Reluarea școlii cu elevii din anii terminali – declarații oficiale
Încă nu a fost publicată de către Ministerul Educației data exactă de reluare a cursurilor școlare, după ce stare de urgență se va încheia în data de 15 mai. Una dintre propuneri, lansată de Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, sugerează ca în școli să revină doar elevii din anii terminali, din clasele a VIII-a și a XII-a, pentru a-și putea susține ulterior examenele naționale. Precauțiile sunt necesare pentru a reduce la minim riscul de îmbolnăvire al copiilor, completează prim-ministrul Ludovic Orban.
Iulian Cristache, Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, subliniază în cazul unui mesaj postat pe Facebook că “Vă dați seama ce ar însemna un singur contact, într-o școală cu 800 de elevi! Am vorbi de un efect de tip domino. Dacă în aproape 2 luni, vom avea un pic peste 10000 de cazuri, riscăm să dublam în câteva zile/săptămâni. Da, sunt unul dintre aceia care chiar își doreste să înceapă școala, numai că pericolul este IMENS. Chiar am fost pesimist cu închiderea școlilor, asta nu înseamnă că nu poți să-ți revizuiești perspectiva. E vorba de responsabilitate. Personal, aș începe școala numai cu anii terminali și, în funcție de contextul epidemiologic de la nivel național, aș chema sau nu și anii non-terminali. Avem nevoie de mare chibzuință, altfel vom risca foarte mult.”
Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a declarat că decizia de reluare a cursurilor după data de 15 mai va fi luată în funcție de contextul epidemiologic, menționând faptul că toți copiii și toate cadrele didactice vor beneficia în mod obligatoriu de măști. “Această decizie o vom lua împreună cu președintele, cu echipa de la Ministerul Educației pe baza estimărilor care sunt făcute de Ministerul Sănătății și va fi luată în funcție de contextul epidemiologic și de capacitatea efectivă de a reduce la maxim orice risc de îmbolnăvire a copiilor noștri”.
De asemenea, Ministrul Educației, Monica Anisie a declarat că “Există un scenariu în care am mai putea prelungi anul școlar cu o săptămână sau să se termine la mijlocul lunii iunie. Toate aceste scenarii sunt în funcție de ce ne transmit specialiștii din Ministerul Sănătății. Dar repet, toate acestea sunt scenarii. Părinții trebuie să înțeleagă că siguranța și sănătatea copiilor este pe primul plan. Am luat în calcul mai multe variante de începere a școlii, dar vom decide asta cu ministerul Sănății, dar și cu cei din Comitetul de Urgență. La fel se va proceda și în cazul deschiderii noului an școlar. Trebuie să gândim calendarele de examene până sau după ce vom reveni la școală. Admiterea la facultate se va realiza după examenul de bacalaureat. După ce vom stabili datele pentru bacalureat vom stabili și datele pentru examenele la facultate. În ajutorul facultăților, am aprobat ca acestea să poată susține anumite examene și online.”
Surse: https://a1.ro,www.edupedu.ro,www.hotnews.ro, https://evz.ro