- UPDATE 10.09: Care sunt elevii care pot face școală online
- UPDATE 09.09: Purtarea măștii va fi obligatorie în spațiul exterior al școlilor
- Ministrul Sănătății: "Părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați"
- Cum se va face vaccinarea în școli
- Regulile anului școlar 2021-2022
- Scenariile anului școlar 2021-2022
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, au comunicat într-o conferință de presă care vor fi noile reguli privind anul școlar 2021-2022, care va începe pe 13 septembrie 2021. „După depășirea ratei de infectare de 6/1000, cursurile trec în online. Nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale”, a afirmat Cîmpeanu. Regulile au fost publicate în Monitorul Oficial.
UPDATE 10.09: Care sunt elevii care pot face școală online
Deși școlile se deschid în format fizic pentru toți elevii, Sorin Cîmpeanu a precizat că vor exista și excepții. Astfel, anumiți elevi vor putea să facă școala online, aflați în situații speciale, iar „conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional, inclusiv online”:
- Preşcolarii/elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală;
- Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă;
- Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu persoane diagnosticate cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficienței primare sau dobândite, alte tipuri de tratament imunosupresoare) pot fi scutiți de prezența fizică la școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.
UPDATE 09.09: Purtarea măștii va fi obligatorie în spațiul exterior al școlilor
Incepând cu data de 13 septembrie, masca de protecţie va trebui purtată pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ. Decizia a fost adoptată miercuri, 8 septembrie, de către Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după rata de incidenţă a ajuns la 1.21 cazuri la mia de locuitori, în Capitală.
„Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu virusul SARS-CoV-2, este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere gură şi nasul, pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează în acest perimetru, începând cu dată de 13 septembrie 2021”, prevede hotărârea, potrivit Agerpres.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica este de părere că purtarea măștii de protecție în jurul școlilor este necesară pentru a evita transmiterea suplimentară a virusului. Acesta a motivat că părinții își așteaptă copiii și staționează în grupuri care provoacă aglomerări în jurul școlilor. Alin Stoica a mai precizat că măsuri suplimentare vor există, în București, doar la depășirea pragului de 2 cazuri la mie.
Ministrul Sănătății: "Părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați"
Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă a mai precizat că este foarte important ca părinții și profesorii să se vaccineze pentru a proteja copiii. Aceasta a fost întrebată dacă părinții, mai ales cei ai copiilor vaccinați, au dreptul de a refuza intrarea la clasă a profesorilor nevaccinați. „Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze. Niciodată nu este târziu pentru vaccinare. (...) Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, ca să fie o chestiune transparentă și pentru ca și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”, a răspuns ministrul. În România s-au vaccinat aproximativ 61% dintre angajații sistemului educațional, adică 185 de mii dintr-un total de 300 de mii. „Profesorii, la fel ca personalul medico-sanitar, ar trebui să fie printre vectorii care transmit și educă populația spre vaccinare și atunci, da, este trist și îngrijorător că acești potențiali vectori nu au ales ce era bine pentru ei în primul rând, și anume să se protejeze prin vaccinare, și ce e bine pentru cei pe care îi învață și îi îngrijesc”, a subliniat Ioana Mihăilă. Aceasta a mai adăugat că un profesor care participă nevaccinat la ore face un gest periculos atât pentru sănătatea lui cât și pentru cea a copiilor care sunt prea mici ca să fie vaccinați. ”Riscul de transmitere - cu profesori care poartă mască și toți elevii care poartă mască - este mult redus, deși nu total eliminat. Împreună cu ventilația permanentă și promovarea vaccinării, ar trebui să mergem spre bine” a încheiat Ioana Mihăilă.
Cum se va face vaccinarea în școli
Ministrul sănătății, Simona Mihăilă a detaliat la Digi24 care vor fi procedurile de vaccinare a copiilor în școli.
„Deja, împreună cu Ministerul Educaţiei, au fost nominalizate persoane de contact în fiecare şcoală care iau legătura, pe de o parte, cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi implicit ai centrelor de vaccinare, pe de altă parte, cu clasele şi cu părinţii, tocmai pentru a organiza campanii de informare şi pentru a pune în legătură specialiştii cu părinţii pentru a avea o informare corectă asupra beneficiilor vaccinării la copil”, a declarat Ioana Mihăilă.
Trei variante de vaccinare în școli:
- acolo unde se poate şi unde există cabinete medicale şcolare, medic şcolar şi dotare corespunzătoare, la nivelul acelor cabinete se pot organiza centre de vaccinare;
- acolo unde infrastructura sau personalul nu permit organizarea, în acele cabinete se poate solicita caravană mobilă prin mobilizarea unei echipe de la centrele de vaccinare. ”În special în oraşe avem centre de vaccinare care au timp, nemaiavând acum atât de multă activitate, să se mobilizeze către şcoli,” a punctat ministrul Sănătății
- la şcolile unde există un centru de vaccinare în imediata proximitate, reprezentanţii şcolii informează şi programează copiii, părinţii şi cadrele didactice la vaccinare.
Regulile anului școlar 2021-2022
- Până la rata de infectare de 6 la mie, toate creşele, gradiniţele şi şcolile funcţionează cu prezenţă fizică.
- după depăşirea pragului de 6 la mie, vor fi deschise doar creşele şi grădiniţele şi toţi elevii trec în online, cu excepţia învăţământului special.
- Se va lua în considerare rata de incidență afișată de către DSP în ziua de vineri, pentru săptămâna ce urmează
- Dacă o clasă intră în carantină din cauza apariției unui caz de Covid, în cazul celor până la clasa a 6-a, trece în online pentru 14 zile, dar se permite, ”în interesul educației înjumătățirea timpului de învățământ online de la 14 la 7 zile, cu testare”, a subliniat Cîmpeanu.
- Se mențin măsurile de prevenție: distanțarea fizică, aerisirea permanentă a spațiilor închise din școală, ”menținerea obligativității purtării măștii în spațiile din interior”, spune ministrul Sănătății.
- Părinții și aparținătorii nu au voie să intre în școală, cu excepția celor care primesc acord special de la școală.
- Vor putea să rămână în online copiii care au adeverință medicală de boli cronice, iar școlile sunt obligate să le ofere acces online la educație
- Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ în unităţile de învăţământ special are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, precum şi în sălile de clasă, cu excepţia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor putea folosi viziere.
- În cazul elevilor din învăţământul special, masca de protecţie are caracter de recomandare adaptată specificului procesului educaţional, şi nu reprezintă o obligaţie.
- Sunt permise festivităţile de deschidere a anului şcolar/universitar, organizate doar în exterior, cu purtarea obligatorie a maştii de protectie şi fără ca durata acestora să depăşească 1,5 ore.
- Este permisă desfăşurarea orelor de educaţie fizică în săli de sport/spaţii interioare, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile în care rata de incidenţă cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidenţă mai mare de 2/1000, orele de educaţie fizică se pot desfăşura doar în spaţii deschise, fără obligativitatea purtării măştii de protecţie. Prin excepţie, preşcolarii nu au obligaţia purtării măştii de protecţie în timpul orelor de educaţie fizică, indiferent de rata de infectare.
„Scenariile stabilite sunt în cea mai mare parte cunoscute. După depășirea ratei de infectare de 6/1000, cursurile trec în online, cu excepția învățământului special. Nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale. Documentul care este în formă finală, dar va fi semnat atunci când cei doi miniștri vom fi abilitați de CNSU. Credem că am acoperit toate situațiile posibile. În document este și o sinteză privind ce facem când apar situații de îmbolnăviri într-o clasă. Se permite în interesul educației înjumătățirea timpului de învățământ online de la 14 la 7 zile, cu testare”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
„Când apare un caz pozitiv, fie că este un caz simptomatic diagnosticat pozitiv sau dacă părintele a anunțat școala, atitudinea este pentru preșcolari și clasele pregătitoare ca elevii din clasa copilului diagnosticat pozitiv să continue învățământul online timp de 14 zile, dar se poate reveni din ziua a opta cu testare antigen rapidă, dacă testele sunt negative”, a subliniat Ioana Mihăilă. ministrul Sănătății.
Scenariile anului școlar 2021-2022
- Scenariul 1: Participarea zilnică a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, până la incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.
- Scenariul 2: Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor / preșcolarilor și elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității. Participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor. Dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității.
Surse: Ministerul Educației, Ministerul Sănătății