În ultimele decenii, experții din lumea întreagă și-au arătat interesul pentru a descoperi dacă între depresie și dieta din viața de zi cu zi există într-adevăr o relație. Printre cele mai cunoscute asemenea studii sunt:
Studiul realizat în Australia, prin colaborarea între două universități
„Universitatea Deakin" și „Universitatea Swinburne" (ambele din statul australian Victoria) au conceput un „Index al Riscului pentru Depresie", utilizând date provenite din SUA. Acestea erau legate de stilul de viață (aici sunt incluse somnul, dacă o persoană este sau activă din punct de vedere fizic, dar și date ce țin de greutatea corporală), de sex, vârstă, de existența anumitor simptome (cu precăderele unele ce țineau de glanda tiroidă sau de aparatul digestiv), de dieta adoptată.
În urma analizării acestor factori, s-a ajuns la concluzia că o persoană va avea un risc mai mare pentru a face depresie dacă are o dietă nesănătoasă și dacă nu are un stil de viață activ.
Studiul apărut în cadrul publicației „American Journal of Psychiatry"
În vederea efectuării studiului au fost comparate persoane care au adoptat o dietă caracterizată prin consumul regulat de fructe, legume, cereale integrale, pește cu cele care s-au bazat pe o dietă în care predominau grăsimile, zahărul și alimentele tip „fast-food". Rezultatul studiului a fost că persoanele din prima categorie erau cu 1/3 mai puțin supuse riscului de a se confrunta cu depresia.
Un studiu publicat în „The British Journal of Psychiatry"
Și pentru realizarea acestuia au fost comparate persoane care se bazau pe o dietă sănătoasă, cu fructe, legume și cereale integrale cu unele care se hrăneau predominant cu alimente intens procesate. După 5 ani, s-a constatat că adepții unei diete sănătoase erau mai puțin expuși pericolului de a face depresie, în timp ce adepții unei diete nesănătoase prezentau un risc mai mare din acest punct de vedere.
Studiul ce a fost publicat în „The British Journal of Nutrition"
Prin intermediul acestui studiu s-a ajuns la concluzia că persoanele care aveau o dietă bogată în grăsimi nesănătoase prezintă un risc de a dezvolta o depresie cu 25% mai mare decât acelea care aveau incluse în dietă și alimente cu conținut de grăsimi sănătoase, precum Omega 3 (în special pește, nuci, semințe de in).
De asemenea, studiul a arătat că persoanele supraponderale sau obeze, ce au o dietă în care predomină alimentele intens procesate, cu zahăr și grăsimi, au un risc mai ridicat de a se confrunta cu depresia.
Specialiștii implicați în realizarea unor astfel de studii consideră că o dietă sănătoasă, cu alimente pline de nutrienți care vor asigura inclusiv buna funcționare a creierului (de exemplu, vitaminele din grupul B-urilor, magneziul, acizii grași Omega 3), poate fi de ajutor pentru a combate declanșarea depresiei. Sfatul acestora este ca o dietă de acest tip să fie adoptată la orice vârstă în vederea unei bune sănătăți psihice, în condițiile în care statisticile arată că cel puțin 1 din 6 persoane s-a confruntat, cel puțin o dată în viață, cu o perioadă în care să aibă de suferit din cauza depresiei.
Surse:
www.everydayhealth.com, www.health.harvard.edu, www.huffingtonpost.com
Surse poze:
www.pexels.com