Cu aceasta ocazie vor fi promovate piese epigrafice deosebite, monumentele cu inscriptii si alte tipuri de piese stampilate ( opaite, vase de lux si materiale de constructie). Toate acestea reprezinta marturii despre credintele, obiceiurile si viata de zi cu zi a locuitorilor din asezarile romane care au existat pe teritoriul actualului municipiu Alba Iulia.
De asemenea, vor fi expuse instrumente antice de scris si, in premiera la muzeul albaiulian, o replica a unei tablite cerate, suport de scris antic. Tot cu acest prilej va fi expusa si tablita de blestem descoperita in urma cu câtiva ani in interiorul unui mormânt de la Apulum, pentru prima data alaturi de transcrierea si traducerea textului. Piesa este una de exceptie atât datorita caracterului sau oarecum misterios cât si raritatii acestor piese in România.
Ineditul expozitiei este data si de aplicatia video care va explica mai pe larg celor interesati principalele inscriptii, schema de citire sau de alcatuire, iar pentru verificarea cunostintelor vizitatorul poate parcurge un chestionar digital. Aplicatia poate fi folosita si de cei care acceseaza site-ul Muzeului National al Unirii Alba Iulia (http://www.mnuai.ro/).
Intreaga expozitiei este insotita de un bogat material ilustrativ si este gândita de asemenea maniera incât, sa reprezinte o contributie la modernizarea expozitiei de baza a Muzeului National al Unirii din Alba Iulia.
Evenimentul este dublat si de lansarea unui spectaculos catalog având ca autori echipa de arheologi care a realizat expozitia: Radu Ciobanu, George Bounegru, Radu Ota, Viorica Rusu-Bolindet, Anca Timofan, Adrian Bolog si Ilie Lascu.
Expozitia este organizata de Consiliul Judetean Alba si Muzeul National al Unirii Alba Iulia in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul National de Istorie a României Bucuresti si Institutul de Arheologie si Istoria Artei Cluj-Napoca.