Operația de cezariană devine necesară atunci când apar complicații la naștere. Fie că este vorba despre un bebeluș prea mare, fie mama are un bazin prea îngust, riscurile ca nașterea să pună în pericol viața mamei și a fătului sunt foarte mari. Astfel, operația de cezarină vine în ajutorul lor și face ca cei doi să fie în afara pericolului. Însă, cercetătorii din Austria au ajuns la concluzia că cezariana influențează evoluția umană. Aparent, posibilele complicații de la naștere sunt transmise de mamă viitoarelor generații,
Oamenii de știință de la Universitatea din Viena au descoperit o creștere a numărului de bebeluși ce sunt prea mari pentru canalul vaginal al mamei. Dacă în anul 1960, în 30 din 1000 de nașteri exista această problemă, în prezent, s-a ajuns la 36 din 1000. Conform cercetătorilor, această creștere este influențată de operațiile de cezariană practicate de-a lungul timpului.
Desigur, subiectul trebuie dezbătut un timp îndelungat pentru a vedea legătura dintre operațiile de cezariană și evoluție. De asemenea, s-a descoperit și o dilemă în ceea ce privește mărimea bebelușului la naștere. Cu cât acesta este mai mare, va avea mai multe șanse de supraviețuire, însă acest lucru intră în contradictoriu cu anatomia mamei, care poate avea un bazin mic.
"Întrebarea cea mai importantă este ce se va întâmpla în viitor? Intenția noastră nu este să criticăm intervențiile chirurgicale, dar este posibil ca acestea să aibă efecte în evoluție", a declarat biologul Philipp Mitteroecker.
Surse: bbc.com, vox.com, sciencealert.com.