Într-un centru educațional din Popești Leordeni cu pretinsa titulatură de grădiniță privată, abuzurile erau la ordinea zilei. O educatoare a fost înregistrată în timp ce țipa la copii, le aducea injurii, îi amenința, iar comportamentul ei i-a adus suspendarea pe o perioadă nelimitată. După relatările din presă, polițiștii s-au sesizat din oficiu, iar educatoarea în vârstă de doar 24 de ani, care este la rândul ei mamă, trebuie să dea explicații pentru comportamentul său.
„Grădinița privată” este acum închisă pentru mai multe nereguli găsite la fața locului
Părinții copiilor înscriși la pretinsa grădiniță privată, care nu era altceva decât un centru educațional ce nu deținea analiză de risc la securitate fizică sau casă de marcat, deși plățile se făceau în numerar au aflat cu stupoare despre comportamentul doamnei educatoare în presă. Centrul a fost amendat cu 30.000 lei după descinderea polițiștilor din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Economice.
Comportamentul educatoarei care i-a traumatizat pe micuți nu a rămas fără ecou și părinții au fost invitați să depună plângeri.
Centrul educațional nu este acreditat de Ministerul Sănătății, deși pe pagina de Facebook, care între timp a fost ștearsă, Happy Ladybug, era prezentat drept o grădiniță privată. Iar educatoarea a fost filmată cu o cameră ascunsă. Înregistrarea ce durează patru ore o înfățișează pe cea care suplinește rolul mamei cât timp copiii se află îngrijirea ei, țipând, jignind, amenințându-i cu violența fizică.
„Vrei să mergem la doctor? Vrei să mergem la spital?”
Revoltătoare sunt afirmațiile făcute de educatoare, dar și tonul vocii acesteia. Cazul flagrant din Ilfov a alertat atât părinții, cât și autoritățile, abuzurile verbale și fizice, pedepsele crunte aplicate micuților, având un puternic impact emoțional asupra oamenilor din întreaga țară. Jignirile și țipetele infernale sunt completate de bătăi cu rigla, la care rugămintea unuia dintre copii este cu adevărat îngrijorătoare: „Vrei să mergem la doctor? Vrei să mergem la spital?”, iar răspunsul educatoarei este „Da! Să-ți duc creierul ăsta la reparat, poate îți revii”.
Video: Copii loviți de educatoare la o grădiniță din Ilfov. Părinții au alertat autoritățile
Femeia care ar fi trebuit să le fie exemplu de blândețe și înțelepciune, își tratează învățăceii cu țipete și bătăi cu rigla
Părinții plăteau lunar între 1200 și 1750 lei și câte o penalizare de 25 lei pentru fiecare jumătate de oră de întârziere în cazul în care nu veneau să își ia copiii la timp, doar pentru ca aceștia să fie abuzați sub diferite forme. Înființat în 2021, centrul educațional avea ca obiect de activitate „alte activități de asistență socială fără cazare”, funcționa într-o vilă. La momentul actual se efectuează activități pentru verificarea legalității funcționării centrului.
Expresii precum „Băi vă crăp capul”, „măi dobitocul pământului”, „îți dau cu telefonul ăsta în cap de vezi stele verzi”, „mototolesc foaia și ți-o dau s-o mănânci”, sunt doar câteva din cele pe care copiii le auzeau în fiecare zi și care apar pe înregistrare.
Din fericire, în urma imaginilor apărute în spațiul public, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ilfov împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului de Ordine Publică Ilfov efectuează activități intense, fiind deschisă chiar și o anchetă penală în acest sens.
Compartimentul de relații publice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov a comunicat faptul că „la data de 15 februarie o angajată a unui centru din Popești Leordeni a avut o atitudine necorespunzătoare față de copiii din acest centru pe care i-ar fi agresat fizic. S-a stabilit că persoana în cauză este o femeie în vârstă de 24 de ani care acum este cercetată în cadrul dosarului penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de rele tratamente aplicate minorului, urmărirea penală fiind coordonată de procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetu”.
Secretarul de stat Sorin Ion din Ministerul Educației, persoana care se ocupă de învățământul preuniversitar, susține că centrele de îngrijire zilnică pentru copii nu sunt acreditate, nu există legislație pentru ele și nu sunt considerate o formă de învățământ.
Nu se cunoaște numărul centrelor de acest gen care funcționează la nivel național, iar Ministerul Educației lucrează la o legislație astfel încât și centrele de îngrijire a copiilor să fie monitorizate cu strictețe. Părinții pot verifica site-ul aracip.eu pentru a vedea dacă o grădiniță sau o școală este acreditată sau nu.
Cuvintele greu de reprodus ale educatoarei au stârnit emoții greu de stăpânit în sufletele tuturor celor care au auzit cel puțin o parte din înregistrarea cu pricina. Vă imaginați ce trebuie să fie în sufletul părinților care își lăsau cu bună credință copiii în acest centru, considerând că sunt tratați în mod corespunzător? Și câte alte astfel de nereguli nu se întâmplă zi de zi în alte unități din țară pe care nimeni nu le raportează? Singurii care au de suferit în aceste cazuri sunt copiii, care rămân cu traume greu de gestionat și de vindecat.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: hotnews.ro, digi24.ro, stirileprotv.ro