Ani la randul, publicul larg a fost sfatuit sa limiteze cantitatea de sare consumata la o lingurita pe zi. Conform statisticilor, sarea creste riscul de infarct cu 25% si este responsabila pentru 3 milioane de morti in fiecare an.
Dar intr-un articol aparut in Jurnalul American de Cardiologie, cercetatorii invinuiesc zaharul pentru tensiunea arteriala ridicata: "Zaharul, nu sarea, ar putea fi adevaratul motiv pentru cresterea presiunii arteriale.", confirma dr. James DiNicolantonio
"Aceasta afirmatie este sustinuta de multiplele studii efectuate prin controale medicale la populatia adulta. Scaderea consumului de zahar, nu de sare, ar putea fi optiunea corecta pentru a mentine presiunea arteriala in parametri optimi.", adauga el.
In iunie, autoritatile din Marea Britanie au emis avertizari privind consumul de zahar si au indemnat populatia sa scada consumul la 5-7 lingurite pe zi.
Dr. DiNicolantonio contrazice expertii care afirma ca scaderea consumului de sare ar putea reduce cazurile de diabet.
"Noi credem contrariul. Reducerea consumului de sare stimuleaza un consum ridicat de zahar prin alimentele procesate, ceea ce conduce la diverse afectiuni cardiovasculare si la diabet. ", adauga el.
Dr. Aseem Malhotra, cardiolog si director al Action on Sugar, un grup de campanie impotriva diabetului, argumenteaza ca puterea nociva a zaharului a fost subestimata pana acum.
"Zaharul nu contine nutrimente si dovezile ca reprezinta un factor de risc sunt din ce in ce mai numeroase.", argumenteaza Malhotra.
Dr. Graham McGregor, de la Universitatea din Londra contrazice aceste afirmatii. Specialistul considera ca zecile de studii efectuate pe parcursul a cateva decenii, studii ce blameaza sarea, sunt mult mai relevante decat aceste ultime rapoarte.
Indiferent care este adevarul, reducerea consumului de sare si zahar este benefica organismului.
Sursa:dailymail.co.uk