Anual, aproximativ 15 milioane de copii se nasc prematur, iar mai mult de un milion dintre ei mor din cauza complicatiilor aparute la nastere, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Nasterea prematura este principala cauza a mortalitatii infantile, iar aproape trei sferturi dintre bebelusii cu probleme ar putea fi salvati cu ajutorul interventiilor medicale, precizeaza OMS.
Jocelyn Brown, unul dintre realizatorii masinariei bCPAP, cum a fost denumit dispozitivul realizat din pompe de acvariu, a petrecut doi ani in Malawi pentru a conduce studiile clinice pe bebelusi. Aceasta tara are cea mai mare rata a mortalitatii copiilor infantili din lume, potrivit OMS. In cadrul acestei cercetari, Jocelyn Brown a instalat aparatul bCPAP in noua spitale guvernamentale din Malawi, iar la primul dintre ele rata de supravietuire a crescut de la 44% pana la 71% datorita aparatului revolutionar.
Rebecca Richards-Kortum, profesor de bioinginerie si director al Institutului Rice estimeaza ca aproximativ 178 000 de bebelusi ar putea fi salvati in fiecare an in Africa. Aceasta a mai declarat pentru postul de televiziune NPR ca, atunci cand a vizitat statul Malawi, a cunoscut o asistenta medicala al carei copil fusese salvat de dispozitivul bCPAP: "Femeia chiar s-a grabit sa ne aduca bebelusul pentru ca noi sa il vedem. Am simtit fiori in tot corpul, deoarece noi le spunem mereu studentilor nostri ca ei trebuie sa fie de folos sociatatii, insa niciodata nu mi-am dat seama ce oameni extraordinari pregatim", a mai declarat Rebecca Richards-Kortum. Desi este aflat inca in perioada de teste, bCPAP va fi produs la scara larga in urmatorii cinci ani, apreciaza OMS.
Surse: huffingtonpost.com, cnn.com.