- Laptele matern se potriveste nevoilor bebelusului
- Laptele matern este mai usor digerabil
- Laptele matern este sigur
- Alaptarea consuma grasimea
- Alaptarea stimuleaza creierul bebelusului
- Alaptarea tine la distanta pana si alergiile
- Tot laptele de la san previne si infectiile
- Alaptarea la san va fi si promotoarea dezvoltarii unei guri puternice la sugar
Laptele matern se potriveste nevoilor bebelusului
Materiile prime sunt selectate din fluxul sangvin al mamei si compozitia laptelui se modifica pe masura ce bebelusul creste. Nutrientii pe care ii gasim in laptele matern sunt intr-o proportie optima pentru nevoile bebelusului si sunt individualizate pentru fiecare in parte. Sa fii sigura ca laptele cu care ti-ai hranit primul copil la san nu va avea aceeasi compozitie cu laptele cu care il vei hrani pe cel de-al doilea, de exemplu.
Laptele matern este mai usor digerabil
Grasimile pe care le gasim in laptele mamei sunt mai usor de digerat pentru bebelusi. Proportia de proteine din laptele mamei este mai mica decat cea din laptele de vaca, spre exemplu. De asemenea, laptele matern distruge microorganismele care produc diareea sau alte tulburari intestinale. Rezultatul? Un bebelus bine hranit si linistit.
Laptele matern este sigur
Doar in cazul in care va este contraindicata alaptarea din cauza unei afectiuni, puteti avea certitudinea ca laptele matern este hrana de care bebelusul are nevoie. Laptele servit de micut direct de la san, este sigur si esti si tu sigura ca este corect preparat, nu este contaminat sau stricat.
Alaptarea consuma grasimea
Se pare ca alaptarea este benefica si in materie de greutate a bebelusului. Copiii care au fost alaptati la san sunt mai putin predispusi la obezitate si au un nivel mai scazut al colesterolului in momentul in care ajung la varsta maturitatii. Iata ca banalul lapte de la san are si efecte pozitive pe termen indelungat.
Alaptarea stimuleaza creierul bebelusului
Se pare ca bebelusii alaptati vor avea un coeficient de inteligenta usor mai ridicat decat cei care nu au avut parte de lapte matern. Explicatia este simpla: pe de o parte continutul bogat in acizi grasi ai laptelui ce stimuleaza creierul, pe de alta parte legatura profunda mama-copil creata prin alaptare ce stimuleaza dezvoltarea intelectuala a micutului.
Alaptarea tine la distanta pana si alergiile
Studiile diversilor cercetatori americani arata ca bebelusii alaptati la san au o probabilitate mai mica de a dezvolta astm bronsic in copilarie, decat bebelusii hraniti cu vreo formula de lapte alternativa. Pe de alta parte, exista intotdeauna si exceptia de la regula, cand bebelusul poate dezvolta o alergie datorita vreunui aliment consumat de mama, de aceea mare atentie la dieta in timpul alaptarii.
Tot laptele de la san previne si infectiile
Bebelusii alaptati la san nu numai ca vor fi feriti de diaree si astm bronsic, dar vor fi predispusi si la mai putine infectii ale urechii, respiratorii, urinare si ale sangelui in primul anisor de viata. Aceasta protectie este legata de transferul de factori imunitari prin laptele matern. De asemenea, scade si riscul de leucemie pentru bebelusii hraniti cu laptele mamei.
Alaptarea la san va fi si promotoarea dezvoltarii unei guri puternice la sugar
Acest fapt este explicabil prin efortul mai mare pe care il face bebelusul in momentul in care suge la san, decat in momentul in care este hranit cu biberonul. Pe langa faptul ca incurajeaza o dezvoltare benefica a falcilor, dintilor si palatului gurii, tot niste cercetatori americani au demonstrat ca bebelusii alaptati vor avea si mai putine carii.
Alaptarea la san ar trebui sa fie o binecuvantare atat pentru mama, cat si pentru micutul care abia intra in viata. S-a dovedit de-a lungul timpului ca este una dintre cele mai bune metode de protectie naturale oferite de mama copilului ei. Laptele matern contine cantitatea suficienta de nutrimente pentru micut si asigura o dezvoltare armonioasa a bebelusului, atat in plan emotional, cat si in plan fizic.
In afara de vreo afectiune, pe voi ce v-ar opri sa va alaptati micutul la san?