Studiul privind calitatea biscuitilor cu crema face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: "Hrana sanatoasa - o investitie pe termen lung in sanatatea noastra". Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti a APC Romania, coordonata de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Ingredientele regasite in compozitia biscuitilor cu crema analizati sunt urmatoarele: faina de grau, zahar, zahar invertit, sirop de glucoza si fructoza, amidon din grau, rom, frisca, pasta de alune, ciocolata neagra, cacao, agenti de afanare, emulsifianti, conservanti, acidifianti, apa, amidon din porumb, sare iodata, gluten din orz, arahide, lapte praf demineralizat.
Zaharul adaugat si impactul asupra sanatatii
Studiul trage un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor cu varste mici il are asupra sanatatii acestora.
• Dereglarea metabolismului calciului: copii se imbolnavesc din aceasta cauza si au dintii stricati de timpuriu. Studiile arata ca zaharul adaugat in timpul prepararii produselor destinate copiilor (monozaharidele si dizaharidele), reprezinta cauza numarul unu in aparitia cariilor.
• Obezitatea. Cea mai raspandita afectiune provocata de consumul excesiv de zahar este obezitatea. Desi zaharul nu este bogat in calorii, consumat in exces poate afecta sistemul hormonal, ducand la cresterea apetitului, marirea tesutului adipos si aparitia celulitei.
• Diabetul. Consumul de zahar si de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantitati mari de zaharoza, incepe sa nu mai functioneze la parametrii normali. Asa apare diabetul. Acesta genereaza complicatii grave in organism.
Aditivi alimentari
In cele 22 de produse analizate s-au identificat 15 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: bicarbonat de amoniu (E503), bicarbonat de sodiu (E500), carbonat acid de sodiu (E500ii), carbonat acid de amoniu (E503ii), pirofosfat acid de sodiu (E450), carbonat de potasiu (E501i), metabisulfit de sodiu (E223), acid citric (E330), acid malic (E296), difosfat disodic (E450i), sorbat de potasiu (E202), glicerol (E422), mono si digliceride (E471), amestec de esteri (E472), etilvanilina.
„Consumul excesiv de zahar si grasimi dauneaza grav sanatatii. Este mesajul pe care il auzim de cativa ani, insa foarte putini dintre noi il inteleg, deoarece nu avem cunostinte elementare de nutritie. Din pacate, nici societatea romaneasca nu ofera suficiente campanii de informare si educare bazate pe informatii clare si pe intelesul consumatorului obisnuit. Biscuitii cu crema sunt produse cu indice glicemic ridicat, cu o valoare energetica mare, ce variaza intre 417 kcal si 485 kcal per 100 grame produs, dezechilibrati din punct de vedere nutritional prin continutul ridicat de acizi grasi saturati, care variaza intre 9,9 grame si 11,30 grame per 100 grame produs, totodata avand si un continut ridicat de zahar adaugat, adica intre 5 si 8 lingurite de zahar la 100 grame de produs. Inseamna ca trebuie exclusi din consumul copiilor si persoanelor cu afectiuni cardiovasculare, diabet si boli metabolice."
Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania
Rezultatele complete ale studiului le gasiti aici.
