Conform unor date colectate pe o perioada mai lunga de timp, se pare ca femeile plang in medie de 5,3 ori pe luna, spre deosebire de barbati care fac asta de 1,3 ori pe luna. Exista mai multe motive pentru care barbatii plang mai putin decat femeile. Un prim motiv ar fi determinat de constructia biochimica diferita la cele doua sexe: testosteronul ii impiedica pe barbati sa fie emotivi, iar in cazul femeilor, prolactina este cea raspunzatoare de tumultul de trairi exprimat adeseori prin lacrimi. In viziunea profesorului Ad Vingerhoets, de la Universitatea Tilburg din Olanda, plansul ca emotie este determinat de expunerile diferite ale sexelor la situatii ce pot declansa aceasta emotie.
Citeste si: Mărturia unui tată: de ce am plâns când s-a născut fetița mea
Femeile sunt mai empatice, ele tind sa aiba legaturi emotionale mai puternice, aleg meserii in care lucreaza mai mult cu copiii sau in domeniul asistentei sociale si vizioneaza, de obicei, filme mai triste sau emisiuni cu un puternic caracter emotional. Totodata, se pare ca femeile si barbatii tind sa perceapa anumite emotii in mod diferit. Sunt foarte multe momente ce pot aduce lacrimi in ochi unei persoane si absolut nicio reactie la alta. Se pare ca femeile plang mai mult mai ales cand se simt neajutorate.
Vingerhoets crede ca exista si praguri diferite declansatoare de emotii. Se pare ca la femei, pragul este mai jos. Cu toate acestea, pragurile variaza, influentate de factori fizici si psihologici precum lipsa odihnei, nivelul crescut al hormonilor, oboseala excesiva etc. O alta explicatie pentru care barbatii plang mai putin poate fi si faptul ca, de mici copii, multor barbati li se impune sa nu-si exprime emotiile prin plans. De cate ori nu am auzit fraza "baieteii nu plang"? Indiferent de motive, specialistii considera ca exprimarea trairilor este o atitudine sanatoasa, pe cand reprimarea lor poate conduce la acumularea de sentimente de frustrare ce mai tarziu pot izbucni violent.
Surse: babble.com, webmd.com