Cafeaua în timpul alăptării

Cafeaua în timpul alăptării

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru cele mai multe dintre noi, cafeaua este unul dintre micile „răsfățuri", pe care îl dorim în fiecare zi. Când suntem mămici și alăptăm pe cale naturală, este important să știm că putem consuma cafea în continuare, dar trebuie să facem acest lucru cu prudență și moderație. În caz contrar, riscăm nu numai să-i provocăm bebelușului diverse reacții adverse, dar și noi putem avea de suferit. Ține cont de sfaturile din articolul de mai jos, astfel încât să te poți bucura în continuare de cafeaua zilnică și să-ți poți alăpta micuțul pentru un timp cât mai îndelungat.

Este sigur consumul de cafea în timpul alăptării?

Experții ne asigură că da, putem consuma cafea în timp ce alăptăm. Desigur, opiniile lor diferă în ceea ce privește cantitatea de cafea pe care o putem bea în această perioadă, astfel încât să nu existe probleme nici pentru noi, nici pentru bebeluș. De exemplu, Asociația Americană de Pediatrie recomandă consumul de 2-3 cești de cafea pe zi, în timp ce o organizație internațională ce promovează alăptarea pe cale naturală este de părere că pot fi consumate până la cel mult 5 cești de cafea pe zi.
Desigur, aceste cantități sunt oarecum relative, întrucât trebuie să se țină cont și de dimensiunea ceștii și de tipul de cafea băută de către mama ce alăptează. Ca regulă generală însă, este ideal să consumăm cafeină în cantități moderate (nu mai mult de 300 de mg pe zi) și să nu optăm pentru tipuri de cafea ce ne-ar furniza multă cafeină, precum expresso. Iar dacă alegem totuși această variantă, este bine să ne străduim să adăugăm lapte sau frișcă, menite să mai atenueze din „tăria” cafeinei.

Trebuie sa ai grija ce fel de cafea bei in timpul alaptarii
Este bine să mai ținem cont și de următoarea regulă: fiecare bebeluș este diferit, așa că poate reacționa diferit la cafeina ajunsă în laptele matern. Odată ce cafeina ajunge în sângele mamei, o mică parte din ea (cam 1%) se va transmite în lapte. Nivelul maxim de cafeină din acesta este la câteva ore după ce ai consumat cafea sau orice alt produs pe bază de cafeină.
Acesta este motivul pentru care este esențial să-ți urmărești cu atenție bebelușul după ce l-ai alăptat, astfel încât să observi eventuale modificări ce ar putea surveni ca urmare a faptului că ai baut cafea înainte să alăptezi.

Ce reacții ar putea avea bebelușul, atunci când bei cafea în timpul alăptării?

Așa cum tocmai s-a menționat, fiecare bebeluș reacționează diferit la cafeina din laptele matern. Cu alte cuvinte, este posibil ca al tău micuț să nu aibă nicio reacție neobișnuită după ce a fost alăptat sau, dimpotrivă, să observi la el unele reacții nefirești. Printre cele mai comune asemenea reacții se numără:
• o stare generală de agitație
• imposibilitatea de a adormi/bebelușul adoarme mai greu ca de obicei
• este mofturos și refuză să fie alăptat
• episoade de diaree

Acestea din urmă survin ca urmare a unei intoleranțe la cafeină în general, nu neapărat la cea din cafea.
În unele cazuri poate fi nevoie și de o săptămână până ce bebelușul va scăpa de aceste manifestări neplăcute și, desigur, preferabil este să consulți un medic. Cu siguranță că acesta te va sfătui să renunți la cafea o vreme pentru a vedea ce se întâmplă cu bebelușul.

Capacitatea organismului bebelușului de a procesa cafeina se modifică rapid odată cu înaintarea în vârstă. De pildă, un bebeluș în primele trei luni de viață va avea nevoie de până la 160 de ore pentru a procesa cafeina, în timp ce unul ce se apropie de vârsta de 6 luni va avea nevoie de 2-4 ore pentru a procesa această substanță.
Înainte de a renunța complet la cafea în timpul alăptării, renunță la ea timp de o săptămână. Vezi dacă, în acest interval, bebelușul tău devine mai puțin agitat și se comportă normal. Dacă nu sesisezi acest lucru, este clar că, din păcate, va trebui să nu mai bei cafea în timp ce alăptezi.

Cafeaua din timpul alaptarii poate sa ii provoace bebelusului diverse reactii adverse

Citește și: Dieta potrivita pentru o mama ce alapteaza

Ce efecte poate avea asupra mamei care alăptează un consum excesiv de cafeină?

Excesul de cafeină, fie că provine din cafea, fie din alte surse (precum băuturi energizante, ceai, diferite medicamente etc.), le poate fi dăunător mamelor care alăptează. Iată doar câteva exemple de reacții produse de cafeină:
Prea multă cafeină deshidratează, așa că este posibil ca volumul laptelui matern să fie afectat. O măsură pentru a preîntâmpina o astfel de reacție este să bei cât mai multă apă după ce ai băut cafea sau alte produse cu cafeină.
Te va împiedica să dormi în momentele în care ai putea face acest lucru- Desigur, pe timpul zilei, cafeina te poate face mai energică. Dar dacă ai vrea să mai ai parte de un „pui” de somn când al tău micuț doarme, nu vei mai putea face acest lucru. Evită, pe cât posibil, să consumi cafea sau orice alt produs cu cafeină după orele prânzului.
Cafeina poate să afecteze capacitatea laptelui matern de a ajunge la nivelul sânilor- Când suge, bebelușul va atinge niște nervi existenți la nivelul sfârcurilor. Aceștia, la rândul lor, vor contribui la stimularea prolactinei și oxitocinei, care vor „provoca” sânul să producă lapte. În unele cazuri, prea multă cafeină poate afecta acest proces în ansamblu, conducând la apariția vasospasmului (vasele de sânge de la nivelul sânului se vor contracta și nu vor mai iriga corespunzător sfârcul) și, implicind, îngreunând fluxul laptelui.

Citește și: Cea mai bună cafea din lume

Voi mai știți și alte aspecte importante legate de consumul de cafea în timpul alăptării?

Surse:
www.babycenter.com; www.breastfeeding.asn.au; www.parents.com;
www.todaysparent.com

Articolul urmator
Mami, trezește-te! Mi-e foame! De ce bebelușii au nevoie să fie alăptați în timpul nopții
Mami, trezește-te! Mi-e foame! De ce bebelușii au nevoie să fie alăptați în timpul nopții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Totul despre cafeaua turcească
    Totul despre cafeaua turcească

    Cafeaua turcească nu este doar o băutură, ci și o experiență culturală care pune accentul pe ospitalitate, tradiție și interacțiune socială. Descoperă și tu cum o poți prepara...

    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi
    Cafeaua după operația de fiere: ce trebuie să știi

    Fierea este cunoscută și sub denumirile de vezică biliară sau colecist, având rolul de a stoca bila, o substanță care ajută corpul să digere grăsimile. În cazul în...

    Vlăduța Lupău, reacție vehementă la adresa alăptării în public. „Nevoile bebelușului nu sunt pe program. Sunt la cerere"
    Vlăduța Lupău, reacție vehementă la adresa alăptării în public. „Nevoile bebelușului nu sunt pe program. Sunt la cerere"

    Cunoscută pentru atitudinea ei sinceră și deschisă, Vlăduța Lupău dorește să normalizeze alăptatul în public, susținând că nevoile de hrană ale copilului sunt o...

    De ce nu îmi pun copiii să lucreze pentru școală in timpul vacanței de vară
    De ce nu îmi pun copiii să lucreze pentru școală in timpul vacanței de vară

    Nu voi uita niciodată acea senzație magică din ultima zi de școală, când ajungeam acasă după festivitatea de premiere și știam că gata, am toată vara în față pentru...

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…
    Soțul meu a dormit în timpul petrecerii de un an a copilului nostru…

    O mamă de peste hotare este nemulțumită de faptul că soțul său a dormit pe tot parcursul petrecerii fiicei lor de 1 an. Ea cere sfatul internauților de pe un forum de parenting,...

    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei
    De ce nu limitez timpul pe ecrane al copiilor mei

    Printre subiectele dezbătute intens de părinți se numără și acesta: care este vârsta de la care un copil are voie să utilizeze ecranele și cât timp ar trebui să...

    Alimente interzise în timpul chimioterapiei
    Alimente interzise în timpul chimioterapiei

    Atunci când treci prin procedura de chimioterapie, organismul tău întâmpină mai multe dificultăți. Pentru a avea grijă de tine, anumite alimente pot fi deosebit de...

    © 2024 Qbebe