Situația a fost descoperită în urmă unui control demarat de Autoritatea pentru Protecţia Copilului, iar președintele instituției a dat un ordin prin care asistenţii sociali care nu-şi fac treaba să fie amendaţi cu sume de până la 3.500 de lei.
Peste 8.000 de copii ascunși în sistem, trecuți în dosare cu diagnostice fictive
Anul trecut, legea adopției a fost modificată. Perioadele în care copiii rămân în sistemul de adopție s-a scurtat, fiindcă potrivit noilor reglementări acum se caută rudele copilului o singură dată, numai până la gradul al treilea. De asemenea, copiii pot fi adoptați până la vârstă de 18 ani și nu până la 14 ani, că până acum, iar atestatul de adoptator se preglungeste de la 2 la 5 ani.
Toate aceste măsuri aveau să ușureze procesul de adopție, însă chiar și așa președintele Autorității pentru Protecția Copilului a constat că au fost cazuri în care unii asistenţi sociali nu au pus pe listele de adopţii copiii de care răspundeau. Aceștia i-au lăsat pe cei mici în plasament, la un asistent maternal, doar pentru a nu mai face dosare. Au fost și situații în care unii copii figurau pe lista copiilor greu adoptabili și erau trecuți în acte că având handicapuri grave când, de fapt, erau sănătoși. Nu e de mirare că adopțiile durează atât de mult, deși legea s-a schimbat!
Citește și: Vedete din România care au adoptat copii
„Am constatat că există nenumărate cazuri în care managerii de caz nu-şi fac treaba: fie evită, fie uită să deschidă dosarele de adoptabilitate a copiilor şi copiii rămân prizonieri în sistem ani şi ani la rând. Trebuie să recunoaştem şi adevărurile dureroase din sistemul de protecţie. Este evident că există şi această intenţie de a prezerva nişte locuri de muncă şi nişte salarii aferente - ceea ce este profund imoral şi chiar ilegal.”, spune Mădălina Turza, președintele Autorității pentru Protecția Copilului.
Potrivit datelor transmise anul trecut de Autoritatea Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), 52.783 de copii din România sunt în sistemul de protecţie specială. Dintre aceștia, doar 3.274 erau declarați adoptabili prin sentință judecătorească.
Din totalul copiilor declarați adoptabili, 2.747 se află în grijă asistenților maternali, 156 de copii se află la alți membrii ai familiei, 11 la rude de gradul al-IV-lea, 5 copii se află în grijă tutorilor, iar 355 de copii se află în diferite servicii de tip rezidențial.
Surse foto: istockphoto.com