Primul ministru al României, Ludovic Orban, a anunțat că va urma o a doua creștere a alocațiilor copiilor care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021. Însă, măsura va fi implementată conform încasărilor reale pe care bugetul de stat le previzionează, în contextul în care se anunțase că alocațiile se vor dubla. Mai precis, dublarea alocațiilor nu se va face într-o singură etapă, și se pare că totul se va face gradual.
”Am spus: dublăm alocaţiile, dar ţinând cont de situaţia economică şi de încasările reale pe care le previzionăm la bugetul de stat, adică o facem în cinci trepte, cu câte 20%, creşterea şi am şi făcut deja prima creştere şi a doua creştere urmează de la 1 ianuarie. Nu poţi să generezi cheltuieli fără să ai venituri”, a subliniat premierul României la Realitatea Plus.
Alocațiile pentru copii au început să crească începând cu 1 septembrie
Majorarea alocațiilor copiilor a început de la 1 septembrie, când un procent de 20% s-a adaugat sumei lunare, astfel că în urma măsurilor în acest moment:
- copiii cu vârsta între 0 și 2 ani primesc 369 de lei pe lună (creștere de 58 de lei)
- copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani primesc 185 de lei pe lună (creștere de 29 de lei)
Majorarea alocațiilor pentru cei 3,6 milioane de copii din România a însemnat un efort bugetar de aproximativ 4 miliarde de lei. Planul Guvernului este ca la finele anului 2022 copiii să primească o alocație de 300 de lei lunar, iar copiii de până în 2 ani și cei de până la trei ani care prezintă handicap să beneficieze de 600 de lei pe lună.
Surse: Digi24, Hotnews, Realitatea
![71.152 - numărul copiilor din România cu părinți plecați în străinătate](/public/uploads/articole/thumbs3/51621.jpg?v=1700480812)