Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a precizat că Legea vaccinării nu a fost încă votată în Parlament pentru că nu s-a ajuns încă la un consens asupra ei. Acest demers este necesar, a menționat ministrul, întrucât Legea vaccinării este „o lege legată de sănătatea publică".
Pentru ca legea să aibă efect, a spus Sorina Pintea, ar trebui ca în lege să existe cuvântul „obligativitate". Aceasta a adăugat că „Discuțiile sunt între obligativitatea vaccinării şi obligativitatea informării".
Proiectul Legii vaccinării a ajuns prima dată în Parlament pe 9 august 2017. În 23 octombrie 2017 acesta este votat de către Senat, cu amendamente. Pe 30 octombrie 2017 Camera Deputaților înregistrează proiectul de lege și îl repartizează comisiilor de specialitate. 7 noiembrie 2017 a fost primul termen de depunere al amendamentelor, 14 noiembrie 2017 a fost termenul de depunere a raportului de către Comisia de sănătate.
Ministrul Sănătății a explicat faptul că s-au înregistrat decese din cauza epidemiei de rujeolă nu pentru că lipsește o lege a vaccinării, ci pentru că părinții nu își vaccinează copiii. Sorina Pintea a adus în discuție problema localităților în care populația nu are acces la informații, la un medic de familie.
Ministrul a spus că în prezent există o companie amplă anti-vaccinare. Datele oferite de către Institul Național de Sănătate Publică arată că vaccinul ROR (rujeaolă-oreion-varicelă) este cel cu cea mai mare rată de refuz, mai mare în mediul rural decât în cel urban.
Numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în România era, până la data de 1 februarie anul curent, de 15.733.
Până în data de 12.04.2019 au fost semnalate 6450 de îmbolnăviri și 62 de decese din cauza rujeolei, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Surse:
www.hotnews.ro, www.libertatea.ro, www.ziuanews.ro
Surse poze:
www.facebook.com, www.pixabay.com