În data de 18 iulie 2024, întreaga lume a asistat la scene șocante desfășurate pe străzile din Leeds, Marea Britanie, în urma deciziei asistenților sociali britanici să preia cinci dintre copiii unei familii române.
Părinții erau suspectați de un caz de rele tratamente asupra minorilor. Totul ar fi pornit după ce bebelușul de șapte luni al familiei a ajuns la spital cu o rană la cap, medicii alertând asistenții sociali care au vrut să afle ce s-a întâmplat.
Înregistrarea în care mama și minorii sunt luați cu forța din casă și luați în duba de poliție a fost publicată pe rețelele de socializare și a făcut înconjurul lumii, totul desfășurându-se sub privirile zecilor de oameni furioși.
Acela a fost și momentul care a declanșat haosul, revolta generală, oamenii luptându-se cu forțele de ordine în stradă. Scena a semănat cu una din filmele polițiste, imaginile fiind de o violență extremă. Incidentul a luat amploare după ce mai mulți oameni au dat foc unui autobuz supraetajat care a ars ore în șir.
Forțele de ordine abia au putut să țină piept protestatarilor care aruncau cu pietre și cărămizi, în timp ce una din autospecialele polițiștilor a fost răsturnată și chiar distrusă în plină stradă.
Reacția Protecției Copilului din România în cazul situației copiilor din Leeds
Autoritățile române și-au exprimat înțelegerea față de durerea familiei de români din Marea Britanie ai căror copii au fost preluați în plasament de statul britanic. Cu toate acestea, reprezentanții acestor autorități consideră că motivele care au stat la baza luării acestei decizii sunt îndreptățite și legale, conform declarațiilor președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș Petru Achiriloaie.
„Emoțiile au luat locul rațiunii și, purtați de intenții bune, oamenii au lăsat ca lucrurile să degenereze într-o situație care s-a transformat într-o revoltă Înțelegem durerea familiei și dorința de a-și păstra copiii aproape. Multe lucruri ar fi putut să decurgă mai bine, de ambele părți, însă important este să găsim soluții pentru rezolvarea conflictului pe cale pașnică, cu înțelegere și calm.
Înțelegem punctul de vedere al părinților, am înțeles că s-au simțit neputincioși, nedreptățiți și că au reacționat din teamă”, declara președintele ANPDCA.
Acesta precizează că instituția pe care o conduce continuă să monitorizeze cazul și să se implice ori de câte ori va fi necesar pentru a reprezenta drepturile copiilor români. De asemenea, a declarat că ANPDCA urmează să facă demersuri concrete alături de Consulatul General al României la Manchester pentru identificarea celei mai bune variante pentru copiii care în acest moment sunt în grija autorităților britanice, în siguranță, împreună.
„Îmi vreau copiii înapoi!”
Tatăl copiilor care au fost preluați de asistenții sociali, toți cu vârste cu sub 14 ani, a făcut o declarație sfâșietoare:„Vă rog să-mi aduceți copiii înapoi. Îi vreau înapoi. De ce să-mi ia copiii? Ne-au fost luați. Sunt în Marea Britanie de doi ani de zile, nu trăiesc pe socialele Angliei. Nu am social. Copiii mei nu au social în Marea Britanie. Am muncit în fabrică, cu acte, și la scrab la fel, cu acte legale. Dețineam două munci să pot să-mi întrețin familia și să le ofer tot strictul necesar copiilor”.
După ce întreaga lume a aflat de incidentul șocant din Marea Britanie, iar premierul Marii Britanii, Keir Starmer declara „dezordinea de această natură nu își are locul în societatea noastră! Vom lăsa poliția să își facă treaba și au toți sprijinul nostru în acest sens”, au existat și declarații din partea Ministerului Afacerilor Externe din România.
„Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Manchester, s-a autosesizat încă din seara zilei de 18 iulie 2024, ca urmare a informațiilor apărute în mass-media, și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale, serviciile sociale și comunitare din cadrul consiliului local Leeds.
De asemenea, consulul general al României la Manchester este în legătură permanentă atât cu familia de cetățeni români implicată în incident, cât și cu autoritățile locale de poliție pentru monitorizarea situației. În contextul discuțiilor cu cetățenii români, reprezentantul Consulatului General al României la Manchester le-a recomandat ferm acestora să respecte instrucțiunile autorităților locale, să-și păstreze calmul și să realizeze demersurile legale pentru clarificarea situației minorilor în cauză, în conformitate cu legislația aplicabilă, dispozițiile instanței de judecată, în interesul minorilor.
Din informațiile existente la acest moment, situația minorilor nu a fost anterior adusă la cunoștința consulatului nici de către părinții minorilor, motiv pentru care nu au solicitat asistență consulară, și nici de către autoritățile locale.
Consulatul General al României la Manchester continuă dialogul cu familia cetățenilor români implicați în acest caz, cu autoritățile locale și cu reprezentanții comunității românești pentru a identifica cele mai bune soluții legale în vederea soluționării situației cetățenilor români minori, în condiții de calm și siguranță".
În comunicatul dat de minister se preciza că nu există informații conform cărora printre cei arestați în urma violențelor ar fi fost și români.
Urmărim cu interes desfășurarea acestui caz.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: digi24.ro, observatornews.ro, gandul.ro, spynews.ro