Un caz revoltător a șocat opinia publică după ce mai multe fete ar fi fost atrase într-o rețea de prostituție, abuzate sexual, iar suspiciunile planează asupra angajaților Direcției Protecției Copilului din Sectorul 4, instituția care trebuie să protejeze copiii vulnerabili.
Ministra familiei, Natalia Intotero a anunțat că trimite corpul de control pentru verificări ample, după ce Primăria sectorului 4 a anunțat Poliția despre abuzuri încă din decembrie 2023. Aceste abuzui ar fi avut loc în apartamente și centre ce sunt în coordonarea acestei instituții.
„Vor fi făcute verificări la sânge, iar dacă se va dovedi că există vinovați, aceștia trebuie să plătească”
Primăria Sectorului 4 a făcut încă din luna decembrie 2023 sesizare în cadrul Secției de Poliție 15 din București, reclamațiile ajungând ulterior la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.
Procurorii DIICOT chiar au deschis în luna februarie 2024 un dosar penal în acest caz, însă susțin că sesizările de la Protecția Copilului și Primăria Sectorului 4 arătau că unii beneficiari din centre au exploatat minorii care erau și ei acolo, și nicidecum nu a fost vorba de denunțuri ale angajaților implicați.
„Vor fi făcute verificări la sânge, iar dacă se va dovedi că există vinovați, aceștia trebuie să plătească. Nu vom tolera, așa cum nu am tolerat nici până în momentul de față niciun abuz față de niciun copil sau față de niciun tânăr din această țară”, a declarat Natalia Intotero, ministra Familiei.
Aceste acuzații sunt similare cu cele făcute în cadrul aceleiași instituții de stat, DGASP în Drobeta Turnu Severin, în care 7 copii au fost abuzați sexual timp de 3 ani de angajați ai statului. Copiii au fost abuzați de paznicul de la Protecția Copilului și instructor de educație școlară, atrași cu bani și duși în apartamentele celor doi indivizi.
„Când copilul e plasat în grija statului, riscul de abuz e mult mai ridicat”
Managerul de programe din Centrul de Resurse Juridice Georgiana Pascu declara că: „Mulți dintre acești copii au fost luați în plasament din familii care se presupunea ca i-au abuzat, neglijat, cu scopul de a le oferi protecție într-un centru ca acesta. Ce putem face e să înțelegem că există acest risc și nu e o chestiune doar pentru România, e la nivel internațional. Când copilul e plasat în grija statului, riscul de abuz e mult mai ridicat”.
În cazul din Drobeta Turnu Severin au fost implicați 7 copii, dintre care cel mai mic avea 13 ani. Detaliile au ieșit la iveală după ce unul dintre micuți le-a mărturisit părinților că a fost abuzat de paznicul DGASPC Mehedinți.
Monica Moț, director adjunct DGASP Mehedinți a mărturisit că: „Am evaluat copilul care a venit și a solicitat o măsură de protecție. Am sesizat Poliția și Parchetul. Am schimbat locul de muncă al paznicului din complexul de servicii sociale într-unul din centrele pentru adulți, iar începând de ieri are contractul de muncă suspendat. Minorul este în program de consiliere și pentru ceilalți s-a propus consiliere și urmează evaluare psihologică.”
Însăși conducerea instituției s-a arătat surprinsă de situație, după ce anchetatorii au aflat că nu era vorba despre un singur angajat care a abuzat minorii, ci și despre instructorul pentru educație la o școală specială.
„Până la această dată, când s-au întâmplat faptele de care aveți și dumneavoastră cunoștință, nu au fost înregistrate niciun fel de abateri, la nivelul unității. Nu a manifestat niciodată nici agresiuni verbale, nici fizice și nu s-au desfășurat niciun fel de acte antisociale în sediul unității noastre”, a declarat Mihaela Buzatu purtător de cuvânt Centrul Școlar „Constantin Tufan”.
Din păcate, minorii proveneau din medii defavorizate și erau ademeniți cu bani conform Prim Procurorului Gheorghe Ciocan: „Cercetările îi vizează pe doi bărbați, unul de 56 de ani și unul de 53 de ani, unul este paznic DGASPC Mehedinți, iar celălalt este instructor pentru educație în cadrul unei școli cu nevoi personale de pe raza municipiului Drobeta-Turnu Severin. Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat fapul că în perioada 2021 - 2024 cei doi inclulpați au constrâns, profitând de situația vulnerabilă și au determinat, contra unor sume de bani, un număr de șapte copii minori să întrețină relații sexuale.”
Cei doi bărbați sunt arestați preventiv și riscă până la 15 ani de închisoare pentru faptele lor, dar audierile continuă, existând bănuiala că numărul victimelor este tot mai mare.
119 este numărul de telefon special pentru copiii aflați în pericol la care, de la începutul anului 2024, au fost primite peste 25.000 de apeluri, conform Ministerului Familiei. În 2023, numărul 119 a fost apelat de peste 100.000 de ori, iar în 2022, de aproape 109.000 de ori. Urmărind cu atenție și interes aceste cazuri.
Surse foto: pixabay.com, pixabay.com, pixabay.com
Surse articol: digi24.ro, digi24.ro