Raport UNICEF: Copiii și familiile vulnerabile au un acces tot mai redus la produse de bază, în contextul pandemiei de COVID-19

Raport UNICEF: Copiii și familiile vulnerabile au un acces tot mai redus la produse de bază, în contextul pandemiei de COVID-19

Irina Olteanu - Redactor Senior

Pandemia de COVID-19 a determinat în România o creștere a vulnerabilităților copiilor aflați în situație de risc, reducerea activității economice determinând o creștere a numărului familiilor ale căror venituri s-au redus, se arată într-un raport realizat de UNICEF.

UNICEF a publicat astăzi rezultatele celei de-a doua runde a Evaluării rapide a situației copiilor și familiilor, cu accent pe categoriile vulnerabile, în contextul epidemiei de COVID-19 în România. Cea de a două rundă a evaluării s-a făcut pe baza rezultatelor unei consultări online realizată prin intermediul platformei U-Report, la care au răspuns 2.230 de adolescenți și tineri din întreaga țară, și a intervievării a peste 120 de profesioniști - lucrători comunitari, reprezentanți ai autorităților locale și județene, ai societății civile și personal din instituții rezidențiale - din județele Brașov, Bacău, Ilfov și Dolj.

Printre concluziile evaluării se numără următoarele:

  • Cei mai vulnerabili copii sunt cei care trăiesc în sărăcie, cei aflați la risc de violență, abuz sau neglijare, cei care trăiesc în locuințe supraaglomerate și ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.
  • Principalele dificultăți ale comunităților în care respondenții trăiesc, generate de pandemia de COVID-19, sunt: respectarea regulilor de izolare (54%), nesiguranța locului de muncă al părinților (21%) și lipsa materialelor de igienă și protecție (16%).
  • Principalele forme de suport ce trebuie acordate copiilor care sunt separați de părinți din motive ce țin de izolare și carantină sau de spitalizarea acestora sunt furnizarea de alimente, medicamente și alte categorii de produse (45% dintre răspunsuri) și acordarea de sprijin pentru a putea învăța de acasă (28% dintre răspunsuri).
  • Dificultățile privind accesul la servicii sunt legate de accesul la servicii medicale (58%) și de accesul la servicii educaționale (31%).

„Față de prima rundă a evaluării rapide, am constatat creșteri ale numărului de respondenți  care au semnalat ca fiind problematică asigurareaproduselor de bază, pe primul loc fiind menționate produsele de igienă, urmate de alimente. De asemenea, a crescut numărul celor care semnalează dificultăți de acces la medicamente și vaccinuri. Așadar, este necesară susținerea unei mai bune implicări a personalului din cabinetele de medicină de familie la nivelul comunităților locale, prin extinderea duratei programului de lucru al cabinetelor și a vizitelor în comunitate. De asemenea, este necesară o mai bună conlucrare între personalul medical, autorități și asistenți sociali, astfel încât nevoile oamenilor să poată fi identificate și rezolvateeficient”, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

unicef raport

Potrivit rezultatelor la chestionarele aplicate, categoriile de copii cele mai afectate de pandemia COVID-19 sunt reprezentate de copiii provenind din familii care trăiesc în sărăcie, copiii de etnie romă și copiii care locuiesc în locuințe supraaglomerate.

Raportul UNICEF arată că a crescut percepția că furnizarea serviciilor în educație a fost afectată, apărând clar că, pentru realizarea obiectivelor educației la distanță, este important suportul oferit copiilor de către părinți/tutori/aparținători legali. Competențele digitale reduse ale cadrelor didactice, părinților și copiilor pot adânci inegalitățile de acces ale copiilor la conținutul educațional, notează autorii, recomandând dezvoltarea unor programe de distribuire de echipamente IT gratuite sau de facilitare a achiziției de echipamente/tehnologie la prețuri subvenționate.

O altă recomandare în domeniul educației este dezvoltarea unor programe de formare a părinților și a cadrelor didactice în gestionarea mai bună a tehnologiei informațiilor și comunicațiilor (TIC) și a resurselor online pentru  învățarea și predarea  la distanță. Pentru creșterea competențelor digitale ale copiilor, se recomandă dezvoltarea unor cursuri de profil în programa școlară a activităților extra-curriculare (care folosesc TIC).

Pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie, barierele cel mai des menționate în această rundă se referă la necesitatea izolării noilor beneficiari, capacitatea limitată, în genere, a sectorului public de a furniza servicii în acest context, dar și teama personalului din aceste servicii de a contacta virusul.

Recomandările sunt asigurarea echipamentelor de protecție pentru personal, creșterea numărului personalului din serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie și analiza nevoilor sociale la nivel comunitar.

În privința sănătății, cele mai afectate tipuri de servicii rămân cele furnizate de către medicii de familie, cele de specialitate oferite în cadrul spitalelor și a ambulatoriilor de specialitate, precum și serviciile stomatologice (o treime dintre respondenți semnalând probleme în această direcție).

Rezultatele evaluării rapide evidențiază necesitatea ca fiecare copil din România să aibă acces la serviciile de bază de la nivelul comunității. Acest lucru poate fi realizat prin extinderea Pachetului Minim de Servicii (PMS) la nivelul întregii țări, astfel ca fiecare comunitate și școală să aibă un asistent comunitar, un lucrător/asistent social și un consilier școlar. PMS a fost implementat cu succes de UNICEF în 45 de comunități din județul Bacău. Rezultatele mai arată și că autoritățile trebuie să dezvolte materiale și capacități de învățare online, inclusiv de instruire a cadrelor didactice și a părinților pentru asigurarea accesului copiilor celor mai vulnerabili la educație incluzivă de calitate, în vederea eliminării lacunelor educaționale și digitale existente.Guvernul ar trebui să îmbunătățească serviciile medicale de prevenție, inclusiv practicile de igienă la domiciliu/în școală/în comunitate, programele de vaccinare, screening-urile de sănătate, nutriția și sănătatea maternă și neonatală, precum și promovarea sănătății, prevenția bolilor și educația pentru sănătate.

Evaluarea rapidă a situației copiilor și familiilor, cu accent pe cei vulnerabili, în contextul epidemiei de COVID-19 din România a fost realizată împreună cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, Centrul pentru Educație și Dezvoltare Profesională Step-by-Step, Fundația Terre des Hommes România, Consiliul Tinerilor Instituționalizați, Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, Human-DataScience Consulting, cu sprijinul tehnic al Băncii Mondiale și Organizației Mondiale a Sănătății.

Puteți descărca raportul de aici.

Articolul urmator
Ce mare a crescut fiul Marinei Almășan. Seamănă tot mai mult cu regretatul lui tată, Victor Socaciu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând
    Cele mai responsabile zodii. Te poți baza pe ele oricând

    Există persoane pe care știi că te poți baza în orice moment. La care știi că poți apela oricând pentru un sfat sincer sau o vorba bună. Persoane care, indiferent de...

    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”
    Apelul UNICEF către mamele din toată lumea: „Primele 1000 de zile din viața copilului sunt cruciale pentru dezvoltarea lui”

    UNICEF transmite un semnal de alarmă tuturor mamelor din lume: primele 1000 de zile din viața copilului sunt extrem de importante pentru dezvoltarea sa armonioasă. La fel de importantă...

    Nu mai țipa la copiii tăi. Dacă ridici vocea nu înseamnă că te vor asculta mai atent, dimpotrivă!
    Nu mai țipa la copiii tăi. Dacă ridici vocea nu înseamnă că te vor asculta mai atent, dimpotrivă!

    Uneori, frustrările și nemulțumirile părinților se transformă în țipete adresate copiilor. Iar în aceste situații, sănătatea mentală a copiilor are de suferit, iar...

    Am alăptat gemenii prietenei mele timp de un an. Am simțit că sunt tot copiii mei
    Am alăptat gemenii prietenei mele timp de un an. Am simțit că sunt tot copiii mei

    Aflată în dificultate după o naștere naturală plină de complicații, o mamă s-a văzut în imposibilitatea de a-și alăpta copiii gemeni. Noroc cu prietena ei care avea...

    Cifre îngrijorătoare: copiii petrec 8 ore pe zi în fața ecranului, iar vârstele lor sunt din ce în ce mai mici
    Cifre îngrijorătoare: copiii petrec 8 ore pe zi în fața ecranului, iar vârstele lor sunt din ce în ce mai mici

    Copiii petrec tot mai mult timp online, iar pericolele din spatele ecranelor sunt tot mai mari. Statisticile sunt îngrijorătoare, deoarece vârsta de folosire a internetului a...

    Zodiile care vor să pară dure, dar sunt extrem de vulnerabile în interior. Fața dură este doar o mască
    Zodiile care vor să pară dure, dar sunt extrem de vulnerabile în interior. Fața dură este doar o mască

    Șase semne zodiacale sunt foarte sensibile la interior, dar dure la exterior. Care sunt nativii care se ascund sub masca puterii și controlului absolut?

    Au cumpărat și renovat o casă să scape de la bloc în timpul pandemiei. Ce au realizat este incredibil!
    Au cumpărat și renovat o casă să scape de la bloc în timpul pandemiei. Ce au realizat este incredibil!

    Doi designeri de interior din New York au cumpărat o cabană în Pennsylvania în august 2020, mânați de dorința de a scăpa de izolarea într-un bloc de apartamente...

    S-a confirmat: mama este părintele de bază în perioada sărbătorilor. „Fără ele nu ar exista magie”
    S-a confirmat: mama este părintele de bază în perioada sărbătorilor. „Fără ele nu ar exista magie”

    Se pare că mamele au superputeri nu doar atunci când vine vorba de îngrijirea sau educarea copiilor, ci și atunci când vine vorba de a le oferi cel mai frumos Crăciun.

    © 2025 Qbebe