Update 06.02.2020, ora 13.00
Azi a fost declarată oficial epidemia de gripă! În ultima săptămână au fost raportate 7.022 cazuri de gripă clinică (diagnosticate pe baza simptomelor), pe întreg teritoriul țării, aproape dublu față de cele raportate în săptămâna precedentă (3.645) și față de cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (3.455 cazuri). Au fost înregistrate 18 decese, 8 dintre ele în ultima săptămână. 718 cazuri confirmate cu analize de laborator, anunță Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
S-a înregistrat un număr total de 171.081 de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii și pneumonii) în ultima săptămână, cu 17.5% mai multe decât anul trecut în aceeași perioadă. Pe de altă parte, anul trecut, în aceeași perioadă au fost înregistrate 94 de decese confirmate cu virus gripal, de 5,2 ori mai multe decât în actualul sezon.
Update 06.02.2020, ora 8:00
Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București a anunțat că trei școli din București au cursurile suspendate până pe 7 februarie, din cauza numărului mare de copii diagnosticați cu gripă.
Este vorba despre Școala Liviu Rebreanu, Școala nr. 149 și Școala nr. 56, care vor fi închise până mâine inclusiv, pentru dezinfecție.
Update 23.01.2020: Azi s-a făcut un triaj riguros în unitățile de învățământ din capitală și s-a descoperit că virusul gripal a infectat deja 70 de elevi. În aceste condiții, Direcţia de Sănătate Publică a impus măsuri clare: cine prezintă orice formă de boală este trimis acasă (dureri de cap, dureri musculare, febră sau durere în gât). Se recomandă părinților să nu-i ducă pe copii în locuri foarte aglomerate. Iar dacă apar primele simptome, să meargă direct la medicul de familie. Specialiştii în sănătate publică se aşteaptă ca în săptămânile următoare numărul infecţiilor cu virus gripal să crească foarte mult.
"Te doare capul, faci febră, 39-40 de grade, te simți ca și cum ai fi fost bătut ... e gripă. N-ai nevoie de niciun test! Acuma moda asta, să facem teste de dimineața, prânz și seara, și bombardăm camerele de gardă cu zeci și sute de pacienți este o aiureală. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară, pentru toți oamenii: Stați, fraților, acasă! Sunați-vă medicul de familie, tratați-vă și nu mai umblați după teste, că le faceți degeaba. 80% din ele sunt pozitive real, 20% sunt eronate.", a declarat Dr. Adrian Streinu Cercel, manageul institutului Matei Balș din capitală.
Update 22.01.2020:
DSP a propus suspendarea cursurilor pt 3 zile, la următoarele unităţi:
Școala gimanzială nr. 195, sect 3, clasa pregătitoare G,
Grădiniţa nr. 116, sect 1, grupa mijlocie 1,
Școala gimnazială Pia Brătianu, sectorul 1, clasa IV G,
Grădiniţa nr. 68, Sect 3, integral,
Școala gimnazială nr. 172, sectorul 6, clasa IV F,
Școala gimnazială nr. 59, sector 6, clasa IB,
Școala gimnazială nr 206, sector 6, clasa IC,
Școala gimnazială nr. 157, sector 6, clasa IA,
Grădiniţa nr. 210, sector 6, grupa Campionii
Autoritățile au intrat în alertă după ce, în Buzău, zeci de elevi au ajuns internați în spital ca urmare a gripei. Testele au indicat de îndată virusul gripal, iar probele au fost trimise la București pentru confirmare.
Cadrele medicale îi sfătuiesc pe părinți să meargă de urgență cu copiii la spital, încă de la primele semne ale gripei.
Citește și Medicamente recomandate pentru răceală și gripă - Sfaturi de la specialiști
Diferența dintre răceală și gripă:
„În cazul răcelii - aceasta debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi de gât, urmate de creşterea consistentei mucozităţilor nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid.
În cazul gripei - debutul este brusc şi violent. Febra, de 39-40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile. Tusea este şi ea prezentă şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome. Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor. Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastrointestinale”, menționează sursa citată.
Surse: a1.ro, csid.ro
Surse foto: istockphoto.com