptezi.
Merișoarele sunt bogate în nutrienți valoroși precum vitamina C, potasiu, cupru și zinc. În plus, sunt pline de antioxidanți valoroși, ceea ce va contribui la întărirea sistemului tău imunitar. Tot datorită prezenței antioxidanților merișoarele au și proprietăți antiinflamatorii, numai bune pentru o mamă care alăptează.
Nu în ultimul rând, ele te pot feri de contactarea unor infecții urinare și îți pot îmbunătăți microflora intestinală.
Nu ocoli merișoarele dacă alăptezi și nu uita că este recomandabil să le consumi și sub formă de suc proaspăt.

Citește și: Meniul ideal pentru perioada alăptării

Voi știați până acum ce fructe proaspete sunt benefice pentru perioada de alăptare?

Surse:
www.justmommies.com; www.momjunction.com; www.thebump.com;www.thediamethod.com

Surse poze:
www.pixabay.com

 

Articolul urmator
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce este sparanghelul și cum îl poți mânca
    Ce este sparanghelul și cum îl poți mânca

    O legumă delicioasă, plină de nutrienți și foarte populară în bucătăria internațională, sparanghelul poate fi gătit în diverse modalități, oferindu-le felurilor de...

    Câte cuișoare poți mânca pe zi și idei de consum
    Câte cuișoare poți mânca pe zi și idei de consum

    Cuisoarele sunt mugurii necopți ai copacului de cuișoare, cunoscut sub numele științific de Syzygium aromaticum. Acest copac este originar din Indonezia, dar se găsește, în...

    NU, viața mea nu a început atunci când am devenit mamă. De fapt, atunci s-a cam sfârșit
    NU, viața mea nu a început atunci când am devenit mamă. De fapt, atunci s-a cam sfârșit

    Când viața de tânără fără griji, fără explicații date la orice pas, cu libertate deplină ia sfârșit, începe o nouă viață. După ce aduce pe lume copii,...

    7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar
    7 moduri prin care păstrezi relația de cuplu solidă, atunci când crești un preșcolar

    Ca orice altă relație din viața noastră, relația cu partenerul trebuie hrănită și îngrijită, ca cea mai prețioasă floare. Uite 7 moduri prin care poți avea grijă de...

    Zodiile care iartă mereu atunci când sunt înșelate
    Zodiile care iartă mereu atunci când sunt înșelate

    Să descoperi că ești înșelată este o experiență care îți aduce multă suferință, determinându-te adesea să te îndoiești de tine. Cum alegi să...

    Da, urăsc sunetul pe care îl fac copiii atunci când aleargă în casă
    Da, urăsc sunetul pe care îl fac copiii atunci când aleargă în casă

    O femeie mărturisește pe un forum de parenting din Marea Britanie că urăște sunetul pe care îl fac copiii atunci când aleargă prin casă. „Știu că toată lumea o...

    4 zodii care renunță la relații atunci când devin prea complicate
    4 zodii care renunță la relații atunci când devin prea complicate

    Unele zodii rămân lângă partener la bine și la greu, însă altele preferă să nu se complice și să renunțe atunci când în relație apar anumite...

    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce
    10 sfaturi care te vor ajuta să rămâi cu o atitudine pozitivă chiar și atunci când copilul refuză să mănânce

    Fiecare copil trece prin etapa în care refuză să mănânce aproape tot ce i se oferă. Dacă al tău copil se află în această etapă în prezent și vrei să-l...

    © 2024 Qbebe