Până acum, un număr de 25 de cazuri de encefalită virală (encefalită cabalină estică) au fost confirmate în SUA, în special în state din est, precum Massachusetts, Michigan, New Jersey sau Connecticut. Printre acestea s-au înregistrat și cel puțin 7 decese. Având în vedere ceea ce s-a întâmplat până acum, autoritățile din SUA vorbesc despre anul 2019 ca fiind cel în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri ale acestei forme de encefalite virale din istoria recentă.
Până în prezent, nu se știe exact dacă toate cazurile au cunoscut forma cea mai severă a virusului, dar ceea ce îngrijorează este mai ales viteza cu care boala s-a răspândit printre oameni și păsări și faptul că zone care nu fuseseră în trecut afectate de astfel de forme de encefalită se confruntă la momentul de față cu așa ceva.
Nu este obligatoriu ca encefalita virală de acest tip, care a fost prezentă la toate cazurile din SUA să fie provocată de forma cea mai gravă a virusului, au afirmat specialiștii. Cu toate acestea, s-a sesizat că, dacă simptomele apar în forma severă, sunt mai periculoase decât ale altor forme de encefalită virală produse de țânțari. Manifestările care ar trebui să pună în gardă sunt: febră mare, dureri severe de cap, dureri musculare, tremor, confuzie, ajungându-se până la comă. Cam în 1/3 dintre cazuri se înregistrează decesul, spun medicii.
O altă îngrijorare majoră este că encefalita virală de tip cabalină estică a ajuns, în ultimii ani, în zone în care nu existase până atunci, cum ar fi în Canada de exemplu. Experții consideră că schimbările climatice sunt responsabile și ele pentru așa ceva, întrucât populațiile de țânțari devin tot mai numeroase și mai rezistente, pe fondul încălzirii vremii. În plus, perioadele cu ploi abundente și cu umezeală le sunt foarte favorabile.
Alături de țânțari, oamenii de știință spun că o creștere tot mai mare a deplasărilor peste granițe, inclusiv în zone calde, dar și așezările umane extinse tot mai mult și în zonele cu multă umezeală, sunt factori de răspândire a encefalitei virale. În ciuda acestora, se crede că anul viitor este posibil să existe o intensitate mai mică a răspândirii bolii pe teritoriul SUA pentru că păsările (care ajung să răspândească și ele boala) vor deveni mai imune în fața ei.
Întrucât până în prezent nu există un vaccin care să împiedice îmbolnăvirea de encefalita virală cabalină estică, se recomandă să se evite, pe cât posibil, să se stea în zone cu populații numeroase de țânțari și să se utilizeze substanțe repelente. Specialiștii consideră că, la nivel mondial, pe fondul schimbărilor climatice, se poate înregistra o creștere mai mare a maladiilor provocate de insecte, precum sunt infecțiile cu virusul West Nile sau boala Lyme (provocată de căpușe).
Surse:
www.cbsnews.com, www.gizmodo.com, www.newsbeezer.com
Surse foto: pixabay.com