La intoarcerea in Statele Unite, micutul a inceput sa acuze dureri abdominale, febra si stari vomitive. Inainte ca cel mic sa fie diagnostic, virusul s-a raspandit la alti 3 copii de la cresa si la un ingrijitor.
Mai mult de 3000 de persoane au fost ulterior diagnosticate, pe masura ce boala s-a raspandit. 9 dintre copiii ce au luat contact cu boala erau suficient de mari pentru a primi vaccinul ce protejeaza impotriva acestor afectiuni dar parintii lor nu l-au primit.
In cele mai multe cazuri, parintii s-au ferit sa administreze vaccinul copiilor lor, din cauza suspiciunilor ca poate provoca afectiuni mai grave precum autismul.
Ideea ca vaccinul respectiv provoaca afectiuni grave a fost lansata prima data in 1998, de dr. Andrew Wakefield. "Aceasta concluzie neadevarata a fost discreditata in diverse ocazii", afirma Pam Gahr, epidemiolog.
"Dar cred ca atata timp cat cauzele autismului sunt necunoscute, vaccinul va fi considerat un pericol.", a continuat Gahr.
Procentul infectiilor cu rubeola a atins cel mai inalt prag din ultimii 20 de ani, conform unui raport emis de Centrul pentru Control si Preventie a bolilor infectioase. Pana la sfarsitul lunii mai, au fost raportate peste 300 de cazuri in 18 state.
Cel mai afectat stat este Ohio, unde comunitatile Amish sunt predominante. Comunitatile Amish au un istoric scazut de vaccinari, in principal din cauza informatiei insuficiente despre vaccinare.
"Totul se bazeaza pe proasta informare a populatiei.", explica dr. Gahr. "Desi studiile ulterioare au confirmat ca nu exista nicio legatura intre vaccinul pentru rubeola si autism, si ca cercetarile dr. Wakefield erau bazate pe date eronate, oamenii nu cunosc aceste informatii.", a continuat ea.
"Desi, in societatea actuala, rubeola este privita ca o simpla boala a copilariei, netratata poate conduce la complicatii grave si se poate dovedi mortala.", declara Andrew Pavia, prof.dr. de pediatrie la Universitatea Utah din Salt Lake City.
"Ideea este ca avem mijloacele suficiente pentru a preveni o epidemie. Din pacate, in cazul Minnesota, prima infectie care s-a raspandit in comunitate a fost dezinformarea. A doua, rubeola.", a continuat Pavia.
Sursa: cbsnews.com