Georgina Banciu mărturisește că fetița ei, Cristina, de numai doi ani, a decedat din cauza neglijenței medicilor de la Spitalul Princess Royal University din Londra. Părinții Cristianei au dus fetița de urgență la spital când au văzut că are febră mare dintr-o dată. Era fericită, se juca liniștită și dintr-o dată a devenit letargică, a început sp facă febră mare și să vomite. Ajunși la urgențe, medicii i-au pus diagnostic de bronșită fetiței și au trimis-o acasă cu tratament de antibiotic și paracetamol.
”Într-o duminică blestemată, fetiţa mea a făcut febră mare. Pe la 3 jumate, 4 dimineața, m-am trezit şi am văzut că are febră. I-am dat o pastilă şi am aşteptat 30 de minute ca să văd daca scade febra. Pentru că nu a scăzut, am dus-o la urgenţe împreună cu soţul meu. Când am ajuns la urgenţe, fetiţa a vomitat, dar nimeni nu se panica, pentru ei era normal ca un copil cu febră să vomite. Au consultat-o şi au zis că are început de bronşită. Ne-a dat antibiotic şi ne-a trimis acasă.”, povestește mama fetiței.
Însă calvarul abia începea și nimeni nu știa că o simplă bronșită se va transforma în tragedie.
”Am ajuns acasă, i-am dat fetiţei să mănânce şi pastilele pe care ni le-a dat doctorul şi am pus-o la somn. Între timp, fetiţa s-a simţit din nou rău. A început să tremure şi mi-a zis că îi este foarte frig şi a început să se învineţească. Am început să mă panichez şi l-am sunat pe soţul meu. A venit sora mea şi am dus fetiţa din nou la urgenţe. Am ajuns la spital şi m-au trimis la pediatrie pentru că avea temperatura 41.5. M-au pus să aştept 10 minute în sala de aşteptare. Între timp, fetiţa a început să vomite şi sa se simtă şi mai rău. A început să facă convulsii. Soţul meu a luat-o de la mine, iar fetiţa ne-a luat pe amândoi de gât şi ne-a zis că ne iubeşte. În acel moment, medicii i-au dat un cocktail de pastile ca să îi scadă febra. Ne-am urcat în salon ca să se odihnească. La un moment dat a început să vomite în somn.”, continuă să povestească Georgina Banciu.
Mama fetiței povestește că fetița vomita în somn și că nimeni din echipa medicală nu s-a îngrijorat și nimeni nu a venit să o consulte. ”Era extrem de confuz pentru noi, pentru că nu se trezea când vomita”, spune Georgina. Mai mult, asistentele îi spuneau că nu știu dacă este normal sau nu și puneau lipsa de reacția a fetiței pe seama medicației. Tot ce au făcut a fost să schimbe așternuturile. Când a vomitat a doua oară, asistenta a spus că medicul este într-o urgență. A treia oară fetița a vomitat sânge și atunci ”le-am spus că asta nu mai e vomă, e sânge!”, povestește mama fetiței.
Asistenta Radmila Bartule spune în lacrimi că probabil tabloul pe care l-au descris părinților nu a fost cel corect. Atunci când a făcut un scor Glasgow de comă ea a insistat să cheme medicul, însă acesta nu a părut îngrijorat. Atunci când s-a decis transferul fetiței la un alt spital li s-a spus că fetița este intubată și stabilă, iar când au ajuns la Spitalul King’s College li s-a spus că fetița are mai puțin de 0.1% șanse de supraviețuire. ”Îmi pare tare rău pentru pierderea lor. Îmi pare rău dacă am făcut ceva ce puteam să fac mai bine.” spune asistenta Bartule, care s-a ocupat de cazul fetiței.
Tatăl fetiței povestește că li s-a spus adevărul în ambulanța care a transferat fetița, când medicul de pe salvare le-a spus: ”Fac tot ce pot să o țin în viață măcar până ajunge la Denmark Hill.” Fetița a fost transferată la King's College Hospital NHS din Denmark Hill, unde, în ciuda eforturilor depuse de medici, Cristiana a intrat în moarte clinică. Mama Cristianei spune că tragedia ar fi fost evitată dacă medicii și-ar fi dat interesul și ar fi făcut analize mai amănunțite fetiței. Tragedia s-a petrecut în urmă cu 1 an iar părinții îndurerați au decis să dea în judecată spitalul Princess Royal University pentru neglijență. ”Voi face orice pentru ca alți părinți să nu treacă prin ce am trecut noi. Nimeni nu merită așa ceva”, spune tatăl Cristianei.
Conform examinării post-mortem cauza decesului Cristianei Banciu a fost sindromul inflamator sistemic, un răspuns extrem al organismului asemănător cu speticemia, dar având alte cauze decât infecția, precum hemoragiile. Acesta este recunoscut clinic prin prezența mai multor simptome constante:
- temperatură mai mare de 38°C sau mai mică de 36°C
- frecvenţă cardiacă mai mare de 90/min
- frecvenţă respiratorie sub 20/min sau PaCO2 sub 32 mm Hg • leucocite peste 12.000/mm3 sau sub 4.000/mm3 sau mai mult de 10% forme imature în sângele periferic.
”Famila este cu inima frântă și sunt determinați să primească răspunsuri de mult așteptate, care sperăm să vină în umra investigației. Nimic nu la va aduce fiica lor frumoasă înapoi, dar speră ca prin ivestigația amănunțită a cazului răspunsuri și un plan de schimbare vor veni, pentru ca alți părinți să nu treacă printr-o astfel de tragedie.”, spune Jodi Newton, avocatul care reprezintă părinții Cristianei.
Citește și:
- 30 de copii cu sindrom inflamator multisistemic post-COVID internați la un spital din București. Medicii avertizează!
- Există și sindromul morții subite la preșcolari. Copiii între 1 și 4 ani sunt cei mai afectați
- Pandemia a dublat cazurile! Boala gravă care afectează din ce in ce mai mulți copii
Surse: Mylondon.news, Antena 3, Daily Mail
Surse foto: Mylondonnews.ro