Algocalminul, oxacilina și amoxicilina se vând fără rețetă, ca bomboanele!

Algocalminul, oxacilina și amoxicilina se vând fără rețetă, ca bomboanele!

Corina Naftanaila

3 din 4 români se tratează de anumite afecțiuni medicale fără a consulta un medic!

În perioada 15 martie -15 aprilie 2016, Asociația Pro Consumatori a realizat o cercetare de piață, prin care s-a urmărit respectarea legislației specifice din domeniul comercializării medicamentelor. Cercetarea face parte din Campania Națională de Informare și Educare, "Fii un Pacient ACTIV!", campanie de informare despre drepturile și obligațiile pacienților.

În urma acestei cercetări, APC a constatat o practică potențial periculoasă pentru sănătatea consumatorilor, și anume vânzarea antibioticelor și a algocalminului fără rețetă. Astfel, personalul de specialitate din mai multe farmacii, unele independente, altele făcând parte din lanțuri de mare amploare, au eliberat fără rețetă, între 10 și 20 de comprimate de oxacilină, amoxicilină și algocalmin.

pastile

Membrii Asociației Pro Consumatori au vizitat în cadrul acțiunii de „mystery shopping" următoarele farmacii: Catena, Sensiblu, Richter, Belladona, Punkt, HelpNet, Polisano, Cleofarm, Lavira Transport, Dona, Extra Farm ACD, Farma Business Class și General Next Pharm.

Următoarele farmacii au eliberat fără rețetă antibiotice si algocalmin, astfel:
- Catena - 10 capsule oxacilină;
- Polisano - 10 capsule oxacilină;
- Dona - 20 comprimate algocalmin;
- Cleofarm - 10 capsule oxacilină;
- Lavira Transport/Catena - 20 comprimate algocalmin și 10 capsule amoxicilină;
- Sensiblu - 10 capsule oxacilină;
- Extra Farm ACD -20 comprimate algocalmin;
- Extra Farm - 10 capsule amoxicilină;
- BellaDona - 10 capsule amoxicilină;
- Richter - 10 capsule amoxicilină și 20 comprimate algocalmin.

Oamenii se îmbolnăvesc pentru că au o perspectivă eronată asupra vieții. Trăim la întâmplare, privim sănătatea doar din perspectiva bolii și așteptăm parcă să vină cineva să ne dea sau să ne aducă sănătate. Ne mișcăm doar când apare durerea și atunci în niciun caz nu apelăm la medic, fugim ori la vecina de la 2 și-i copiem rețeta, ori căutăm pe internet ce au făcut alții care au aceleași ''dureri''.

Alegem aproape întotdeauna calea ușoară, adică o bulină de la farmaciile răsărite precum ciupercile după ploaie în calea noastră. Ne opunem oricăror metode care ne scot din confortul obiceiurilor apucate de ani de zile. Nu contează că sunt sănătoase sau nu, sunt obiceiurile noastre și ținem cu dinții de ele", a spus Dr. Florin Ioan Bălănică, consultant personal de nutriție și sănătate și fondator „Școala Pentru Sănătate și Longevitate".

"Există o practică în România mai răspândită decât în alte țări: tendința de a lua "trei pe zi" toata viața. Acest obicei face să apară așa numita inducție patogenezică adică niște manifestări simptomatice care derutează precizarea diagnosticului cu toate consecințele ulterioare. Căci există o axiomă veche în școala antică de medicină chineză care spune că "nimic nu este mai periculos decât a lua o substanță farmacologic activă timp îndelungat în mod regulat".

Dacă este absolut necesar un tratament cronic atunci moleculele trebuie schimbate cu altele identice ca efect dar diferite ca structură", a completat Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, membru fondator Clinica Nera - Centru de Recuperare Oncologică.

"Automedicația este un fenomen îngrijorător, 3 din 4 români se tratează fără a consulta medicul de familie, iar 1 din 7 părinți își tratează singuri copiii. Totodată, datorită stimulentelor financiare oferite de reprezentanții de vânzări ai producătorilor de medicamente din ce în ce mai mulți medici devin agenți de vânzări, fapt care duce la scăderea calității actului medical și la creșterea consumului de medicamente.

Alfabetizarea pacienților cu privire la drepturile lor este esențială, iar sănătatea nu trebuie să depindă de puterea de cumpărare a acestora. Informarea consumatorilor cu privire la medicamente trebuie realizată prin intermediul prospectului, iar consumatorii trebuie obișnuiți prin campanii de informare și educare, să citească prospectul și să acorde atenție reacțiilor adverse ale medicamentelor!

Consumatorii trebuie ajutați sa dobândească capacitatea de a obține, procesa și înțelege informații de bază cu privire la sănătate și la serviciile de sănătate, dar și capacitatea de a lua decizii adecvate cu privire la propria sănătate. Reclama la medicamente trebuie permisă numai în farmacii, instituții medicale, în publicații de specialitate și la conferințele științifice de profil. Medicamentele nu sunt bomboane!

Solicităm farmaciilor să țină seama de responsabilitatea pe care o au într-o piață în care consumatorii nu au foarte multe informații și să nu încurajeze consumul iresponsabil de medicamente" a precizat Președintele Asociașiei Pro Consumatori, conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Articolul urmator
Hidratare optimă pentru păr, fără senzația de supraîncărcare
Hidratare optimă pentru păr, fără senzația de supraîncărcare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume
    Cea mai bună rețetă cu cartofi din lume

    Rețetele cu cartofi sunt printre cele mai căutate și mai îndrăgite. Versatili și sățioși, cartofii pot fi puși în valoare în numeroase moduri, inclusiv în...

    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959
    Regina Elisabeta mânca des aceste clătite. Chiar i-a trimis rețeta președintelui Eisenhower în 1959

    Fiecare familie regală are anumite preferințe culinare, pe care de obicei le păstrează secrete. Regina Elisabeta a II-a nu s-a ferit să-i trimită președintelui SUA, Dwight D....

    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă
    Tiramisu pentru copii: cea mai sănătoasă rețetă

    Cam câte rețete de tiramisu credeți că există? Vă spunem noi, multe. Ți-am pregătit câteva rețete de tiramisu pentru copii, pentru a-i oferi celui mic un desert delicios,...

    Paine prăjită cu ou, rețeta copilăriei
    Paine prăjită cu ou, rețeta copilăriei

    Pâinea prăjită cu ou, friganele, pain perdu sau french toast, toate denumesc aceeași rețetă simplă, dar delicioasă. Te invit să descoperi în acest articol de unde a...

    Cea mai simplă rețetă de lasagna pentru mămicile obosite
    Cea mai simplă rețetă de lasagna pentru mămicile obosite

    Printre obiectivele unei mămici se regăsește și acesta: să îi ofere copilului preparate pline de nutrienți, care să-i asigure o creștere sănătoasă. De aceea, de multe ori...

    Quiche cu ciuperci: cea mai simplă rețetă
    Quiche cu ciuperci: cea mai simplă rețetă

    Quiche-ul cu ciuperci este un preparat culinar originar din Franța, apreciat pentru gustul său bogat și textura cremoasă.

    Rețeta virală de pe TikTok, pentru copii: Chifteluțele de broccoli pe care toți piticii le adoră
    Rețeta virală de pe TikTok, pentru copii: Chifteluțele de broccoli pe care toți piticii le adoră

    Nici tu nu îndrăznești să pomenești cuvântul „broccoli” în prezența copiilor tăi pentru că le știi deja reacția? Ce-ar fi să îl...

    Rețetă rapidă de salată orientală cu ton
    Rețetă rapidă de salată orientală cu ton

    Pe tărâmul creațiilor culinare atemporale, puține feluri de mâncare sunt la fel de versatile și iubite ca salata orientală. Dar ce-ai zice să adaugi ton în salata ta?...

    © 2025 Qbebe