Sorin Cîmpeanu: „Pe 13 septembrie, toată lumea va veni la şcoală cu prezenţă fizică”
Ministrul Educației este optimist cu privire la începerea noului an școlar. Acesta a precizat, la Digi24, că profesorii sunt categoria profesională cu cea mai mare rată de vaccinare și că, până la momentul actual, avem 127.000 de copii și adolescenți din categoria de vârstă 12-19 ani vaccinați.
„Sperând cu toții că nu vom avea un al patrulea val, sigur că, pe 13 septembrie, toată lumea va reveni la școală cu prezență fizică. Avem astăzi 127.000 de tineri din categoria de vârstă 12-19 ani vaccinați, un procent important. La categoria 12-15 ani avem aproape 10.000 astăzi, dintr-un total de 829.000 de copii cu vârsta între 12 și 15 ani. Totalul celor care au vârsta între 16 și 19 ani este 820.000. (...) 117.000 din 820.000, deci aproape 15%, sunt vaccinați. Vor fi mai mulți. Deci, e un motiv de optimism pentru reluarea școlii cu prezență fizică în condiții de siguranță începând cu 13 septembrie”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Citește și: Cazurile de Covid sunt rare printre copii. De ce trebuie să îi vaccinăm?
Ce se întâmplă, însă, cu elevii care, din diverse motive, nu s-au vaccinat împotriva noului coronavirus?
Elevii nevaccinați vor purta mască de protecție și anul viitor în interiorul școlii
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, spune că elevii nevaccinați vor fi nevoiți să poarte mască de protecție și anul viitor în interiorul școlii:
„Vom susține că la interior copiii să rămână cu mască, cel puțin cei care nu sunt vaccinați (…) Trebuie judecat și în funcție de incidență, se poate discuta și o măsură de relaxare în interior. Totuși, lecția din Marea Britanie ne învață că, atunci când a fost o relaxare, a crescut numărul cazurilor”, a declarat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, joi, la TVR.
Aceasta a mai explicat că este foarte posibil să se ajungă la o imunizare colectivă în toamnă, dacă se creștere ritmul de vaccinare. În caz contrar, ne putem aștepta la un val patru mai intens.
„Cred că, dacă nu ne vaccinăm, ne putem aştepta la un val patru mai intens şi, dacă reuşim să vaccinăm un mare procent al populaţiei şi mai ales al populaţiei la risc (…) ne putem aştepta că acest val patru să fie uşor gestionabil. Cred că este posibil să mai creştem ritmul de vaccinare sau măcar să-l menţinem ca şi acum. Cred că este posibil, dar cu eforturi mai mari, mai ales din punct de vedere al muncii de convingere să reuşim să vaccinăm mai mult în mediul rural pentru că acolo dorinţa de vaccinare este mai redusă”, a mai declarat Ioana Mihăilă.
„Dacă vorbim de valul patru şi cum ne pregătim, cred că acele lecţii pe care le-am învăţat în celelalte valuri de până acum trebuie să ne înveţe să fim mai flexibili, să nu ajungem într-o extremă sau altă, ne aşteptăm să nu mai ajungem la această încărcătură de pacienţi pe care am avut-o în valurile doi şi trei, pentru că am avut un procent de persoane vaccinate şi un alt procent de persoane care au trecut prin infecţie, motiv pentru care, cel puţîn în acest moment, nu cred că mai este cazul că spitalele să fie închise pentru pacienţii non-covid”, a mai explicat Ministrul sănătății pentru TVR.
- Surse: romaniatv.ro, digi24.ro, antena3.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com